Kőszegi videó: belső vizsgálat az állítólagos állatkínzás miatt

Az egyik országos napilap számolt be arról, hogy a kőszegi arborétumban állatkínzás történik, borzasztóan bánnak az eleségnek szánt szárnyasokkal. Egy videofelvételt is eljuttattak a szerkesztőséghez, amelyet egy volt dolgozó készített, aki azt állította naposcsibék elpusztult társaikból esznek, amíg agyon nem ütik őket gereblyével. A fenntartó szerint szó sincs erről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A napilap cikkéből kiderül, hogy a volt dolgozó elvitte a felvételeket a szolnoki Csillagszem Állatvédelmi Alapítványhoz, amely elnöknője már megtette a feljelentést is. A Chernel-kert Arborétum az Őrségi Nemzeti Park igazgatása alá esik, megkerestük dr. Markovics Tibort, a Nemzeti Park igazgatóját, aki elmondta, hogy belső vizsgálatot indítottak az ügyben. A kőszegi intézményben egyébként sérült madarakat gyógyítanak és gondoznak, a csirkékkel a ragadozó fajtákat etetik. (A felvételeket megtekinthetik ide kattintva)

- Egy jogászunkat és egy vezetőnket bíztam meg azal a feladattal, hogy vizsgálják ki az ügyet, halgassák meg az érintetteket. Azért megjegyzem, hogy véleményem szerint a videófelvétel gereblyés része nem egyértelmű, szerintünk  szó sincs agyonverésről, és ilyesmi a felvételen sem látható - utalt ezzel az igazgató, a már említett cikk "Gereblyével ütik agyon a csibéket" alcímére.

- Havonta mázsányi naposcsibe kerül be a rendszerünkbe, ugyanis elpusztult, sérült csibékkel, illetve fagyasztott csirkékkel etetjük a ragadozó madarakat, ez mindenhol így megy, nem csak nálunk, vagy országos szinten - emellett szokás még e célra tenyésztett patkánnyal illetve házinyúllal is ellátni az állatokat.

- Számos ragadozó madár kerül hozzánk, amelyek sérültek, vagy még fiókák, melyeknek valamilyen szerencsétlen oknál fogva megsemmisült a fészkük. Ezen védett madaraknak szükségük van az ellátásra, ezeket gondozzuk ápoljuk a kőszegi Chernel-kertben - tette hozzá az igazgató, aki reméli, hogy az állatvédelmi törvény megfelelő útmutatást ad ahhoz, hogy újragondolhassák miképp kell eljárni úgy, hogy az a társadalom számára elfogadhatóbb legyen.

- Senki sem szereti látni ezt sőt, ijesztő képet nyújt, hogy csirkéket nevelnek arra, hogy azok más állatok eleségei legyenek, de ha nincs zsákmányoltatás, akkor a szabadba visszaengedett ragadozó madarak vadászati tapasztalat híján éhen halnának - fűzte hozzá az igazgató.

- A videót mi is megtekintettük s azon nem láttuk, hogy a csibék kínjukban elhullot társaikat falják fel, illetve konkrétan az sem látható, hogy gereblyével ütnék agyon a még életben lévő egyedeket (az élő példányokat elkülönítve nevelik). Ezért is indítottunk belső vizsgálatot, hogy megtudjuk tényleg hibázott-e valaki. A naposcsibékkel való élelmezés tehát továbbra is megmarad, csupán az állatvédelmi irányelvek szerint, amennyiben azok változtatást írnak elő a jelenlegi folyamatban - zárta a szavait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!