Október 9-10-én Gesztenyeünnep Velemben különlegességekkel

Kulturális programokban is gazdag az október 9-10-én 10-18 óra között rendezendő velemi Gesztenyeünnep, ahol a gasztronómiai finomságok bőségét is kínálják a falubeliek.

Merklin Tímea

A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek. Tájjellegű gasztronómiai bemutatókat neves mesterszakácsok közreműködésével prezentálják. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók.

A kulturális programban kistérségi, megyei és országosan ismert előadók, népzenészek, táncosok, vidám vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatják a látogatókat. Az idei gesztenyeünnep kiemelt vendégei: Bognár Szilvi és zenekara, a Vivat Bacchus, a Madárdal Együttes, Gulyás László és a Langaléta Garabonciások. 
 
Természetesen a kézművesek sem hiányoznak a gesztenyeünnepről, lesznek keramikusok, kosárfonók, fafaragók, kovácsok, szalmafonók, csuhézók, bőrdíszművesek, csipkeverők, játékkészítők.

Szombaton délelőtt a Zsivány zenekar muzsikál, délben a Szombathelyi Néptáncműhely ropja a színpadon.

Délután lesz gesztenyetánc, Anjou-kori lovagi bemutató. Az utcaszínpadon bohóc tréfál, később a Ferrum játssza A kolompár lakodalma című komédiáját. Gulyás László az Egérparádé című mesejátékát mutatja be. Fellép a Gradistye Horvát Kulturális Egyesület Táncegyüttese és Tamburazenekara. A Károly Róbert Hagyományőrző egyesület többször is szerepel, láthatunk lovagi párviadalt, apród hétpróbát. A falu fő utcáját róva, időnként szembejönnek a Langaléta Garabonciások. Bognár Szilvi a vasárnapi programban szerepel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!