VI. Vasi Prima Primissima-díjátadó: Dr. Széll Kálmán, Jordán Tamás, Horváth József, kőszegi fúvósok

Prima Primissima. Rangos díj, amelyhez 2003-as fennállása óta nem tapad elfogultság. A megyei príma-díjakat valamennyi megyében átadják, a rendezvények a helyi élet kimagasló eseményeivé váltak. Pénteken így volt ez Kőszegen is, ahol hatodszorra köszöntötték a Vas megyei Prima-díjasokat.

Némethy Mária

Érdekesen kezdődött pénteken a Jurisics-várban a több mint három órán át tartó  ünnepség. A vendégeket fogadó zenét Kőszeg Város Fúvószenekara játszotta, a zenekar, amelyet a Vas Népe olvasói voksaikkal a Prima idei közönségdíjasává választottak. 

A Prima-díj átadás évről évre sokakat megmozgató megyei ünnep. A mostani is az volt. A zsúfolásig megtelt lovagteremben nemcsak az idei prima-jelöltek, hanem a korábbi primák,a díj támogatói, az összeget összeadó vállalkozók, a VOSZ országos vezetőségének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, vasi országgyűlési képviselők és megyénk városainak polgármesterei is jelen voltak. Az ünnepség - stílusosan - a megyei himnusszal kezdődött.
 
A házigazda Kőszeg nevében Huber László polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. A szervezők szerették volna, ha idén a díj alapítója, Demján Sándor is eljön a kőszegi  ünnepre, de külföldre kellett utaznia. Ezt dr. Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának főtitkárától hallottuk, aki egyúttal méltatta Demján Sándor érdemeit, tolmácsolta jókívánságait a díjazottaknak és a szervezőknek.

Nekünk módunkban állt előző nap két kérdést intézni Demján Sándorhoz. Arra, hogy hosszú töprengés előzte-e meg a Prima Primissima elindítását, azt válaszolta:
   
- Már jó ideje foglalkoztatott, hogy milyen módon tudnék a leghatékonyabban hozzájárulni a magyar szellemi élet, a magyar művészetek, a kultúra, az oktatás, a tudomány és a sport ügyének a fejlesztéséhez.

Másik kérdésünk az volt: kiknek örült különösen az eddigi díjazottak közül?
  
- Minden díjazott elismerésének örültem, kivétel nélkül. Mindig szerettem volna, ha a hétköznapok primisszimái közül is egyszer-egyszer kiemelkedhet valaki a legszélesebb nyilvánosság elé. Természetesen sohasem szóltam bele a jelölés és kiválasztás folyamatába, de kimondhatatlanul boldog voltam, amikor a népi kovácsmester, vagy az iskolaigazgató prímává választását hallottam.  
 
Kőszegen a közönségdíj átadásával kezdődött a díjátadások sora. Ezt  Kőszeg Város Fúvószenekarának dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere ajánlotta fel, s adta át Bakos György zenekari elnökének, mire a fúvósok örömzenélésbe kezdtek.

Szőnye József, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) Vas megyei elnöke köszöntőjében az ünnep okáról, okozatáról, az ünnepeltekről, s arról beszélt, miért van olyan nagy értéke ennek a díjnak, amely közösségi elismerés, s amelynek fedezetét szinte teljes egészében a megye vállalkozói adják össze immár hatodik éve.

A VOSZ Vas megyei küldöttgyűlése az idén is három kategóriában állított jelölteket: 1. kultúra és művészetek, 2. tudomány, 3. oktatás és közművelődés. A VOSZ Vas Megyei Elnöksége mellett működő tanácsadó testület a három jelölt közül választotta ki a kategóriák legjobbjait, a vasi Prima-díjasokat.

A tudomány kategória jelöltjei voltak: prof. dr. Cholnoky Péter gyermekgyógyász, dr. Korcsmár József kézsebész és prof. dr. Széll Kálmán sebész.

A kultúra és művészetek kategória jelöltjei: Jordán Tamás színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója, Kőszeg Város Fúvószenekara és a Savaria Szimfonikus Zenekar.

Oktatás és közművelődés kategória jelöltjei: Horváth József atya, pápai prelátus, Horvátné Kutasi Mária, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója, Sabáli László zeneszerző, zenetanár.  

Méltatásukat Pócza Zoltán, a kőszegi művelődési központ igazgatója, tavalyi Príma-díjas olvasta fel.
 
A tudomány kategória nyertese dr. Széll Kálmán, a kultúra, művészeté Jordán Tamás, az oktatás, közművelődésé Horváth József lett. Az egyes kategóriák ünnepélyes átadása előtt vers, ária, dal hangzott el. 

A hagyománynak megfelelően átadták  az ünnepségen az Év Vállalkozója Díjakat is. Szőnye József elmondta: az idén új rendszerét alakították ki a díjnak. A tavalyi két kategóriához képest tíz lett, hogy a vállalkozók érezzék: elismerik tevékenységüket, figyelnek kimagasló teljesítményükre, szakmai érdemeikre.

A díjazottak méltatását itt is Pócza Zoltán olvasta fel.
 
Az év cukrásza Vas megyében Somogyi Miklósné, az év ruhakészítője  Bukvai Albertné, az év fodrásza Nagy János, az év pékje Zsolnai Zoltán, az év távközlési cége a Vasi Full-Táv Kft., az év villanyszerelője  Baranyai József, az év virág nagykereskedője Kolledics János, az év építőipari szakoktatói szakképzője Soós Jenő, az év Stihl  márkaszervízese Füzesi Judit, az év fotóművésze Tóth Imre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!