Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Szombathely

A múltra és jövőre fókuszáltunk, amikor feltettük a szombathelyi polgármesteri posztra aspiráló politikusoknak a kérdéseinket. A négy jelölttől azt is megkérdeztük, mi az, ami motiválja őket?

Angyal László

Szombathely nyolc év alatt 16 milliárd forintra duzzadt adósságállományát minden jelölt másként értékeli. A  hivatalban lévő polgármester szerint a meglévő hitelállomány nagy részét nyertes pályázatok önerejéhez,  vagyongyarapításhoz, ipari területek vásárlásához használták fel.

Fideszes ellenfele viszont úgy véli, hogy a presztízs-beruházásokra felvett hitelek kamatait a város nem tudta kifizetni, és a működés terén is túlköltekezett. A peremkerületekben élők helyzete is kampánytéma, mint ahogyan a nem kötelező önkormányzati feladatok (sport, kultúra) támogatási rendszerei is.  

A Jobbik jelöltje keményen bírálja a szocialista városvezetést, a civil egyesület elnöke szerint Szombathely lakói többet érdemelnek.

Balassa Péter,  a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármesterjelöltje. Nős, egy gyermek édesapja. Profi futballista, vállalkozó, a Jobbik szombathelyi elnöke

Dr. Gyimesi József, az Együtt Szombathelyért Egyesület polgármesterjelöltje. Születése óta a városban él, felesége gyógyszerész, fiai még tanulnak

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, országgyűlési képviselő, korábban ügyvéd. Nős, egy gyermek édesapja

Puskás Tivadar a Fidesz-KDNP,  a Pro Savaria polgármesterjelöltje. Nős, két gyermeke van. A régió mentő főorvosa, egyetemi docens. 2006 óta országgyűlési képviselő


Figyelve az elmúlt négy év eseményeit, szombathelyi városvezetőként mit tett volna másként?

Balassa Péter:  Azt hiszem, hogy inkább az elmúlt nyolc évről kéne beszélnünk!  Egészen röviden: nem adtam volna át a város tényleges vezetését az alpolgármester dr. Czeglédy Csabának. A Városházán dolgozó, kiváló felkészültségű alkalmazottakra, és nem külső, feleslegesen és busásan megfizetett tanácsadókra támaszkodtam volna. Minden olyan ügyet szigorúan kivizsgáltattam volna, amely mögött gazdasági visszaélés volt gyanítható. Nem engedtem volna át a város közterületeit a hajléktalanoknak.

Dr. Gyimesi József:  Jobban ügyeltem volna a pénzügyi egyensúlyra, a 86. sz. főút kormánybiztosaként teljesítettem volna vállalásomat, nagyobb energiát fektettem volna a befektetők felkutatására, a munkanélküliség csökkentése érdekében, kevesebb tisztség vállalásával többet tartózkodtam volna a városomban. Belső ellenőrzési rendszer működtetésével fokoztam volna a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését, a visszaélések feltárását. Erélyesebben számon kértem volna a közgyűlési döntések végrehajtását.

Dr. Ipkovich György:  Nagyobb figyelmet fordítanék a városi intézmények, cégek gazdálkodási felügyeletére. Bár a felügyelő testületek meg vannak, ezek egypárti jellege (Fidesz, Pro Savaria) nem biztosítja a megfelelő vagyonellenőrzést. A jövőben a felügyelő szerveket is ellenőrizni kell. 

Dr. Puskás Tivadar: Ha nem teljesíti korábbi vállalásait a város vezetetője, szava hiteltelenné válik. Semmi nem lett a Győrig vezető négysávos útból, semmi nem lett az új ipari parkból, semmi nem lett az új munkahelyekből, a bérgarancia programból. S akkor kormányzati pozícióban voltak. A köz pénzét felelőtlenül költeni megengedhetetlen. A nagy beruházások csúszása miatt (Aréna Savaria, Iseum, színház) több százmilliós kár érte a várost, a teljesítés nélkül kifizetett szakértői díjak ügyében rendőrségi vizsgálat folyik.

