Nemzetközi betlehemes csoportok bemutatója Szombathelyen

Vasárnap Szombathelyre utaznak a gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozóra érkezett csoportok: 10 órától az MMIK-ban lépnek fel, 11 órától a Fő tér adventi műsorában.

Merklin Tímea

A betlehemes játék népszokása nem más, mint egy köszöntés, hogy megnyissák ajtóikat a hívő keresztények a betlehemmel érkező vendégek előtt, akik Jézus születéséről hoznak hírt, és áldást kérnek a ház népére. Gencsapátiban csaknem két évtizede működnek a hagyományőrzők, akik ezt a szokást is felelevenítik évről  évre, és tovább adják az ifjabb generációknak is. Ma öt nemzedék tud betlehemezni a faluban, és a hetedik  éve rendeznek itt Nemzetközi Betlehemes Találkozót. Az első 2004-ben volt. Az előzményekről, az ötlet gyökeréről Varga Albint, a Gencsapáti Hagyományőrzők vezetőjét, a helyi művelődési ház igazgatóját kérdeztük.
 
- Helyi betlehemesünket 2003-ban adtuk elő a Magyar Néprajzi Múzeumban, ahol találkoztunk más betlehemes csoportokkal is. Barátságot kötöttünk, és elhatároztunk, hogy a következő évtől nálunk Gencsapátiban rendezünk hasonló találkozókat. 2004-ben meghívtuk a betlehemeseket, és nem is gondoltuk, de messze földről is eljöttek  - mondta Varga Albin. 
 
- Erdélyből idén nem jönnek, de voltak már, a Vajdaságból és Felvidékről két csoport jött. A régióból kapuváriak, rábaköziek tisztelnek meg minket a részvételükkel. A gencsapáti csoportok mellett itt lesz a Perenyei Férfi Népdalkör, a Vasi Népdalstúdió, a zanati betlehemesek.
 
Valamennyi csoport részt vett szombaton a gencsapáti templomban tartott gálaműsoron. Ma ők mutatkoznak be az MMIK-ban és a Fő téren is.
 
- Tizenhat éve betlehemezunk Gencsapátiban, a népszokásokat, lucázást, regölést a térségben, sőt Ausztriában is bemutatjuk. Jelenleg öt generáció van a faluban, aki betlehemezni tud, az óvodástól a negyvenesekig. Ez a legnagyobb hozadéka a munkánknak - fejezte ki örömét Varga Albin, hozzátéve, micsoda meglepetést okozott nekik a jászolkészítő verseny.

- Általában karácsonyfadíszítő versenyt szoktunk hirdetni. Idén azonban arra gondoltunk, hogy készítsenek jászolokat a versenyzők. Gyönyörű alkotások születtek, 14-15 kis jászol, van olyan, amelyik csak tésztából van. Ezekből a gencsapáti könyvtárban rendeztünk killítást. Nem akartunk helyezéseket osztani, mindenkinek adtunk ajándékot tegnap a templomban, a gála keretében. Óvodások, iskolások, családok vettek részt a játékban, sok embernek szereztek örömet a kis jászolokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!