Egyre többen vásárolnak illegális gyógyszereket

Világszerte emberéletek ezreit követelik a hamisított, rossz minőségű, szakszerűtlenül tárolt gyógyszerek minden évben. Az ENSZ és az Európai Unió Bizottsága is harcot hirdetett a jelenség ellen. Bár a gyógyszerhamisítás leginkább a fejlődő afrikai és ázsiai országokat érinti, ma már Európában és Magyarországon is problémát jelent.

Bajdó Bettina

Évente több millió fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak vélt  készítményeket. Magyarországon a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kutatása szerint a felnőtt lakosság hét százaléka veszélyeztetett, azaz több mint félmillió ember vásárol bizonytalan forrásból származó gyógyszert. A hamis gyógyszerek jelentette kockázatok már nem csak a harmadik világ országainak lakosait fenyegetik, de Európában, sőt Magyarországon is éreztetik hatásukat.

Az Európai Bizottság által közölt adatok szerint 2005 és 2007 között 380 százalékkal, 2008-ban pedig a megelőző évhez viszonyítva további 118 százalékkal nőtt az EU határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. A hatósági tapasztalatokon alapuló friss becslések szerint így az európai piacon ma már két-három százalékra tehető a potenciálisan halálos gyógyszerek aránya.

Bár az arány nem tűnik soknak, az unió lakosságára vetítve ez a szám több tízmillió ember fenyegetettségére utal. Évente 77 millió európai vásárol illegális forrásból hivatalosan csak vény ellenében kiadható gyógyszereket, amelyeket többségében az internetről szereznek be. Kevesen tudják, hogy a WHO szakértői szerint minden második illegálisan kínált, online eladott pirula hamisítvány, és mint ilyen, fogyasztása súlyos egészségkárosodást, sőt akár halált is okozhat.

A magyar rendvédelmi szervek három százalék körüli arányra becsülik a teljes magyar gyógyszerforgalomban a hamis gyógyszerek arányát.  A HENT rendelkezésére álló adatok szerint Magyarországon körülbelül félmillió állampolgár minősíthető veszélyeztetettnek. A HENT Hamisítás Magyarországon című felmérésében az áll, hogy  a magyar nagykorú fogyasztók hét százaléka, vagyis több mint félmillióan vannak fokozottan kitéve a hamis gyógyszerek fogyasztásával járó kockázatoknak.

A leggyakrabban hamisított készítmények: a potencianövelők, a fogyasztószerek, antidepresszánsok, antibiotikumok, testtömegnövelők. A reprezentatív kutatás eredményei szerint körülbelül 80 ezer ember van Magyarországon, aki gondolkodás nélkül, bármikor vásárolna illegális forrásból gyógyszert, további közel 500 ezer fogyasztó pedig hajlik arra, hogy éljen az ilyen lehetőséggel.

Dr. Engert Zoltán Vendel, a Markusovszky kórház urológiai osztályának a vezetője még korábban elmondta, hogy egyre több a hamis potencianövelő szer, melyhez könnyedén hozzájuthat bárki, akár az interneten keresztül is. Sajnos ezek eredete nem mindig ismert, készítésük nem ellenőrzött, ezért  nagyon veszélyesek lehetnek, akár halált is okozhatnak. A főorvos felvételeket is mutatott arról, hogy milyen körülmények között gyártják az illegális szereket, s arról is beszélt, hogy milyen anyagok kerülnek be az így gyártott készítményekbe.

Dr. Martincsevics Tamás gyógyszerész szerint is nagy felelőtlenség az internetről vásárolni gyógyszereket.

- Nap mint nap kapunk az Országos Gyógyszerészeti Intézettől olyan e-maileket, amelyekben újabb és újabb szereket sorolnak fel, melyek tiltólistára kerülnek - folytatta a gyógyszerész. Legtöbbször azért, mert olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek veszélyesek az egészségre nézve. Mindenkinek ajánlom, hogy böngéssze az intézet honlapját, hiszen azon rajta vannak a legális szerek, s azok a kis- és nagykereskedők, amelyek forgalmazhatnak gyógyszereket hazánkban. Nekünk patikusoknak is sok segítséget nyújt a rendszer, ha bejönnek hozzánk gyógyszerügynökök, s kínálnak megvételre valamilyen szert, akkor azonnal utána tudunk nézni az adatbázisban, hogy itthon forgalmazható-e.

A gyógyszerész elárulta azt is, hogy az ismeretségi körében is vannak olyanok, akik az internetről szerzik be gyógyszereiket. Hozzátette, hogy a legnépszerűbbek a potencianövelő szerek. Míg recept ellenében 30 ezer forintba kerülnek a pirulák, az interneten 10-15 ezer forintért kínálják a vevőknek. Csak azt nem írják oda, hogy ezek kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, s nem tiszta szerek. Ha pedig ezeket a többi gyógyszer mellé beszedi a páciens, akkor a szerek kölcsönhatásba léphetnek, s komoly problémákat okozhatnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!