A mérai cifra szoba az Agora-Gyermekek Házában

Egyedülálló kiállítás nyílt Cifra szoba Mérából elnevezéssel november 9-én, kedden az Agora- Gyermekek Házában.

Greiner-Csapó Júlia

A lenyűgöző vándorkiállítás a Kalotaszegen található Méra méltán híres, gazdagon díszített bútorait, berendezési tárgyait mutatja be. A győri Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület jóvoltából elevenedett meg Erdély egy szeglete. A cifra vagy más néven tisztaszoba december 3-ig látogatható.
 
- A tisztaszoba a mai napig része az erdélyi lakóházaknak. A vendégek fogadásakor, nagyobb vallási ünnepekkor használják a családok. Itt búcsúztatják a menyasszonyt, itt imádkoznak az emberek, és ebben a szobában ravatalozzák fel a család halottját - magyarázta Deésy Gábor, az egyesület elnöke a kiállítás megnyitón.

A kézzel festett bútorok egy mérai család hagyatékai. Az egyik bútorra ráírták az elkészítésének dátumát is: 1858. A rendkívül színes, virág- és madármotívumokkal díszített berendezési tárgyak között láthatunk hosszúpadot, tányértartót, katonaládát, étkezőasztalt székekkel és tornyos ágyat.

- Nekem a legjobban a hatalmas szekrény, a tükör és a vetett ágy tetszett, szívesen aludnék benne az én szobámban - mondta a 9 éves Újházi Noémi, aki a Zrínyi Ilona Általános Iskolából érkezett a kiállításra.

- Az egyesület célja, hogy a fiatal generáció megismerje a Kárpát-medence sokszínű népi kultúráját - mondta Deésy Gábor.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!