Konfliktus: Nem kérnek a helyiek a postát üzemeltető vállalkozóból

Alsóújlak – Féltik a településen működő kispostát a helyiek. A Magyar Posta Zrt. ugyanis egy vállalkozónak adta ki a posta üzemeltetését.

Bajdó Bettina

Wagner László helyi képviselő elmondta, hogy pár hónappal ezelőtt értesültek arról, hogy a helyi kispostát nem a Magyar Posta Zrt. üzemelteti a jövőben, hanem egy vállalkozót bíztak meg ezzel a feladattal. A helyiek értetlenül álltak már akkor is a döntés előtt, mivel úgy tudták, hogy a posta új vezetői eldöntötték, ezentúl nem adják ki vállalkozóknak az üzemeltetést.

– Hónapok óta levelezünk a postával, de eddig nem sikerült közös megegyezésre jutnunk – folytatta a képviselő. – Azt a választ kaptuk a budapesti központból, hogy a posta új vezetése is kiáll amellett, hogy a postahivatalokat továbbra is a Magyar Posta Zrt. működtesse. Azonban a kiírt pályázatokat már nem tudják visszavonni, ezeket a hatályos törvények szerint kell elbírálniuk, és eredményt kell hirdetniük. Ezt megértjük, ám az önkormányzat az alsóújlaki posta működtetését csak akkor látja biztosnak, ha azt továbbra is a Magyar Posta Zrt. garantálja. Mindezt a képviselő-testület határozatban is rögzítette.


Velladics László polgármester az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy 2001-ben a település úgy döntött, hogy felújítja a posta segítségével az épületet. Attól féltek ugyanis, hogy a rossz állapotban lévő épületben működő postára bezárás vár, s helyette mobilposta működik majd Alsóújlakon is. Megelőzték a gondokat, a posta segítségével újították meg az épületet, s a berendezést is. Az önkormányzatnak érvényes szerződése van jelenleg is a zrt-vel a közüzemi díjak közös fizetéséről: előbbi a számlák 70 százalékát utóbbi pedig a 30 százalékát fizeti. A jelenlegi szerződés alapján az önkormányzat viseli a űtőrendszer üzemeltetéséből adódó terheket, a kazán- és kéményfenntartás költségeit is.

Továbbá a vízhasználat és szennyvízelvezetés költségeit a 2001-ben kötött szerződés alapján magára vállalta, ezért a postától eddig nem kért pénzt. Úgy döntöttek, ha vállalkozó üzemelteti szeptember 15-től a postát, akkor érvénytelennek tekintik a korábbi szerződést. – Az új vállalkozóval biztos, hogy nem kötünk együttműködési megállapodást – emelete ki a képviselő –, így neki kell majd gondoskodnia a fűtésről, a vízhasználatról és a szennyvízelvezetés megoldásáról. A szerződés felmondása napjától az önkormányzat beszünteti a  postai épületrész fűtés- és vízszolgáltatását. Wagner László hozzátette még: elzárkóznak attól, hogy tárgyaljanak a vállalkozóval a feltételekről.

Kiemelte, ők ezzel csak saját magukat próbálják védeni.  Eddig is mindent helyben oldottak meg, meg szeretnék védeni a helyi értékeiket. Úgy hallották, nem biztos, hogy az új üzemeltető igényt tart a mostani dolgozókra. Az ügyben megkerestük a Magyar Posta Zrt. képviselőit is. Kérdéseinkre elmondták, hogy a postapartner programról a társaság 2009 őszén levélben értesítette az érintett települések önkormányzatait. A pályázat eredményéről, a nyertes vállalkozóval történt szerződéskötésről, valamint a postai szolgáltatás ellátásában várható változásokról szintén levelet küldtek minden érintett polgármesternek. Hozzátették: a postapartnerek a szerződésben vállalták, hogy az adott településen a postai szolgáltatást ellátják, és az ehhez szükséges feltételeket biztosítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!