A város elérte -e a  hitelkorlátját?  Miként csökkentené a Szombathely adósságállományt?

Balassa Péter:  Szombathely gazdálkodásában is egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás. Első lépésként a pazarlást kell megszűntetni: a kenőpénz 10-20 százalékkal drágítja meg az önkormányzat szerződéseit,vagyis mindannyiunk zsebéből vesz ki pénzt.  Az indokolatlanul magas fizetések, jutalmak csökkentése. Felül kell vizsgálni a bérleti- és közműdíjakat nem fizető segélyezettek további támogatását,  a segélyből fizessék ki tartozásukat! Egyáltalán: aki akar dolgozni, de nem tud, az kapjon segélyt, aki nem akar, az ne kapjon! 

Dr. Gyimesi József: Fokozatosan, nincs más lehetőség. A fejlesztéseket csak vállalható mértékű önerővel, kormányzati,  uniós forrásokkal szabad megvalósítani. A pazarlást meg kell szüntetni a város gazdasági társaságainál, meg kell követelni a tulajdonosi osztalékot. Az önkormányzati pénzek felhasználásának ellenőrzésével megtakarítás érhető el. A helyi vállalkozások erősítése növeli a helyi adóbevételt.  A korrupciós kiskapuk bezárása, a közpénzből megrendelt szolgáltatások, beruházások ellenőrzése megtakarítást eredményez.

Dr. Ipkovich György: A meglévő hitelállományunk nagy részét nyertes pályázatok önerejéhez, illetve vagyongyarapításhoz, ipari területek vásárlásához használtuk fel. Ezek megfelelő hasznosításával nemcsak az eladósodás állhat meg, hanem munkahelyteremtés és az iparűzési adó bevétel gyarapítása révén a hitelállomány csökkenthető is.  

Dr. Puskás Tivadar: Hitelfelvételi korlátot ma nem a jogi szabályozás jelenti, hanem a bankok hitelminősítése. A kereskedelmi bankok többsége már nem ad hitelt Szombathelynek. Ipkovich György nyolc év alatt megtízszerezte  a város adósságát, ami 16 milliárd forint.  A presztízs-beruházásokra felvett hitelek kamatait a város nem tudta kifizetni. A  város a működés terén is túlköltekezett. Megoldás: az ésszerű gazdálkodás. Ha a működés egyensúlyát megteremtjük, visszaállíthatjuk a bankok bizalmát, és lesz  forrás az ésszerű fejlesztésekre. 


Módosítaná-e a nem kötelező  önkormányzati feladatok (például a kultúra, a sport) támogatási rendszerét?

Balassa Péter:  Természetesen. A lakosság egészségmegőrzése csak látszat-figyelmet kap. Rendbe kell hozni a város omladozó sportpályáit, a Szabadidő-központot, szervezetszerűen támogatni fogom a tömegsportot. A családok számára igen kedvezményes hétvégi uszodabérletet rendszeresítését fogom előterjeszteni. A versenysportban tisztázni kell a FALCO pénzügyeit, a Haladás tulajdonviszonyait - és többet kell juttatni az egykor sikeres egyéni sportágak számára.

Dr. Gyimesi József:  Igen, elsősorban is átláthatóvá tenném!  A támogatások nyújtását pontos elszámoláshoz kötném. Az Agora gazdálkodását átvilágítanám, úgy tűnik ez a kulturális integráció nem váltotta be a gazdaságossági elvárásokat. A sporttámogatások odaítélése bizottsági szinten ötletszerű, protekcionista jellegű, és a nyilvánosság előtt nem ismert. Növelném a szabadidő illetve tömegsport támogatását, a szombathelyiek sportoljanak, ne csak nézők legyenek a sportrendezvényeken.

