Karácsony: plüssállatok, utalványok, ruhák a legnépszerűbb ajándékok

Könyv, ékszer, táska, játék, ruhanemű: többnyire ezek az ajándékok kerülnek a karácsonyfa alá. A belvárosi kereskedők bizakodóak, és remélik, hogy a hóesés és a decemberben kézhez kapott fizetés meghozza majd a vásárlókedvet. Vannak, akik csak nézelődnek, míg mások időben beszerzik a karácsonyi meglepetéseket.

Nagy Ildikó

- Nálunk mindenki kap könyvet karácsonyra - mondja az egyik belvárosi könyvesboltban Mosonyi Rita, aki a sógora gyerekeinek már talált is két hasznos és kedves kötetet. Azt mondja, az idén megfogadta, hogy nem hagyja az utolsó pillanatra a karácsonyi bevásárlást, és mivel most éppen szabadságon van, ideje is van a megfelelő ajándék beszerzésére. 

- Szerencsére a könyv örök karácsonyi ajándék - mondja Varga Nárcisz üzletvezető, aki reméli, hogy a hóesés és a hamarosan érkező decemberi fizetés meghozza a vásárlókedvet. És hogy mik az idei karácsonyi könyvslágerek? Müller Péter, Lőrincz L. László, Frei Tamás, Vujity Tvrtko, Csernus Imre kötetei a legnépszerűbbek, de Ljudmila Ulickaja új kötete, valamint az értékesebb albumok is nagyon kelendőek.

- Már megszoktuk, hogy december 23-án és 24-én tanácstalanul toporgó férfiak töltik meg az üzletet. Ők azok, akik az utolsó pillanatig halogatják az ünnepi vásárlást, és rendszerint egy szép bőrtáskát vagy pénztárcát vesznek ajándékba - mondja Hábetler Zoltán, az egyik Fő téri cipőbolt tulajdonosa. Persze tudatos vásárlókból sincs hiány náluk: sok lány praktikus és szép ajándékot  mondjuk egy bőrcsizmát  kér ajándékba, ők általában a szüleikkel érkeznek - teszi hozzá a kereskedő.

- Mi már novembertől érezzük a karácsonyi bevásárlási lázat  - jegyzi meg Németh László ötvös, aki szerint az igényes vevők már visszatértek a belvárosi üzletekbe. Joggal állítja ezt, hiszen az ékszer is tipikus karácsonyi ajándék, mint mondja, az idén a Swarovski köves darabok a legnépszerűbbek. Persze hozzájuk is betérnek tanácstalan férfiak, akik valamit keresnek, dehát azért vannak az eladók, hogy segítsenek, és együtt megtalálják az ideális ajándékot.

- Belépőjegy valamelyik év végi nagy budapesti koncertre vagy egy fővárosi színházi előadásra - sorolja a legnépszerűbb ajándékokat Pazurek Erika, az egyik utazási iroda munkatársa. Azt mondja, utazási ajándékutalványokat is sokan tesznek a fa alá, volt, aki 150 ezer forintos utalványt vett ajándékba.

Egyelőre a plüss Mikulás a sláger, aztán jönnek majd a babák és a nagy karácsonyi kedvenc: a mackó - kukkant ki a plüssállatok mögül Kovács Ferencné kereskedő, aki a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetének (KISOSZ) elnökeként is optimista. 

Szebb a Fő tér, rendezettebb a vásár, és reméljük, a vevők is megjönnek. A hétköznapokra egyelőre az üresjárat jellemző, de az adventi programok szerencsére sok embert vonzzanak a térre, és közülük többen a vásárláshoz is kedvet kapnak. Az idén a plüssördög az egyik befutó: a legnagyobb, harminc centiméteres darabot 2 ezer 300 forintért vihetjük haza.

Bájos angyalkák között faggatunk egy másik Fő téri kereskedőt az idei kínálatról. A nevét nem árulja el, azt viszont igen, hogy eddig az adventi gyertyák tették ki a forgalmuk nagy részét. Többen vásároltak  karácsonyfadíszt is: a legolcsóbb, aranyszínű  angyalka száz forintba kerül, 1500 forintért pedig már egészen mutatós és tetszetős gömbdíszeket is vehetünk. Nagy sláger a hógömb: a legkisebb 460 forintba, a legnagyobb 2 ezer 560 forintba kerül. Egyre többen keresik a betlehemet: egy közepes méretűt 4 ezer 200 forintért adnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!