Katasztrófahelyzet: vörösiszap öntötte el Kolontárt és Devecsert (képgalériával frissítve)

Hárman meghaltak, heten eltűntek, sokan - köztük többen életveszélyesen -, megsérültek, amikor hétfőn kora délután átszakadt az ajkai timföldgyár tározója: 700 ezer köbméter vörösiszap került ki a Torna-patakba, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Változatlanul a legsúlyosabb, 5-ös fokozatú katasztrófavédelmi készültség van érvényben. Illés Zoltán szerint ökológiai katasztrófa történt.

Vas Népe

Az MTA több vegyész és biológus tagja is a helyszínre indult

Az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés helyszínére indult kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több vegyész és biológus tagja, hogy megvizsgálják, miként lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban semlegesíteni a szennyezőanyagot - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A szakemberek azt is vizsgálják, hogyan lehet az eredeti állapotot helyreállítani. Az udvarokban összegyűjtött anyag tárolására a későbbiekben a védekezésben részt vevő szervek konténereket biztosítanak.
   
Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy a vörösiszappal szennyezett anyagokat csak védőkesztyűben, védőszemüvegben, gumicsizmában, zárt ruházatban, bő vízzel történő lemosással lehet tisztítani, vegyi anyagot nem szabad használni.
   
Közölték továbbá, hogy ott, ahol a szolgáltató nem zárta el a vezetékes ivóvizet, a víz fogyasztható, a többi helyen palackozott vizet adnak és lajtos kocsiból is lehet ivóvízhez jutni.

 Mégsincs negyedik áldozat

A katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata a hétfői iszapömlésnek Kolontáron. A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak, tudta meg a katasztrófavédelemtől az Index.

 Illés Zoltán: ökológiai katasztrófa történt

Ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt az MTI tudósítójának azt mondta: még mindig ömlik az ajaki timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet. Részletek.

Harmadfokú a készültség a Marcalon

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Marcal teljes hosszában és a folyóba torkolló Torna-patakon a hétfői, Veszprém megyei gátszakadás és iszapömlés miatt - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedd reggel az MTI-vel.

A hétfő este meghozott intézkedés várhatóan szerdáig lesz érvényben; a legfőbb feladat most a lúgos kémhatás csökkentése - mondta Janák Emil, utalva arra: 13-as pH-értékű anyagból ömlött hatalmas mennyiség a környékre, s jutott így a folyóba.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több ezer köbméternyi vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

A tározó többi gátját az éjjel megerősítették

Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György katasztrófavédelmi szóvivő az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának.

Az Ajka közeli timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el.
   
A szóvivő megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, és kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, több méteres magasságban zúdult rá a településekre.

Stabil a győri kórházban kezelt betegek állapota

Stabil az állapota annak a három sérültnek, akit a Veszprém megyében bekövetkezett gátszakadás és iszapömlés miatt a Petz Aladár Megyei Kórházban kezelnek Győrben.

Jakabos Péter, a kórház ügyeletes orvosa kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: az éjszaka nem történt különösebb változás a náluk kezelt betegek állapotában.
   
Közölte, hogy nehéz megmondani, a sérülteknek mennyi esélyük van a teljes felépülésre. A legsúlyosabb sérültjük idős és egyéb betegségekben is szenved, az ő esélyei sokkal rosszabbak, mint azoknak, akik könnyebben sérültek meg. Egy 62 éves nő szintén súlyos sérüléseket szenvedett, az ő esélyeiről is nehéz nyilatkozni - mondta.
   
Elmondta azt is, a vörösiszap olyan lúgos anyagot tartalmaz, amely vegyi égést okoz és az a jellegzetessége, hogy nem azonnal, hanem néhány nap után roncsolódnak jelentősebben a szövetek, így egy először felületinek tűnő sérülés elmélyülhet és gondot okozhat.
   
A győri kórház korábbi tájékoztatása szerint az egyik beteg állapota életveszélyes, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett. Tamás László János főigazgató-főorvos hétfőn elmondta: egy középkorú férfit, egy 62 éves nőt és egy 70 év körüli férfit kezelnek. Az idős férfi a teste kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, az ő állapota súlyos, életveszélyes.