Dr. Ipkovich György: A kultúra és sport a város siker ágazata, melyet az eddigi támogatási rendszer alapozott meg. Ezen túlmenően munkahelyteremtő hatása van az idegenforgalom, a kereskedelem, a vendéglátás, a szolgáltatások területén. Nem elhanyagolható  tény, hogy a rendezvények messzire viszik városunk jó hírét. A jó olimpiai szereplés érdekében koncentrálni kell a nehézatlétika, a birkózás, a kiemelt sportágak közül a kosárlabda
és a labdarúgás támogatására. Továbbra is kiemelten kell támogatni az utánpótlás- nevelést és a tömegsportot is. 

Dr. Puskás Tivadar:  A kormányzat az utóbbi években kivéreztette az országot, különösen az önkormányzatokat. Ott pedig, ahol a helyi vezetők rossz döntéseket hoztak, mára alig kezelhető adósságállomány halmozódott fel. Sajnos Szombathelyen is ez történt.  A hagyományok, az értékek támogatása minden közösség érdeke, függetlenül attól, hogy az kötelező önkormányzati feladat, avagy nem. Persze sorrendet kell felállítani. A jövőben is támogatni kívánjuk a Szombathelyre jellemző magas színvonalú kulturális, sporttevékenységet.

Sokak szerint a  peremkerületekben élők  a város mostohagyermekeinek érzik magukat. Hogyan változtatna ezen?

Balassa Péter:  Az eddigi városvezetések csupán a belvárossal foglalkoztak, noha önálló múlttal, hagyományokkal bíró külső kerületeink vannak. A hagyományaikra építve afféle autónomiára gondolok: maguk döntsék el, milyen beruházásra, rendezvényre, egyebekre van szükségük. A helyi civil közösségek néhol már működnek, kitűnő példa  Herény! A megválasztandó önkormányzati képviselők mellett ezekre a szervezetekre bíznám belső ügyeiket, a rendelkezésünkre álló anyagiakból pedig valamennyi városrész érdem szerint részesülne.

Dr. Gyimesi József: A peremkerületeknek is járnak az alapvető szolgáltatások: bölcsőde, óvoda, posta, orvosi rendelő, gyógyszertár, közösségi terek, stb. Megépítésük, korszerűsítésük nem halasztható feladat. Biztosítani kell más városrészek illetve a városközpont megközelíthetőségét az igényeknek megfelelő buszmenetrend elfogadásával, kerékpárutak építésével, a közvilágítás, és az utak karbantartásával. Az önálló városrészek kulturális programjait civilszervezeteiken keresztül támogatni kell.

Dr. Ipkovich György: Növelni kell a városrészközpontok kezdeményezéseit. A zanati, herényi, zarkaházi közösségi házakhoz hasonlóan a jövőben támogatni kell továbbiak létrehozását. ( Petőfi-telep.) A panelprogram keretében megújult lakótelepeken is célszerű lenne egy úgynevezett  mini városközpontot kialakítani. Folytatnunk kell a peremkerületek és a városközpont kerékpárutakkal való összekötését. felül kell vizsgálnunk a tömegközlekedést.

Dr. Puskás Tivadar: Nem helyes az ilyen kategorizálás. A város egységes egész,  de  vannak városrészek,  speciális problémákkal. Ezeket meg kell oldani. Az úthálózatot, a középületek, közterületek gondozását egységesen kell kezelni. A város pénzének felhasználását a szükségletnek kell meghatároznia, s nem annak, hogy földrajzilag a belső, avagy külső részen található-e az elhárítandó probléma. Aki a város polgára, ugyanolyan jogai vannak részesedni a közjóból. Természetesen kötelességei is egyformák.  Szombathely mindannyiunké! 


 Mi motiválta, amikor   elhatározta, hogy részt vesz  a polgármesteri posztért indult versenyben?

