Kgfb: csökkenő díjak

Minden eddiginél aktívabbak az autósok az idei biztosítóváltási szezonban. A jelentős áresések miatt jövőre minden gépjármű-tulajdonos jól jár majd.

Prófusz Péter

November 1-től egy hónapon át tart az idei biztosítóváltási szezon. Az első hét erős kezdése azt mutatja, hogy a legtöbb autós már rutinos váltóként kezeli a helyzetet. Őket is meglepheti azonban, hogy a kötelező biztosítás díja mellett a CASCO is jóval olcsóbb lett.

A Biztositas.hu elemzése szerint a gépjármű-tulajdonosok átlagosan 35 ezer forinttal válthatnak olcsóbb CASCO-ra. Ez az összeg közel háromszorosa a kötelező biztosításon megspórolható körülbelül 12 ezer forintos  összegnek. Így az autósok rekordszintű megtakarítást könyvelhetnek el, ami azért is fontos, mert a tulajdonosok korábban drasztikusan magasnak tartották az átlagosan 90 ezer forintot meghaladó CASCO-díjakat.

A becslések szerint az előttünk álló hetekben a biztosítót váltó autósok száma  elérheti a kétmilliót is. Az egyre növekvő váltási láz annak tudható be, hogy a biztosítók az ügyfelek megnyerése érdekében komoly árháborúba kezdtek. Ennek megfelelően a drágább kötelező tarifát hirdető, és így ebben a versenyben lemaradni látszó társaságok a CASCO-árak jelentős csökkentésével próbálják meg kompenzálni a prognosztizálható veszteségeiket.
 
- Az adatokból az is kiderül, hogy az autósok hetven százaléka eltérő biztosítót jelöl meg CASCO-ja, illetve kötelező gépjárműfelelősség- biztosítása kapcsán - állítja Rácz István, a Biztositas.hu ügyvezető igazgatója.  Ez azért is van így, mert a legolcsóbb CASCO ugyanazon biztosító ajánlatain belül csak a legritkább esetben jár együtt a legolcsóbb kötelezővel. Az internetes közegben azonban ez nem okozhat gondot, hiszen a váltók nyugodtan választhatnak maguknak eltérő CASCO- és kötelező biztosítót - folytatja Rácz István.

A CASCO-t érintő váltási láz növekedésében szerepet játszik az is, hogy az idei évtől megváltozott a díjszabás módja: a CASCO-díjak kivetése is a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján történik. Ez a köbcentiméterről kilowattra való átállás szintén az alacsonyabb tarifák megállapításának irányába hatott. 

A Biztositas.hu első heti adatai alapján akár 50 ezer forintot is megtakaríthatnak azok a tulajdonosok, akik a CASCO és a kötelező biztosításukat is lecserélik.
 
- Sokan azt hiszik, hogy amíg a járművük hitellel terhelt, addig nem válthatnak biztosítót. A finanszírozás azonban nem kizáró ok, hiszen a finanszírozó csupán azt köti ki, hogy az autóra teljeskörű CASCO-t kell kötni, de azt nem, hogy melyik biztosítónál - mondja Rácz István.

A díjcsökkentésnek árnyoldala is van: szakértők egybehangzó véleménye szerint a biztosítók jelentős bevételtől esnek el az irreális árverseny miatt,  és ez a kiesés  akár már 2012-től  díjemeléshez vezethet. Az autósok számára ez azt jelenti, hogy  december 1-ig  a számukra legkedvezőbb díjtételeket kell kiszámítaniuk, mert nem mindegy, hogy a várható emelések után  milyen árszintről indul majd a biztosítás díja.

Kétmillió autós válthat

A korábbiaknál még olcsóbb díjak miatt - a tavalyi másfél millióval szemben - idén több mint kétmillió autós cserélhet biztosítót, ami alapjaiban változtathatja meg a biztosítási piacot.

A kisebb biztosítók szerint a gyilkos árcsökkenés miatt a kötelező biztosítási rendszer nem művelhető tovább rentábilisan, így várhatóan több társaság sem indul a jövő évi piaci versenyben.

Az egyetlen új piaci szereplő szinte minden kategóriában tarol: alacsony áraival már több társaság sem tud versenyt tartani.

A tulajdonosok 14 biztosító ajánlatai közül válogathatnak, szakértők szerint a vidéki autósok járhatnak a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!