Minden út járható Ajka környékén

Az iszapömlés miatt korábban lezárt valamennyi útszakasz járható már Veszprém megyében; Kolontár és Devecser határában ellenőrző-áteresztő pontokat működtet a rendőrség, ezeken egyelőre csak a helyi lakosokat engedik át - közölte a rendőrség sajtóügyeletese kedd reggel az MTI-vel.

Frankó Marianna tájékoztatása szerint Devecsert és Somlóvásárhelyt már Ajka felől is meg lehet közelíteni.
   
Az iszapömlés miatt hétfőn a 8-as út felől megközelíthetetlen volt Devecser, és lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között.
   
Az éjjel Devecser több utcáját megtisztították, így a városban az átmenő forgalom biztosítva van.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több ezer köbméternyi vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Egy három hónapos csecsemő a negyedik halálos áldozat

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, az ár sodorta el - tájékoztatta Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t.

A polgármester elmondta, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, a most megtalált csecsemőt a településre zúduló vörösiszap sodorta el.
   
Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek - mondta a Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap Devecseren

 

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az éjjel ugyanakkor a város több utcáját megtisztították, így a Devecseren az átmenő forgalom biztosítva van.
   
Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.
   
A városvezető közlése szerint hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.
   
A katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint 40 embert a helyszínen láttak el a mentők, 16 embert a győri, 19 embert az ajkai kórházban ápolnak másodfokú égési sérülésekkel. Hat embert súlyosnak minősített égési sérülésekkel a győri kórházban ápolnak. A sérülést a maró hatású vörösiszap okozta.
   
Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.
   
A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a szóvivő.
   
Devecser legtöbb utcája vörös színű, az árkokban hömpölyög az iszap, az utcákon katonai teherautók, ivóvizes tartálykocsik sorakoznak. A kordonokkal lezárt utak előtt láthatósági mellényt és arcmaszkot viselő rendőrök állnak .
   
A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert.
   
A polgármester tájékoztatása szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis - mint mondta – a szakemberek szerint a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző.
   
A város nagyobb részén nincs gáz- és áramszolgáltatás, illetve ivóvíz, a szakemberek a délelőtt folyamán azon dolgoznak, hogy a közműszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítsák - mondta Toldi Tamás.

OLDALTÖRÉS: Újabb halott, hét embert nem találnak

Már három halálos áldozat

Már három halálos áldozat

Már három halálos áldozat

Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek; a rendőrök Kolontáron egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban- tájékoztatta az MTI-t Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.

Ezzel hivatalosan is háromra emelkedett a kolontári katasztrófa halálos áldozatainak száma, a jelentések még folyamatban vannak - mondta a szóvivő. Hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött.
   
Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Továbbra sem találják a hét eltűnt embert

Továbbra sem találják azt a hét embert, akiket eltűntként tartanak nyilván az Ajka közelében történt, már három halálos áldozatot követelő hétfői iszapömléssel összefüggésben; az éjszaka folyamán újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese az MTI-nek kedd hajnalban elmondta: zajlik a kármentesítés az iszappal elöntött településeken, de a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nagyban nehezíti a sötét, ugyanis a falvak egy részét áramtalanították.
   
A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, már zajlik az utcák fertőtlenítése – tette hozzá.
   
Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.
   
A timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak. A mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült, de közülük csak egy rendőr tartottak bent megfigyelésre – mondta az ügyeletes.
   
Bakos György az MTI-nek elmondta, a közműcégek szakemberei az éjszaka folyamán azon dolgoztak, hogy a szolgáltatásokat, ahol lehetséges, vissza tudják kapcsolni, hogy az otthonaikban maradtak ne maradjanak víz, és áram nélkül.
   
Vizsgálják a Kolontáron hétfőn késő este egy családi házban talált három év körüli kisgyermek halálának körülményeit, de a szóvivő megjegyezte, a sebes sodrással zúduló iszaptenger a településen több mint két méter magasságban hömpölygött.
   
A védelmi bizottság reggel fél kilenckor ül újra össze.

 Már hét eltűnt embert keresnek

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel.

 A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt.

 Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében.

Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

Hende: már 140 katona segít a károk elhárításában

Már 140 katona és 28 "technikai eszköz" segít a mentésben Devecseren, az iszapömlés által érintett egyik településen - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn késő este az MTI-vel.

