Kétszázezer eurós alapot nyit a kárenyhítésre a Mal Zrt.

Kétszázezer eurós (55 millió forintos) alapot nyit az Ajka térségében hétfőn történt katasztrófa által okozott károk enyhítése érdekében a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetősége - áll a társaság pénteki közleményében. A cég ugyanakkor sürgeti a termelés újraindításának engedélyezését.

MTI

A vállalat közleménye hangsúlyozza: amennyiben a timföldgyár újraindítja a termelést, akkor szabadon felhasználható forrásaiból további befizetésekkel gyarapítja a kárenyhítési és helyreállítási alapot, amelybe külföldi és magyar ágazati partnerei támogatásait is várja.
   
A vállalat tízmillió forint segélyt juttatott el a szakszervezet alapítványához a környezeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére, valamint hétfőtől segélypontot hoz létre Devecserben és Kolontáron a súlyos sérültek számának és egészségkárosodásuk mértékének megismerésére.
   
A Mal Zrt. ígéretet tesz a megsérült tározójának egy éven belüli helyreállítására; addig "egy nagyon kis iszaptárolót kíván használni". A kommüniké az ajkai üzem újraindítása melletti érvként említi, hogy az több mint 1100 embernek ad munkát, valamint a cég üzleti kötelezettségeit és egyéb feladatait csak akkor tudja ellátni, ha a termelés "azonnal újraindulhat".
   
"A vevők (...) a jövő hét közepéig kitartanak, de a startjeltől még 72 óra szükséges a termelés megindításához" - olvasható a közleményben.
   
A kárelhárításról szólva a Mal Zrt. közli, hogy pénteken újabb berendezést állított munkába a csapadékvíz semlegesítésére. A sérült tározónál a legfontosabb feladat a csapadék- és csurgalékvizet megtartó körgát megépítése volt, ez 470 méter hosszan befejeződött. A körgáttól délre erőművi salak felhasználásával 395 méter hosszú pernyegát épül, befejezéséhez még húsz méternek kell elkészülnie - áll a közleményben.
   
A Mal Zrt. közleményében azt is tudatja: fájdalommal értesült arról, hogy a harmincöt évig a vállalat alkalmazásában álló 78 éves Kovács Imre meghalt a katasztrófában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!