Bene László: követtünk el hibákat, de nyugodt a lelkiismeretem

Bene László volt országos rendőrfőkapitány elismerte, hogy követtek el hibákat a 2006. őszi fővárosi események kapcsán, de a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén azt mondta: nyugodt a lelkiismerete.

MTI

Hangsúlyozta: miután a tévészékház ostromát követő napon, 2006. szeptember 20-án este Brazíliából hazaérkezett, emberileg és szakmailag mindent megtett, amit megtehetett.

Mint mondta, magának is feltette már többször a kérdést, mit tehetett volna még, és az a válasza, hogy semmit, hiszen akkoriban ő maga személyesen és alárendeltjein keresztül utasítások formájában is próbálta meggyőzni az állományt arról: mindenkor a törvények betartásával járjon el. Ám egy olyan hatalmas szervezet, mint a magyar rendőrség, rendkívül nehezen mozdítható - tette hozzá.

Bene László közölte, hogy általános felelősség terheli, mint minden első számú vezetőt, a történtek miatt. Utalt arra, hogy negyven év közszolgálat után egyik pillanatról a másikra menesztették.

Arra a több albizottsági tag által firtatott kérdésre, hogy miért nem viseltek a rendőrök azonosítót, kifejtette: október 23-a előtt fokozottan felhívták az állomány figyelmét arra, hogy viselje az azonosítót, és ezt ellenőrizték is a feladat-végrehajtásra történt induláskor. Az azonosítók azonban a bevetés során "húszasával vesztek el", mert azokat a gomblyukra kellett rátenni és intézkedés közben leestek, ezért festették ezeket később a sisakokra. Közölte: rossz gyakorlat volt, hogy korábban a rendőrök nem viselték az azonosítókat.

"Amit nem látok, azt nem tudom leállítani" - válaszolta Bene László Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének arra a felvetésére, hogy tett-e valamit a rendőri jogsértések leállításáért.

Révész Máriusz, az albizottság fideszes tagja úgy vélekedett: azért nem felelős a volt főkapitány, amit a magukból kivetkőzött rendőrök elkövettek, de azért igen, hogy ennek nem voltak következményei, mert így történhettek meg a szeptember 19-21-ei rendőri jogsértések után az október 23-iak, melyeket a rendőrség körében kezdeményezett felelősségre vonásokkal talán meg lehetett volna előzni.  

Ezekkel a felvetésekkel kapcsolatban Bene László azt hangsúlyozta: lehet, hogy hiba volt megtorlatlanul hagyni a jogsértéseket, ám azokban a napokban úgy ítélte meg, az állomány tagjainak tömeges fegyelmi felelősségre vonásánál fontosabb, hogy a jövőben ne kövessen el a rendőrség olyan hibákat, mint amelyek akkoriban bekövetkeztek.

Bene László ennek jegyében döntött úgy 2006. október 23-át követően, hogy az intézkedő rendőröknek a sisakjukon és a ruházatukon is jól láthatóan viselniük kell az azonosítószámukat.

Morvai Krisztina azt mondta: a történtek tanulsága szerint a legfőbb probléma az, hogy nem volt rendszerváltás sem a rendőri, sem az ügyészségi, sem a bírósági vezetésben. Így olyanok dönthettek, akik "az államszocializmusban szocializálódtak" és "egész életük arról szólt, hogy a diktatúrát működtessék" - tette hozzá.

A jobbikos politikus felvetette, vajon tudják-e egyáltalán ezek a vezetők, mi az a demokrácia, véleményszabadság. Erre Bene László a maga részéről a leghatározottabban visszautasította, hogy ne lenne tisztában az emberi jogokkal. 

Arra a kérdésre, október 23-án mikor beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfővel, volt országos rendőrfőkapitány elmondta: délelőtt részt vett a hivatalos Kossuth téri ünnepségen, majd felhívták a miniszterelnök titkárságáról és kérték, menjen be a kormányfőhöz. Ő ennek eleget tett. A miniszterelnök arról érdeklődött, hogy a délutáni hivatalos programon a rendőrség képes-e garantálni a közjogi méltóságok biztonságát. Bene erre elmondása szerint azt válaszolta, hogy ezt nem tudják ígérni, mert a rendőrség erői megosztottak. Erre a kormányfő azt közölte vele, hogy ő és a felesége egészen biztosan jelen lesz a rendezvényen és kérte a rendőrséget, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a rendezvényt ne zavarja meg semmi. 

Bene László kijelentette: a 2006 őszén történtekhez hozzájárult az a "szerencsétlen döntés", amely megszüntette a Belügyminisztériumot, és a rendőrséget az igazságügyi tárca alá rendelte. Ez a minisztérium szerinte erre a feladatra nem volt felkészülve, az események időt sem hagytak a felkészülésre; a rendészeti irányítás nem volt olyan színvonalú, mint amire szükség lett volna. 

Felvetette: azt miért nem vizsgálja senki, vajon a 2006. október 23-i Fidesz-rendezvény végén a rendezők miért nem tájékoztatták a megjelenteket arról, hogy ne menjenek a Deák tér irányába, mert ott rendőri intézkedés zajlik.

Az albizottság tagjai szó nélkül hagyták a volt főkapitánynak azt a megjegyezését is, miszerint van magánvéleménye arról, hogyan és miért keveredhetett a rendbontók közé a békés Fidesz-rendezvényen megjelentek egy része, de ezt most nem fogja kifejteni. 

A volt főkapitányt több mint három órán keresztül faggatták a képviselők. Morvai Krisztina arról is kérdezte a nyugalmazott rendőr altábornagyot, hogy jelenleg hol dolgozik, milyenek a jövedelmi viszonyai, de erre a kérdésre Bene László nem válaszolt, mondván, ez nem közérdekű adat.

Az emberi jogi bizottság "a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottsága május 20-án jött létre. Az ellenzék pártjai közül a Jobbik és az LMP részt vesz az albizottság munkájában, ugyanakkor azt az MSZP bojkottálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!