Fa-autóval Szombathelyről-Miskolcra: napsütésben harmincöttel

A jövő mindennapi emberének nagy kérdése, ki honnan szerzi az energiát? fogalmazta meg témáját Kovács Gábor a környezetvédelmi témájú napon az MMIK-ban.

Merklin Tímea

Az intézményben szombaton nyílt az Artventura utazó kiállítás, amely az ország tíz városát érinti. Harmadik állomása Szombathely. A fenntartható fejlődés, környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a fogyatékkal élők is akadálymentesen megtekinthetik.

A kiállítás egyik része állandó, másik része városról városra változó fotókiállítás; itt  Krizsán László  festményszerű fotói kerültek a falakra.  Az érdeklődők felülhetnek a kiállított biciklikre, amiket tekerve elektromos áram termelődik, s a kerékpárokra szerelt lámpák világítják meg a képeket.

A Médium Galéria kiállítóterében hétfőn környezetvédelem témájú előadásokat tartottak. Kovács Gábor építész, tervező arra hívta fel a figyelmet, hogy a házaknak nem csak bekerülési költségét érdemes figyelembe venni, hanem a fenntartási költségét is. Nem mindegy, milyen a hőtartása, hőszigetelése, mekkora a lehűlő felülete.

A falszerkezeteket jól kell megtervezni, akkor is, ha az építésnél adódik ebből 10-15 százalékos többletköltség. Ez nem is olyan hosszú távon megtérül, hiszen így sokat lehet spórolni a fűtésen. A szomszédos országban már minden háznál használnak alternatív energiát.

Kovács Gábor bemutatta a hőtartás szempontjából érdekes, egy méter földdel fedett, általa tervezett barlangház-makettet, valamint napelemes autóit, melyek közül a legutóbbi az MMIK előtt volt megtekinthető. Első faautója egy kétéltű, a másodikat az árvízkárosultaknak ajándékozta, az új harmadikat egy napelemes cég segítségével hozta létre.

Ha süt a nap, 30-35 kilométeres sebességgel Miskolcig lehet vele menni. Autópályán nem használható, de közúton igen. Tervezi, hogy egy pótkocsit hozzákötve gyerekeket is húz majd vele, hogy ilyen indirekt módon beszéljen nekik a szelíd energiáról.

A környezetvédelmi tematikájú előadássorozatot körülvette az a kiállítás, amelynek minden objektje egy-egy tárgyi poén. Vagyis szellemesen mutat rá valamely problémára vagy tesz felkiáltó jelet egy felhívó jellegű gondolat mögé. Minden  a környezetvédelemről szól, csak másképp  unalmas közhelyek helyett szórakoztató és elgondolkodtató műveket tesz egymás mellé. A különleges tárlat november 29-ig látható.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!