Major Bence az amszterdami konzervatóriumban tanul

Az egyik legtehetségesebb hazai ütőhangszeres fiú, a szombathelyi Major Bence immár Amszterdamban él, mert szeptembertől felvették az ottani konzervatóriumba. Nyáron az Amadindával játszott.

Merklin Tímea

Természetesen nem hagyta abba a debreceni egyetemet sem, ahol a  zeneművészeti karon harmadéves. Itthon egyéni tanrendes, vagyis félévente elég kétszer megjelenni: egyszer bemutatkozni, egyszer vizsgázni. Ha a harmadik évet befejezi, Amszterdamban lesz negyedéves, a kisdiplomát (BA) ott szerzi.

- Augusztus végén költöztem ki Amszterdamba - meséli a 21 éves Major Bence. - Holland nyelvi kurzusra is  járok, de angolul boldogulok. Németül senki nem beszél, és senki nem is szereti. A szüleim fizetik a tandíjat, a lakást, mert kollégium nincs. Ha otthonról nem szponzorálnának, nem lehetnék ott, úgyhogy anyukámnak, apukámnak ezért is sok köszönettel tartozom. Szeretnék majd nemzetközi versenyeken részt venni, mert ha ott  helyezést érek el, kaphatok ösztöndíjat. -

Major Bence hat tanárából négy a Roy Concert Gebouw tagja, az együttes 2009-ben a világ legjobb zenekara volt. Reggel nyolctól este tizenegyig tanul, gyakorol (napi 6-7 órát), azt mondja, nagyon gyorsan mennek a napok, hetek. Mikor van idő élni?

- Azért van - feleli.  Csúcs az élet Amszterdamban, pezsgés van, tiszta és gyönyörű a város. Biciklivel jár mindenki, én is. Egy 110 négyzetméteres lakásban lakom egy indiai sráccal, az öbölre néz, hajókat, hidakat látunk, fantasztikus.

Bence zenekarozni szeretne majd, bekerülni egy jó szimfonikus zenekarba. De szeretne egy klasszikus kamaraegyüttest is. És ami igazán érdekli: az az elektronika és az ütőhangszer együtt.  Van egy alapzene, amit felvesznek, ahhoz megy élőben az ütő. Ilyet játszott a Szombathelyi Képtárban is, Oroszy Csaba kiállításának megnyitóján. 


- Az amszterdami konzervatórium egy tíz emeletes épület, 2008-ban lett kész, minden automata benne, kártyával lehet belépni mindenhova. 440 terem van benne gyakorolni, mindegyikben egy 70 millió forintot érő Steinway zongora. Körben üvegfalak, árad be a napfény - meséli Bence. 

- 150-200 diák jár oda, jazz és klasszikus zenészek lesznek. Tavaly negyven jelentkezőből két diákot vettek fel, egy spanyolt és engem. Két ember van egy évfolyamon, az ütő tanszéken összesen tizenheten vagyunk. Van köztünk japán, koreai, lengyel, francia és egy magyar...

Major Bencét már ez alatt a pár hónap alatt megszerették. Felmérték a tehetségét és már most sok felkérése van zeneszerzők új műveinek bemutatására. Három olyan koncertje lesz a közeljövőben, amiért fizetnek is. Felvették az iskola zenekarába, ahova szintén teljesítmény alapján válogatnak be diákokat. Ezzel a zenekarral  turnéra is készülnek.

NEM HITT A FÜLÉNEK, MIKOR HÍVTÁK

Az Amadindával játszott együtt Major Bence nyáron a Művészetek Völgyében, Taljándörögdön. "Alig hittem a füleimnek, amikor Rácz Zoltán, az együttes vezetője júniusban  felhívott, lenne-e kedvem egy közös koncerthez. Három szóló számot játszottam, egyet közösen velük." A fiút  onnan ismeri Rácz Zoltán, hogy már két olyan országos versenyen is ő volt a zsűrielnök, ahol Bence első lett. Az amadindások nagyon tehetségesnek tartják, és hívni fogják máskor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!