Legkedveltebb nyaralóhely: tiszta levegő, horgászparadicsom, vendégszeretet Gersekaráton

Tavaly a legkedveltebb fürdőhelyet kerestük, idén a legkedveltebb falusi nyaralóhelyet. Bajánsenyével kezdtük és Velemmel fogjuk befejezni. A nyaraló vendégek osztályzatai alapján dől el a sorrend és egy különdíjat is kiadunk a honlapunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és a büszke címmel gyarapodik.

Simon Erzsébet

A Gersekaráti Baráti Kör összeállításában megjelent kiadvány szerint a környék a híres gersei hét ördög, a boszorkánynak tartott Kuminé, a sóskabúcsú, a dödölle földje. Déri, Döme, Domján, Kistubol(y), Dékán, Öregtubol(y), Kaposi  állítólag ők voltak a falu első lakói. Mármint Gerséé, amit az oklevelek 1272-ben már említenek.

Karátföldről az első feljegyzés 1313-ból való. A két középkori önálló település egyesüléséből 1950. október elsején jött létre Gersekarát. A ma mintegy hétszáz lelkes község határában lévő Sárvíz-tó, az erősen tagolt domborzatú, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj, a háborítatlan nyugalom kellemes környezetet kínál a pihenni vágyóknak.

A természeti harmóniát szerencsés módon tölti meg tartalommal a helybeliek által ma is ápolt népi kultúra, melynek múltjába az építészeti emlékek, haranglábak, védett pincesorok, jelenébe az élő szőlő- és borkultúra, a helyi gasztronómia és a hagyományos kulturális programok engednek bepillantást.

- Gersekarát környéke az egyik legtisztább levegőjű terület a vidéken - állítja Herczeg Gyula polgármester.  -Rétjeinken védett növények találhatók, erdőinkben sok a gomba, és a vad. Bár az ősi építészeti emlékek javarésze semmivé vált a múlt század hatvanas-hetvenes éveinek korszerűsítő hullámaiban, ha valaki figyelmesen járja a falut, több eredeti épületrészt fedezhet fel. Egy-egy, faragással díszített ablakkeret, kerítés idézi a régmúltat. Több szép épületrész látható néhány, falusi vendéglátó által karbantartott háznál is. -

Sajátos, de ma már ritkán látható eleme a régi házaknak a kódisállás. Karátföldi Józseféknél még megvan, mi több, gyönyörű vendégfogadó szállást alakítottak ki a több mint százéves házból. A Karát-Lak három napraforgóval kitüntetett falusi szálláshely: két szobájában hét férőhely várja a turistákat. Cégére a házigazda jó bora, és a gazdaasszony mosolya.

- Tizenkét éve foglalkozunk falusi vendéglátással - mondja Éva asszony. - A rádióban hallottam a falusi turizmusról, gondoltam, mi is megpróbálkozhatnánk a szálláskiadással. Arra már megvettük a megüresedett szomszéd ingatlant, hogy szélesítsük a mi szűk telkünket. Aztán azt gondoltuk, inkább rendbe hozzuk a régi falusi házat, meghagyva annak jellegzetességeit, s vendégeket fogadunk. A komfortosság jegyében alakítottunk ki fürdőszobát, a kamrából még egy szobát, de meghagytuk a vályogból vert falú kocsiszínt, amolyan félig nyitott kerti pihenőnek, borozónak. Gyűjtöttünk és vásároltunk is régi használati eszközöket  van itt kajmó, bugyiga, s most egész kis helytörténeti gyűjteménnyel büszkélkedhetünk. Még a helyi tájháznak is adtunk kincseket. -

A Karát-Lakba ma már jobbára visszatérő vendégek érkeznek, az országnak szinte minden pontjáról. A háziak barátként fogadják őket, nem egy közülük a vele történtekről is rendszeresen beszámol a vendéglátóknak. A repkénnyel befuttatott romantikus kis ház alkalmi lakói az ottlétük alatt szedhetnek a kertben gyümölcsöt, de a tyúktojásokat is összegyűjthetik, ha éppen rántottára támad kedvük. Mivel télen is nyitva a ház, a látogató akár disznóölés részese is lehet. Az effajta időtöltések mellett persze számos más szórakozás is várja a Gersekarátra látogatókat.

Leginkább a Sárvíz-tó kínálta lehetőségek vonzzák a turistákat. A községtől délre haladó Sárvíz-patak vizének felduzzasztásával kialakított tó kedvelt kirándulóhely és horgászparadicsom. A tó vize fürdésre és vízi sportok űzésére is alkalmas, szépen gondozott partján strandolásra, kempingezésre is lehetőség van. 