Balassa Péter:  A város iránti szeretet. A hazaszeretet lakóhelyünk szeretetével kezdődik és bizony nem jó látni, miként lett Szombathely a természetes régióközpontból, a Nyugat Királynőjé-ből szürke, átlagos (vagy még annál is rosszabb) vidéki város. Valamennyi jelölt-társammal együtt példaképként kell, hogy álljon Éhen Gyula munkássága.

Dr. Gyimesi József:  A politikai békétlenség nemcsak a gazdasági befektetéseknek, de a kormányzati segítségnek is akadálya. A város nem vált kedvenc településévé egyetlen kormánynak sem. Meg kell mutatni, hogy a város többet érdemel: képesek vagyunk közösen, a civilekre támaszkodva együtt tervezni, terveinket megvalósítani. Ez az üzenet megteremti a bizalmat a város iránt a politikai döntéshozóknál, a befektetőknél. Munkámban támaszkodom az országgyűlési képviselőkre, de én csak Szombathelyen, Szombathelyért dolgozom.

Dr. Ipkovich György:  A városért, Szombathelyért érzett felelősség és a lokálpatriotizmus. A megkezdett vállalásokat be kell fejezni, s azokra építve új fejlesztéseket szeretnék indítani. Elsődlegesen a munkahelyteremtés területén kell megtennünk a következő azonnali lépéseket.

Dr. Puskás Tivadar: Szombathely szép város, s az otthonom. Itt nőttek fel gyermekeim, s itt töltöttem tevékeny életem szinte egészét. Itt élnek barátaim, sok rokonom, s itt élnek azok, akikkel napi gondjaink közösek. Együtt mérgelődünk, ha az eső után pocsolyákkal teli az úttest, s együtt örülünk annak, ha győz a Haladás. Tenni akarok a városért, mert tennivaló van bőven. Abban hiszek, hogy sok munkával, böcsülettel és összefogással lehet előbbre jutni. S abban is biztos vagyok, hogy: igen, lehet jobban vezetni Szombathelyt.

Egyéni kerületi jelöltek

1. számú választókerület: Andor Ottó (ESZE), György István Péter (LMP), Horváth Gábor (Jobbik), Marton Zsolt (Fidesz-KDNP), Varga Tamás (MSZP-SZTKE).

2. sz. választókerület: Bogáti András (LMP), Hédi József (ESZE), Kővári Attila (MSZP-SZTKE), Molnár Miklós (Fidesz-KDNP), Takács Tamás (Jobbik).

3. sz. választókerület: Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE), Kassai István (LMP), Olasz József (ESZE), Rettegi Attila (Fidesz-KDNP), Tompa Balázs (Jobbik).

4. sz. választókerület: Horváth Csaba (Fidesz-KDNP), Jagodits Géza (Jobbik), Oroszvári Péter (MSZP-SZTKE), Sulyokné Madarász Kinga (ESZE).

5. sz. választókerület: Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE), Kozák Ernő (Jobbik), Mészáros Zoltánné (ESZE), Poór András (Fidesz-KDNP).

6. sz. választókerület: Bertáné Tulok Patricia (ESZE), Góth Mónika (Jobbik), Kopcsándi József (MSZP-SZTKE), Lukács László (LMP), Szakály Gábor (Fidesz-KDNP).

7. sz. választókerület: Pál Róbert (ESZE), Putz Attila (LMP), Schmidt András (Jobbik), Soós József (független), Dr. Szakács Dávid (Fidesz-KDNP), Vámosi Ferenc (MSZP-SZTKE).

8. sz. választókerület: Balassa Péter (Jobbik), Horváth Zoltán (LMP), Laczó Gyuláné (ESZE), Szilágyi Leonóra (MSZP-SZTKE), Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP).

9. sz. választókerület: Dr. Idrányi Zsolt István (ESZE), Kiss Béla (Jobbik), Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP), Molnár Tamás László (LMP), Udvardi Sándor (MSZP-SZTKE).

10. sz. választókerület: Csősz Judit (Jobbik), Dr. Gyimesi József (ESZE), Németh Kálmán (MSZP-SZTKE), Dr. Prugberger Emil (Fidesz-KDNP).

