Nem csak a húszéveseké a világ! A Kilencvenesek klubjában jártunk

Egy világégés után születtek, a Trianonban szegénnyé tett országban növekedtek, aztán újabb háború, diktatúra, forradalom. Többször bajban volt a családjuk. Nagy túlélők a Magyarországon élő idős emberek, a kilencvenesek. Mit gondolnak hosszú életük titkáról, azok változásairól?

Némethy Mária

A kilencvenesek klubjában CD-ről Ave Maria szól, az asztalon többféle süti. Ezzel fogad  iskoláskorom - nagyon sokunknak - legendás énektanára, Kárpáti Jolán.  Gyönyörű virágcsokrok és cserepes virágok özönét mutatja: mind-mind  hajdani tanítványaitól kapta, akik nem felejtették el, a mai napig köszöntik névnapján.  Aztán a nagy kedvenc, André Rieu zenéjét élvezzük.

Közben megállapítom magamban: a Tanárnő csak külsőleg változott. Vitalitása, kedvessége, vibráló, mindig mosolygós lénye amellyel mindannyiunkkal megszerettette a zenét, az éneklést, a régi. Csapong időben és térben, így rajzolódik ki élete.

Előkerül a májusban megkapott rubindiploma  1938-ban Győrben végzett , fotó a közelben 1945-ben lebombázott iskoláról szeptemberben ő avatta fel az emlékhelyet, ahol legelőször tanított. Nagyot nevetünk azon, amikor említi: 
Helyettesítéssel ideiglenesen megbízott szellemi szükségmunkásként kezdtem. Aztán 1940-ben Zanaton tanítókisasszony lettem, oda tíz évig biciklin jártam hóban, fagyban. Következett Vép, Torony, majd a Püspöki, akkor Hollán utcai iskola, közben az Úttörőben, a Petőfiben, az Antalban a szülő énektanárnőket helyettesítettem. A Tolbuhinból mentem nyugdíjba, de kijártam Szentkirályra, egy évig a Gyakorlóban is tanítottam.
   
Már nyugdíjasként bejárta szinte egész Európát. Ki is jelenti: mindenkinek tanácsolja, aki teheti, életcélja az utazás legyen. Most 92 éves. Templomba jár, kertészkedik. Mi a titka?

- Szeretem az embereket, úgy, ahogyan vannak. Hiszem, a zene szeretete konzervál. A gének is fontosak. Édesanyám 92 évesen combnyaktörést szenvedett, négy év múlva hunyt el. -
 
A 91 éves Geiszler Imréné 85 évesen még kerékpározott, egy évvel ezelőttig a családban hatodmagára főzött naponta. Közben gyönyörűen és rengeteget kézimunkázott is. Most szívesebben olvas. Agatha Christie a kedvenc, a tévében Poirot-t is néz nap mint nap.

- Látástól vakulásig dolgoztam - meséli aktív életéről. - Hajnali 4-kor keltem, sokáig kétszer fordulva a kerékpárral toltam ki a piacra az árut, amit eladtam. Aztán megfőztem. Minden nap főtt ételt evett a család, majd délután következett a földön a munka, a sok kapálás. Este 8-tól egyórás sorozatfilm megnézése volt a napi szórakozás, azután 10-fél 11-ig összekészítettük az árut a másnapi piacra. Ez így zajlott évtizedeken keresztül. Sokáig még teheneink is voltak. -
 
Kiderül: 63 éves koráig erős dohányos volt. Napi egy dobozzal szívott el. A ma már nem ismert Sellővel kezdte. Van, aki azt mondja, a kényelmes, semmittevő élet a hosszú élet titka, a stresszmentesség, más pedig a sok mozgást, a dolgos életet emeli ki - gondolkodik el a hosszú élet titkán. 

- Az biztos: a génjeim jók. A szüleim 70-80 év között hunytak el, és sohasem voltam túlsúlyos. Szerintem a kiegyensúlyozott alaptermészetem, az, hogy nem lázadtam, nem voltam háborgó típus, belenyugvó vagyok, ez nagyon sokat jelenthet. Meg a családi harmónia, ami körülvesz.
 
- A nyugalom, a belső lelki béke, beletörődni mindig abba, ami van, elfogadni, hogy ezt adta, ezt mérte ránk  a Gondviselő, és szeretni a környezetünkben élőket kapásból - ezeket sorolja a hosszú élet titkaként a másik 91 éves, Dávid Mária, aki hosszan ápolta szüleit, két nagynénjét.

Ma járókerettel jár, kint évek óta tolókocsival közlekedik. Hármójukkal beszélgetve feltűnt: nem szomorú emberek.  Ha nem is fogalmazták meg, de mindannyian arról beszéltek: a folyamatos, értelmes tevékenységnek köszönhetik a hosszú életet, no meg  annak a belső harmóniának, derűnek, amellyel szemlélték és szemlélik maguk körül ma is  a világot. Mindezen túl olyan kor nevelte fel őket, amelyben főszerepet játszott a mértékletesség. Isten éltesse őket!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!