Hosszú várólista: évekig is várhat műtétre a beteg Szombathelyen

Pluszpénzhez jutnak a kórházak, az összeget a várólisták rövidítésére használhatják fel. Szükség is van a segítségre, van olyan műtét, melyre Szombathelyen öt évet kell várni.

Bajdó Bettina

Jelentősen rövidülhetnek a várólisták azzal az intézkedéssel, amelynek során az intézmények összesen 2,7 milliárd forintot kapnak a leggyakoribb beavatkozásnak számító műtétek elvégzésére - áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében. Az összeg az adósságkonszolidációra elkülönített 27,5 milliárd forint tíz százaléka, a pénzt az elvégzett beavatkozások arányában kapják az egyes intézmények. A tárca tájékoztatása szerint például szívkatéterezések, nyitott szívműtétek, valamint a traumatológiai és ortopédiai beavatkozások esetében vannak a leghosszabb várólisták.

A szabályozás célja, hogy az érintett szolgáltatók ténylegesen a várólistáik csökkentésére fordítsák a szétosztott összegeket, és így a betegek is érezhessék a helyzet javulását. A  rendszerbe egy többlépcsős ellenőrzési elem is kerül.

Az OEP egyrészt folyamatosan monitorozza, hogyan alakul a támogatott beavatkozások száma, másrészt az intézményeknek rendszeresen tájékoztatniuk kell a tárcát a pénzügyi helyzetükről. A támogatás jogszerű felhasználását emellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is ellenőrzi. Ha szabálytalanságot találnak, akkor a szolgáltatónak vissza kell fizetnie a vitatott összeget.

Szükség is van a segítségre, hiszen van olyan beavatkozás, melyre éveket kell várni a Markusovszky kórházban is. Egyes beavatkozásokra, mint a sérv-, illetve a fül-, orr-, gégészeti műtétre például  jövő év elejére kaptak időpontot a most bejelentkező betegek. A csípő- és térdprotézis műtéteknél ennél sokkal rosszabb a helyzet.

Előbbire 2014 áprilisára, utóbbira pedig 2015 szeptemberére kaptak időpontot a páciensek. A szürkehályog műtétek esetében is sok türelemre van szüksége a betegek, ők csak 2013 januárjában fekhetnek majd csak műtőasztalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!