11. sz. választókerület: Biácsi Tamás Péter (MSZP-SZTKE), Füzessy Zoltán (Jobbik), Lazáry Viktor (Fidesz-KDNP), Németh Szabolcs (LMP), Pettyán Margit (ESZE).

12. sz. választókerület: Ágh Péter (Fidesz-KDNP), Blazovits Zoltán (ESZE), Horváth Soma (MSZP-SZTKE), Kozma Norbert (LMP), Szabó Zoltán (Jobbik).

13. sz. választókerület: Baranyai László (ESZE), Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE), Harangozó Bertalan (Fidesz-KDNP), Óvári Árpád Roland (LMP), Sebestyén Gábor (Jobbik).

14. sz. választókerület: Huszárné Török Katalin Sarolta (LMP), Németh József (ESZE), Sági József (Fidesz-KDNP), Tóth Kálmán (MSZP-SZTKE), Zsigovics László (Jobbik).

A kompenzációs listák jelöltjei

Szombathely   Együtt Szombathelyért Egyesület:  Dr. Gyimesi József, Andor Ottó, dr. Idrányi Zsolt, Pál Róbert, Olasz József, Hédi József, Bertáné Tulok Patricia, Baranyai László, Németh József, Gerlachfalvy Csilla, Blazovits Zoltán, Sulyokné Madarász Kinga, Laczó Gyuláné, Pettyán Margit, Mészáros Zoltánné, dr. Szemesné Bánki Marianna, Szatmári Elemérné, Németh Sándor.

Fidesz-KDNP: Dr. Puskás Tivadar, Marton Zsolt, Lazáry Viktor, Szakály Gábor, Horváth Csaba, dr. Prugberger Emil, dr. Szakács Dávid, Harangozó Bertalan, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Lendvai Ferenc, Poór András István, Pintérné Pozsgai Emília, Rettegi Attila, Tálas József.

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Balassa Péter, Horváth Gábor, Zsigovics László, Schmidt András, Sebestyén Gábor, Góth Mónika, Tompa Balázs, Füzessy Zoltán, Csősz Judit, Kozák Ernő, Takács Tamás, Szabó Zoltán, Jagodits Géza, Kiss Béla.

Lehet Más a Politika: Horváth Zoltán, Bogáti András, Óvári Árpád, Lukács László, Huszárné Török Katalin Sarolta, Molnár Tamás László, Putz Attila András, Kozma Norbert István.

MSZP: Dr. Ipkovich György, Németh Kálmán, dr. Horváth Attila, Kővári Attila, Gyebrovszki János, Oroszvári Péter, Tóth Kálmán, Szilágyi Leonóra, Varga Tamás, Kopcsándi József, Udvardi Sándor, Horváth Soma, Biácsi Tamás Péter, Vámosi Ferenc, Horváth György Marcel, Jandrasits Anikó, dr. Czeglédy Csaba, dr. Nemény András.

 Ez történt négy éve

2006-ban öten pályáztak a megyeszékhely polgármesteri székére: Gombás Endre (SZÖSZO), dr. Gyimesi József (ESZE), dr. Ipkovich György (MSZP-SZDSZ), Molnár Miklós (Fidesz-KDNP-Pro Savaria) és dr. Szabó Gábor (MDF).

Az egyéni választókerületekben összesen kilencvenkilenc képviselő-jelölt volt. Közülük négyen voltak függetlenek, hatvanegyen önálló és harmincnégyen közös jelöltek.

Települési kompenzációs listát 2006-ban hat szervezet állított: az ESZE, a Fidesz-KDNP, az MDF, az MSZP-SZDSZ, a Pro Savaria, valamint a SZÖSZO.

Szombathelyen  akárcsak most  négy évvel ezelőtt is cigány, horvát, német és szlovén kisebbségi önkormányzati választásokat rendeztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!