Csengőszó köszöntötte a negyven évvel ezelőtt végzett tanulókat

Ismét összegyűltek az egykori Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola negyedik c. osztályos tanulói, hogy felelevenítsék az emlékeiket. A negyvenedik találkozót a körmendi intézmény falai között tartották.

Bajdó Bettina

Csengőszó köszöntötte az Olcsay általános iskolába belépő, negyven évvel ezelőtt végzett tanulókat. Az egykori tanulók a régi osztálytermükbe is ellátogattak, s mindenki próbálta megkeresni, hogy negyvennégy évvel ezelőtt, melyik padba ült be. A megjelenteket az egykori tanuló, Korbacsics Tibor köszöntötte, aki jelenleg a kulturális központ igazgatója. A megemlékezés elején gyertyát gyújtottak azoknak az emlékére, akik nem jelenthettek meg a találkozón, majd felelevenítették az oktatási rendszerük alapjait.

- 1960-ban egy új oktatási modellt vezettek be, a cél az volt, hogy négy év alatt a tanulók ne csak szakmát, hanem érettségit is kapjanak - mondta az igazgató. - Bár mi 1966-ban csatlakoztunk ehhez a modellhez, mégis kísérleti nyúlnak számítottunk. Édesanyám szokta azt mondani, hogy jó ez a rendszer, mivel két legyet ütünk egy csapásra. Nemcsak szakmája lesz a gyereknek, mezőgazdasági gépjárműszerelő, hanem érettségije is. Jól hangzott, de amikor ez a modell bekerült a gimnáziumba, a tanárok nem fogadták örömmel. Addig csak gimnáziumi oktatás folyt a falak között, mi valahogy kilógtunk a sorból. Aztán megismerték és megszerettek bennünket, s mi is rengeteg kaptunk az intézményben töltött idő alatt. Nemcsak száraz tananyagokat, hanem alapot az élethez. -
 
A 36 tanulóból nem sokan maradtak a műszaki területen, szombaton igazgatók, újságíró, egykori tábornok, festőművész, borász is ült az iskolapadban. Miután felolvasták a régi naplót, szóba került, hogy milyen is volt a 60-as években Körmenden élni: mekkora nyüzsgés volt az utcákon, milyen zenekarok alakultak a pincében, s milyen lányok jártak az intézménybe.

A régi felelések, összejövetelek felemlegetése után a kis csapat felkerekedett, s elindultak Szőcére, ahol tábortűz és szalonnasütés mellett további történeteket meséltek.


Az egykori iskolában azokról is megemlékeztek, akik többet nem lehetnek ott az osztálytalálkozókon  Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!