Szombathely madártávlatból: látványtérkép Szent Mártonról zarándokoknak

Ismét új kiadvánnyal gazdagodott Szombathely. A grafikus látványtérképet szerdán mutatták be az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ Szalonjában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az  ötezer példányban megjelent térkép    - mintegy megelőlegezve a tervezett fejlesztéseket -  a Kálváriától a Szent  Márton látogatóközpontig  vezeti a zarándokokat Szombathely belvárosában. 

Korábban többször elhangzott, hogy annak ellenére, hogy Szombathely büszkén vallja magát Szent Márton városának, kevés  a konkrétan a Szenthez kötődő látnivaló – vezette fel a bemutatót  Sági József, a Szombathely Város Kulturális Bizottságának elnöke. Most mind a helyiek, mind a turisták megismerkedhetnek a 2012-ig megvalósuló útvonal városon belüli nyomvonalával, illetve azokkal a pontokkal, ahová  a Vas megyei művészek által megálmodott lépőköveket követve lehet eljutni.  A Kálváriánál és az Óperint utcai hídnál Szent Quirinus Püspök elítélést és mártírhalálnak körülményeit  idézik majd az új attrakciók, a Fő téren az egykori várostorony jelzésértékű  mozaikja készül el, a Múzeumparkban  a Szent Mártonhoz kapcsolódó gazdag néphagyomány jelenik  meg, végül a Szent Márton kápolnáig vezetnek az iránymutató nyilacskák.

Feiszt György  kulturális tanácsnok arról is beszélt, hogy  térkép különlegessége, az, hogy  a várost felülnézetből, mintegy madártávlatból ábrázolja, az egyes épületek külön-külön is felismerhetők a grafikán. Ez nem méretarányos térkép, elsősorban a látnivalókra, a hangulatra koncentráltak a készítők, de bíznak abban, hogy a kevésbé gyakorlott térképolvasók is könnyedén kezelik és beazonosítják a keresett helyszíneket. Az előkészítő munkákba beletartozott több száz légifotó elkészítése is, az épületeket ez alapján rajzolta meg a  látványt tervező Ferenc Tamás grafikus.


Grünwald Stefánia, az Agora igazgatója, egyúttal a  VIA SAVARIA – Szent Márton projekt menedzsere a fejlesztések anyagi hátteréről tájékoztatta a jelenlévőket:  A városon belüli Szent Márton tanösvény,  amit a térkép részletesen feldolgoz, része annak a három éves, tizenöt partnerrel futó giga-projektnek, amit 2009. novemberében kezdtek el megvalósítani.  A közel másfél millió Eurós támogatást a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program biztosítja, ebből  a magyar partnerek számára az összeg fele, 700 ezer Euro áll rendelkezésre. A  szombathelyi attrakciófejlesztésen kívül részesül Nádasd, az AGORA, a Martineum Felnőttképző Akadémia, a Szent Márton Plébánia és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága is a forrásból és a projekt később létrejövő eredményeiből is.

A látványtérkép tehát csak egy, a Szent Márton Európai Kulturális utat bemutató kiadványok sorában, melyet további új ismertetők követnek majd.  Forgalomba csütörtöktől kerül a Tourinform Irodában, de találkozhatnak vele a Savaria Karnevál  forgatagában is, az információs pontokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!