A tárcavezető, aki maga is Devecseren van, telefonon elmondta, hogy a katonák elsősorban az utak megtisztításával foglalkoznak. Folyamatosan mossák az utakat és lapátolják az "agresszív szennyeződést". A katonák ellátása és élelmezése megoldott - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a katonák, akik Székesfehérvárról, Veszprémből és Pápáról érkeztek, csak Devecseren dolgoznak.

 A miniszter beszámolt arról is, hogy egyeztetett a devecseri polgármesterrel, és felmerült, hogy később esetleg a honvédség rakodógépekkel segítene a föld megtisztításában és az erősen szennyező anyag elszállításában.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a két katonai helikopter befejezte a mentési munkálatokat, a továbbiakban az Országos Mentőszolgálat helikopterei szállítják a sérülteket.

Több mint 300 rendőr a helyszínen

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben az iszapömlés által érintett településeken - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel.

A szóvivő tudatta, még 35 rendőr tart a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.

A rendőrség elsősorban az élet- és vagyonmentésben segít, valamint biztosítják azokat a területeket, ahonnan már kiköltöztették az embereket - fűzte hozzá.

A rendőröket Veszprém és Fejér megyéből, valamint a fővárosból vezényelték az érintett településekre.

Bényi Mónika elmondta: a rendőrök kaptak védőfelszerelést és az ellátásuk is biztosított; egyelőre nincsenek arról információk, hogy bárki a rendőrség tagjai közül megsérült volna a katasztrófában vagy az azt követő mentésben.

 A szóvivő beszámolt arról, hogy eddig két rendőrségi helikopter is dolgozott a helyszínen, de egyet visszahívtak, mert az nem alkalmas az éjszakai munkákra.

Szlovákiai mentők indultak Magyarországra

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében.

A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.

"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek.

"Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.

Leszállt Budaörsön a sérülteket szállító katonai helikopter

Megérkezett a budaörsi repülőtérre az iszapömlés által érintett településekről 17 sérültet szállító katonai helikopter - jelentette hétfőn este az MTI munkatársa a helyszínről.

Az MTI munkatársa szerint a sérülteket hét mentőautó fogadta; sorra kísérik a sérülteket az autókhoz és viszik őket különböző fővárosi kórházakba.

 

Mint mondta: főként idős emberekről van szó; többségüknek szemmel láthatóan nem súlyos az állapota.

A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy eddig 8 sérültet szállítottak a Honvédkórházba, ezek közül kettőnek súlyos az állapota; a kórházba még három sérültet várnak - tették hozzá.

Vizsgálják a tulajdonos cég felelősségét a kolontári katasztrófa ügyében

Vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetői közül az MTI-nek hétfő estig senkit sem sikerült elérnie.

A belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor.

Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.

OLDALTÖRÉS: A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, ketten életveszélyben

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján.

Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.

 A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették - mondta Pintér Sándor.

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap

Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti  jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek - írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője.

A katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy "pszicho-szociális" segítséget nyújtson az érintetteknek.


Nyolc tűzoltó a sérültek között, megszűnt az akut vészhelyzet

Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a  mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből. 


A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.

Kolontáron a legsúlyosabb a helyzet, még nem tudni lesz-e kitelepítés

A Veszprém megyei Kolontáron már nincs iszap a házak között, a tűzoltók magas nyomású eszközökkel és munkagépekkel takarítják az utcákat, de így is ezen a településen a legsúlyosabb a helyzet - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel. A megyei védelmi bizottság koordinációs egyeztetésén mérlegelik az esetleges kitelepítéseket.

Töttős Györgyi, az OKF szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy órák óta Kolontáron tartózkodik a Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Egy másik érintett település, Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék

Két halottja van a kolontári katasztrófának

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a településen tartott  sajtótájékoztatón. 

Azonnal meg kell kezdeni a kármentesítést a vörösiszappal szennyezett területen - szakértői vélemény

Azonnal meg kell kezdeni kármentesítést a vörösiszappal szennyezett területen, mivel ha az kiszárad és bekerül az ökoszisztémába, a későbbiekben még nagyobb problémákat jelenthet - nyilatkozta Simon Gergő, a Levegő Munkacsoport vegyész szakértője hétfőn az MTI-nek.

