Római oszlopaira vár az Iseum

Az építőipar a napokban befejezi a munkákat az Iseumban, csak a négy római oszlop felállítása van hátra. A szentély előtt még nincs lekövezve a tér, a daru oda tud beállni.

Merklin Tímea

Hatalmas sártengeren, óriási keréknyomokon átvágva jutunk az új épület közelébe, szép a templom előtti tér kövezése, az eredeti helyén áll már az eredetire hajazó kút, amiben17 emberi csontváz találták meg. Egész embert nem lehetett összerakni a maradványokból, egy részük a kiállításban lesz látható. A tárlat az üvegcsarnokban lesz, a tér akkora, mint a Savaria Múzeum valamennyi kiállítótere együtt.

Az üvegépület helyén oszlopcsarnok volt régen, az Isis körmenet helye lehetett, a cellaszerű részek oldalkápolnák voltak. Sosztarits Ottó régész, az iseumi feltárások vezetője mutatja be az elkészült objektumokat: a templom előtti téren az oltárt, amiben tűz égett, és ahol (nem bent, hanem a szabad ég alatt!) a szertartásokat végezték; a kazettás menyezetet, ami fikció, pontosabban analógiák alapján készült, más szentélyek mintái alapján gondolják, hogy ilyen lehetett. A szentély belső berendezéséről nem árul el semmit, azt mondja: varázslat lesz. Az üvegcsarnokban egy réteges padlórekonstrukciót - robbantott modellt - látunk üveglap alatt (mint az OTP-ben). A tört kőalapon öntött terazzo padló: mészkőörlemény és téglapor keveréke. Erre rakták ki eredeti római téglákból a halszálkamintát. Standard római kőrakásmód, a hangulatos, rusztikus stílust a modern építőipar is másolja. Ilyen volt hajdan az Iseum padlója mindenütt, körülbelül 150 ezer téglát használtak fel hozzá anno.

A szentély előtt állványzat áll, arról segítik majd a munkások az oszlopok felállítását: a négy darab római oszloppal daru manőverez majd, de a munka emberi precizitást, figyelmet is igényel. Az az egyetlen kis terület nincs lekövezve még, ahova a darunak kell beállni. Az oszlopok restaurálását  helyreállították az időjárás okozta hálós, mikrorepedezettséget  is befejezte a két kőrestaurátor: Kőfalvi Vidor és Bagi László, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai. A Pásztor utcai raktárból hozzák vissza őket az Iseumba. Ha a daru levonul a területről, lerakják a maradék, kis darabka tér kövezetét, és jöhet a műszaki átadatás folyamata.

Kiszárított oszlopok

A földben 1800 év nem tesz annyi kárt a kövekben, mint 47 év a szabad ég alatt. A római oszlopok 1963 óta álltak az Iseumban, az időjárás megviselte őket. Ki kellett vonni belőlük a nedvességet. Természetes szárítással kezdték, majd fűtötték őket, végül ragasztóval töltötték ki a repedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!