- Az idei az első szezonunk a tóparton - mosolyog Terdik Klára, a Karát Szabadidőpark üzemeltetésével foglalkozó Weisz Bt. megbízottja. - Tavaly vettük át ezt a gyönyörű helyet, s igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni a kínálatunkat. Áprilistól szeptember végéig várjuk a látogatókat. A tó teljes vízfelülete mintegy harmincöt hektár, ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan elkülönített, ingyenes strandon és jet-ski pályán élvezhessék a vendégek a víz nyújtotta örömöket. A csaknem kétszáz négyzetméteres stégen rámpák, beemelő csörlő segíti a vízimotor-tulajdonosokat a gépeik mozgatásában. Persze bérelni is lehet jeteket, két elektromos járgányunk is van. De vízibiciklivel is bejárhatják a tavat a nyaralók. A strand fövenyén pedig nádból épített árnyékot adó ernyők, homokos röplabda pálya, gyermekjátékok találhatók. -

A szabadidőpark kiválóan alkalmas csoportos rendezvények, közösségépítő partik lebonyolítására, hiszen a stégen épített büfé és a strandon található melegkonyhás egység a gasztronómiai igényeket is kielégíti. A strandtól elválasztott kempingben lehetőség nyílik sátorozásra, melegvizes zuhanyozásra, szabadtűzön étel készítésére. A minőségi szállást igénylők számára újonnan készült komfortos faházak nyújtanak kielégítő szolgáltatásokat a tótól néhány méterre. A nyáron szinte minden hétvégét színesít egy-egy rendezvény: a Jet-Ski Szövetség országos bajnokságának futama mellett amatőr ügyességi versenyeket, házi bajnokságokat, kulturális rendezvényeket szerveznek az üzemeltetők.

A hosszabb pihenésre vágyók csodálatos kirándulóhelyeket, kulturális, természeti és építészeti értékeket találnak a kistérségben. A település központjában egy tölgyes erdő ölelésében fekszik az úgynevezett Fias-tó, egyike a Vasi-Hegyhát fennsíkján kialakult talajvíz által táplált, más élő vízforrással nem rendelkező tavaknak. Nyilvántartott lápként védelmet élvez. Területének csak egészen kis felülete szabad víztükör. Nagyobb része zsombékos, náddal, gyékénnyel lepett terület, ahol viszonylagos biztonságban megtalálható sok, a környékre jellemző növény- és állatfaj.
Partja a kora tavaszi barka egyik lelőhelye, a védett agárkosbor apró virágai szintén itt figyelhetők meg. A Fias-tó szigetein fűzfák állnak, ezek tartós szárazság idején száraz lábbal is megközelíthetőek. Nyári estéken a békakórusban, a tücskök ciripelésében, hajnalban az énekes madarak előadásaiban gyönyörködhet minden környéken lakó és idelátogató.

A Fias-tó mellett található Gersekarát sportcentruma, modern sportcsarnokkal, automata tekézővel, füves és bitumenes sportpályával. Az aktív pihenést kedvelők itt megtalálhatják a számításukat. A Fias-tó körüli tölgyes erdőben kialakított községi millenniumi parkban művészeti alkotások, több, fából faragott szobor vonzza a tekintetet.

Gersekarát és Petőmihályfa között már jó ideje megtalálható a Hegy. A legkorábbi nyoma az itt működött hegyközségnek az 1727. április 22-én kihirdetett hegyi törvény, az Arcticulus. Bár a terület nem tartozik egyetlen hazai történelmi borvidékhez sem, ugyanakkor nagy hagyománya van a szőlő- és borkultúrának. A szőlőhegyben szépen rendbe tett boronafalú pincék a népi műemlékek sorába tartoznak. A hegy gersei bejáratánál áll a Szent Bertalan kápolna, mely a XVIII. században, barokk stílusban épült, 1860 körül bővítették. Itt rendezik minden év augusztus 20-án a szőlőhegyi vigasságot.

A turistákat az említetteken kívül szívesen látják a Falusi Vendégfogadóban, a Guba panzióban, a Vadvirág Vendégházban. Mindent elmond a helyiek vendégszeretétől az egyik vendégkönyv bejegyzése a veszprémi Riba családtól. "Egész évben arra készülünk, hogy mikor jöhetünk Gersekarátra. Jobbnál jobb sütireceptekkel, pihenten, élményekkel gazdagodva térünk haza. Nekünk ez a két hét többet ér minden külföldi nyaralásnál. Csodás környezet, szép táj, szerető házigazdák, kell ennél több?"

Tíz év a hegyen

- Kilenc éves kislány voltam, amikor először jöttem a szüleimmel a hegyre - mondja a zalai Salamon Klaudia.   Évtizede amatőr cb-rádiós tábor van itt  vasi, zalai, soproni résztvevőkkel. Sátorozunk, főzünk együtt, nagyon jó a társaság, nemkülönben a hely. Csodás a panoráma, tele a környék régi présházakkal, kerekes kúttal, s a strand is remek szórakozást nyújt. Azért is szeretem ezt a helyet, mert három éve itt ismertem meg a legjobb barátnőmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!