A szakértő elmondta, hogy a vörösiszap a legnagyobb mennyiségben képződő veszélyes hulladék Magyarországon. Maró lúgos kémhatása van. A bőrt és a szemet marja, de akár tárgyakat is szétmarhat. Ha nem kezdik meg az azonnali kármentesítést, a kiszáradt talajból felszálló por az emberi szervezetre önmagában is mérgező.

A nehézfémmel szennyezett területeket általában talajcserével szokták kármentesíteni, a szennyezett földet veszélyes hulladéklerakóba teszik - tette hozzá Simon Gergő.

A vörösiszap nehézfémeket tartalmaz, a legnagyobb problémát a magas ólomkoncentrációja jelenti. Az ólom ismert idegméreg, kis mennyiségben is veszélyezteti a gyermekek idegrendszeri fejlődését, de emellett a vesét is károsítja. Ezenkívül több rákkeltő nehézfémet is tartalmaz, mint a kadmium, az arzén vagy a higany, és megvan az esély, hogy radioaktív anyagok feldúsultak a vörösiszapban.

Az iszap természetben okozható veszélyeiről azt mondta, hogy a lúgnak önmagában nincs hosszú távú környezeti hatása, mivel az a vízzel felhígul, viszont maró hatása kipusztítja a növényzet egy részét.

Fontos az is, hogy az iszap a talajban ne jusson le nagyon mélyre, mivel a talajvízbe kerülve súlyos problémákat jelenthet. Egyrészt a talajvíz a környéken elszállítja a szennyeződést, emellett bekerülhet az ivóvízbázisba, termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel - különösen ólommal - szennyezett ivóvíz erősen mérgező - hangsúlyozta a szakértő.

Az állatvilágra is veszélyt jelent maró hatása. A vizekbe, folyókba kerülve halpusztulást okozhat a vörösiszap, de nem akkorát, mint a ciánmérgezés. Az emberekre nézve veszélyes , ha mérgezett állatot fogyasztanak.

OLDALTÖRÉS: Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt; adománygyűjtés indult a károsultak megsegítésére

Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt

Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt

Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt

Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - tudatta a rendőrség az MTI-vel hétfő este.

Adománygyűjtést indít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vörösiszap károsultjainak megsegítésére

A Segélyszervezet munkatársai gyorssegéllyel támogatják a kitelepített lakosságot.

A mai napon történt devecseri gátszakadás következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos felhívással fordul a lakossághoz, hogy támogassák humanitárius munkáját.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, valamint a 06-1/205-3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

A Segélyszervezet munkatársai a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék.

 

OLDALTÖRÉS: Somlóvásárhelyen a vörösiszap

 Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap

 Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap

 Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek.

A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.

Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg,  voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről.

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, ami nagyon veszélyes, maró hatású anyag.

Gépjárműveket és katonákat is küld a honvédség az iszapömlésben érintett településekre és területekre; hamarosan megérkezik a vegyvédelmi zászlóalj is a helyszínre - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő késő délután az MTI-vel.

Egyelőre két helikopter van a vészhelyzet helyszínén, egy MI8-as és egy MI17-es, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek - közölte a tárca.

Hamarosan a helyszínre érkezik a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj mintegy negyven katonája is, akik  különféle technikai eszközökkel segítenek a bajba jutottakon.
   
Az MTI kérdésére azt közölték, hogy utánfutós teherautókat, mentesítő járműveket, és úgynevezett fürdetőket küldenek az érintett területekre.

OLDALTÖRÉS: Eddig mintegy 60 sérült; OKF: nincs sugárveszély

 Eddig mintegy 60 sérült

 Eddig mintegy 60 sérült

 Eddig mintegy 60 sérült

Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette - közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a sérültek elhelyezése a környező kórházakban és Budapesten jelenleg is folyamatban van.

Mint írták, a mentők húsz mentőegységgel, két tömeges baleseti egységgel és négy helikopterrel vannak jelen a helyszínen.

 A helyszínre tart Pintér Sándor és Bakondi György

 Az Ajka melletti iszapömlés helyszínére tart Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn késő délután az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a tárca vezetője és a katasztrófavédelmi főigazgató rövidesen a helyszínre érkezik.

