Kimonók a felkelő nap országából

A felkelő Nap országának kultúráját idéző gyermek kimonó kiállítás október 30-ig látogatható az Agora Gyermekek Házában.

Merklin Tímea

Rengeteg iskolás gyerek jött el a kimonó kiállítás megnyitójára. Ideutazott professzor Vihar Judit, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke is, akitől megtudtuk: ilyen tárlat most van először Magyarországon. A kimonó azt jelenti: ruha; a viselet több, mint 1500 éves. Mostani formáját a 17. században nyerte el. Nők, férfiak és gyerekek hordják. A kiállításon láthatjuk, milyen a japán vállfa: hosszú rudakon tartják a bő ujjú, mintás öltözékeket, festett és szövött kimonókat, jellegzetes keleti mintákkal. A kislányok szeretik a piros szitakötőset, tavasszal illik az apró cseresznyevirágos.
 
A tárlókban a gyerekek szép legyezőket láthatnak, ceruzákat, s hogy milyen az obi (öv), a kimonóhoz való kis szütyőke (táska). Milyen a fiú geta: szögletes elejű, papucsszerű, tradicionális lábbeli, a lányok papucsának lekerekített az eleje. A tabi az a kétujjas zokni, ami ezekhez a papucsokhoz felvehető. Ki van írva: Schmidt Csilla tulajdona.
 
Schmidt Csilla a Japán - Magyar Baráti Társaság helyi csoportjának vezetője; az ő ötlete volt ez a kiállítás  megmutatni a magyar gyerekeknek a japán gyerekek ruháit, és azon keresztül kicsit az életüket is. Hiszen a viseletek különböző életkorokhoz és ünnepekhez kötődnek.
 
A japán gyerekek 3, 5 és 7 éves korban kapnak új kimonót; közös ünnepük november 15-én van. Nem beszélve a baba-kimonóról, amit akkor terítenek a csecsemőre, ha a szentélybe viszik; általában az apai nagymama tartja a karjában a babát. A kisfiúk öt éves korukban a nadrághúzást is ünneplik, ami azt jelenti ekkor kapnak először hakamát, ami jól jön, hiszen egy év múlva iskolába mennek. A gyerekek első szentélylátogatása 13 éves korukban történik, a felnőtté válás ünnepe 20 éves korukban van. Május 5. a gyereknap, a kisfiúk ünnepe. Ilyenkor ponty-zászlókat tesznek a fiús házakra, mert a ponty az egyetlen hal, ami képes a folyó sodrásával szemben, felfelé úszni. Azt kívánják ezzel a japánok, hogy a kisfiú magasra jusson, elérje a célját. Március 3. a lányok ünnepe, ilyenkor babafesztivál van - a kislányok babát és más ajándékokat kapnak.

Az Agora - Gyermekek Házában berendezett kiállításon a japán babákat is megcsodálhatjuk. A harcosok figuráját hozó babák a férfiasságot, bátorságot, erőt jelképezik. A kokesi babák fából vannak, gömbölyűre csiszolt, egyszerű, jelképes alakok. A dekorációs babák a kis párnácska szerű szimbolikus keleti asztali dísztől a szépség hangsúlyozására szolgáló, esztétikus nőalakokig nagy változatosságot mutatnak. Ez utóbbiakkal nem is szokás játszani. Vannak kosztümös babák, amelyek a kabuki színészeket, női szereplőket ábrázolják, illetve buddhista vagy sintó isteneket, mesefigurákat, legendahősöket - ezek is díszítési célokat szolgálnak, nem játszottak vele.
 
Japánban a gyerekeket sok türelemmel, megbocsátással és dicsérettel nevelik, otthon az anyák is, az iskolában a tanárok is. Az iskolában megtapsolják azt, aki először lesz kész a feladattal, de megtapsolják azt is, akinek sikerült a mászókán végigkapaszkodnia. Ez rendkívül ösztönzőleg hat a gyerekekre. A csoporthoz való tartozást még különféle külső eszközökkel is erősítik, ilyen például az egyenruha kötelező viselése. Ott senki sem ágál ez ellen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!