 OKF: nincs sugárveszély

Nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délután az MTI-vel.

Töttős Györgyi szóvivő tudatta, hogy az OSSKI (Országos "Fréderic Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet) szakemberei méréseket végeznek, a kapott információk alapján pedig haladéktalanul tájékoztatják a lakosságot.

 

OLDALTÖRÉS: Devecseren mintegy négyszáz házat öntött el az iszapos víz

Devecseren mintegy négyszáz házat öntött el az iszapos víz

Devecseren mintegy négyszáz házat öntött el az iszapos víz

Devecseren mintegy négyszáz házat öntött el az iszapos víz

Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el.

 

 A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek - mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az MTI-nek. 

A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől. Az MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott.

A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.

A gátszakadáskor erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki - tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti - közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.

OLDALTÖRÉS: Az egészségre kifejezetten káros a vörösiszap

Az egészségre kifejezetten káros a vörösiszap

Az egészségre kifejezetten káros a vörösiszap

Az egészségre kifejezetten káros a vörösiszap

A hétfőn Ajka és Devecser között átszakadt tározóból folyamatosan ömlő barna iszap, más néven vörösiszap a timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre meglehetősen káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják.

Összetételében erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz - egyebek mellett ólmot is. A vörösiszap lúgossága miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot.

Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat.    

Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik. A nagy mennyiségű veszélyes hulladék biztonságos elhelyezése is számos környezeti, környezetvédelmi problémát vet fel.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt., amelynek Ajka melletti tározójából hétfőn nagy mennyiségű vörösiszap ömlött ki a szabadba gátszakadás, honlapján a következő olvasható: "Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be."

OLDALTÖRÉS: Hét települést érint a katasztrófa

Hét települést érint a katasztrófa

Hét települést érint a katasztrófa

Hét települést érint a katasztrófa

Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében, a helyszínen több száz szakember dolgozik - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután.

Töttős Györgyi az OKF szóvivője a rendőrségtől kapott információik alapján küldte el a 16.30 órai jelentésüket az MTI-nek. Ebben kifejti: az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést. A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést - tette hozzá Töttős Gyöngyi.

OLDALTÖRÉS: Egy ember meghalt

Egy ember meghalt mentés közben

Egy ember meghalt mentés közben

Egy ember meghalt mentés közben

Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután.

Útlezárások Veszprém megyében

Az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között - közölte a rendőrség hétfő délután az MTI-vel.

Helyszíni beszámoló: házaspárt keresnek

Az egyik helyszínen tartózkodó újságíró érdeklődésünkre elmondta, az áradat már levonult Kolontárról, azonban a házakon látszik a pusztítás nyoma, úgy festenek házak, mintha vörös iszappal végigkenték volna azokat. Egy házaspárt még keresnek a hatóságok, ugyanis a hirtelen jött ár meglepte a lakókat, akik most az utcákat járva igyekeznek segíteni. A maró víztől többen szenvedtek sérüléseket, a mentősök úgynevezett mentőpontokat állítottak fel, a településen és környékén széles, vörös sáv mutatja, merre ömlött végig a zagytározó tartalma.

Összeült a védelmi bizottság

Összeült a védelmi bizottság az Ajkán átszakadt iszaptároló okozta katasztrófahelyzet miatt. Hétfő délután több ezer köbméter barna iszap ömlött Kolontár településre, egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült.

A védelmi bizottság helyszíni ülésén ott van Hofmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek mindössze annyit mondott: tájékozódik, s a védelmi bizottság tagjaival közösen keresik a megoldási lehetőségeket a veszélyhelyzet kezelésére.
   
Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-nek azt mondta: erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki a gátszakadáskor. A közeli timföldgyár iszaptározójából kiszabadult anyag Devecser irányába folyik, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki.
   
A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak; leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is tart.
   
A Veszprém megyei Kolontár településen 816-an élnek, a faluban 252 ház van.
   
A timföldgyárban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a cég vezetői a helyszínen tartózkodnak.

 Egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült

Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból több ezer köbméte riszap ömlött Kolontár településre, egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült - közölte hétfő délután Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Vasból Sárvárról és Szombathelyről is besegítene a Veszprém megyei szakembereknek. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.
   
Az iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni - közölte az OKF szóvivője, hozzátéve, hogy ajánlott az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése.

A víz a timföldgyárból rendkívül erős, 13 pH-s lúgot mosott ki - írja a Napló Online. A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei, védőfelszerelésben. A rendőrség és a mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudta meg a Napló környezetvédelmi és vízügyi igazgatatóság szakaszmérnökétől, Kovács Lászlótól. 

OLDALTÖRÉS: 700 ezer köbméter iszap zúdult a településre

 700 ezer köbméter iszap zúdult a településre

 700 ezer köbméter iszap zúdult a településre

 700 ezer köbméter iszap zúdult a településre

Bakos György a katasztrófavédelem ügyeletese elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója.

- Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet - hallottuk Bakos György századostól, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivőjétől, aki elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei. Azt, hogy pontosan mi történt, még nem tudják, csak az biztos, hogy az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója átszakadt és 6-700 ezer köbméter vörösiszap került ki a Torna-patakba. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, erősítette meg Bakos Görgy feladatuk most az ő mentésük  házról-házra járva , aztán a vagyontárgyakat menekítik. A szennyvíz-csatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.

 Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik - mondta a szóvivő. A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát.

A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

OLDALTÖRÉS: Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.

Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.

Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.

Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.

 A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) az alumínium vertikum valamennyi ágában tevékenykedik.

A cégcsoport Ajka melletti tározójából hétfőn több ezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt, az iszapömlésnek már két halálos áldozata van. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában. A hatóság közlése szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből az iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.

Az MTI telefonon megkereste Kovacsics Árpádot, a MAL Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben. 

A társaság honlapja szerint a MAL 1995-ös megalapítása után fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások - például a bakonyi bauxitbánya, vagy az inotai alumíniumkohó -, miközben a társaság részvénytársasággá alakult át. Az ajkai timföldgyár - amelynek tározójában a hétfői gátszakadás történt -, 1997-ben került a MAL ZRT. tulajdonába.

A MAL Zrt. vezérigazgatója jelenleg Martin Rümmelein, a cégvezető a honlap szerint Bakonyi Zoltán. 

A cég hidrát és timföld termékeket, valamint alumínium öntészeti ötvözeteket gyárt. Az inotai alumíniumkohó ellátásán túl - amely 2006 február végéig tartott - a speciális hidrát és timföld termékek alkotják a gyár fő profilját. A cég szintén ajkai telephellyel működő ALU-FÉM üzletága hulladékból gyárt igény szerinti alumínium öntészeti ötvözeteket fémöntödék számára. A társaság a termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.

A céginformáció adatai szerint 2008-ban a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 42,8 milliárd forint, míg a mérleg szerinti eredmény 194,5 millió forint volt.

A cég Romániában MAL-Product S.R.L., Németországban MAL-Deutschland GmbH néven alapított termelő, illetve kereskedelmi társaságokat. A társaságcsoport 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföld őrleményeket gyártó szlovén SILKEM d.o.o. többségi tulajdonrészét, majd 2004-ben a boszniai privatizáció keretében 2004-ben többségi tulajdont szerzett a Rudnici Boksita Jajce bauxitbánya társaságban.

A MAL Zrt. 2005 júniusában átvette a többségi tulajdonában álló Bakonyi Bauxitbánya Kft.-től a mélyművelésű bauxittermelést, és az eszközök kivásárlásával létrehozta a bauxitbányászati ágazatot.

A társaság – döntően a magas villamosenergia-árak miatt – 2006. január 31-én leállította az inotai alumíniumkohót, de egyidejűleg két új hulladékolvasztó kemencét helyezett üzembe. A MAL Zrt. 2007-ben az INOTAL Alumíniumfeldolgozó Kft.-nek adta el az Inotán működő alumínium félgyártmány előállító kapacitásait.

A honlap szerint a "MAL Zrt. célkitűzése, hogy piacképes termékszerkezetével, jó minőségű termékeivel, meglévő humán erőforrásainak kiaknázásával és a környezetvédelmi előírások maximális betartása mellett tovább erősítse a közép-európai térségben piaci pozícióit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!