Össztűz a kormány három csapására - Így nem lehet kodifikálni

Az igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről, valamint a három csapás néven ismertté vált törvénymódosításról értekeztek, vitatkoztak a XVII. Vasi Jogásznap résztvevői pénteken.

Simon Erzsébet

Koszorúzással kezdődött az igazságszolgáltatásban tevékenykedők szakmai napja: dr. Horváth Boldizsár egykori igazságügyi miniszter szobránál tisztelegtek a Magyar Jogász Egylet Vas megyei szervezetének képviselői a XVII. Vasi Jogásznapon.

A Claudius szállóbeli tanácskozáson délelőtt egyebek között az igazságügyi reformról, az alkotmányozásról esett szó. A bírósági gyorsító csomag - amely négy törvénymódosítást hoz: a büntetőeljárási, illetve a polgári eljárási törvények módosítását, valamint a bírósági szervezeti törvényt és a bírák jogállásáról szóló törvényt - kapcsán vita bontakozott ki a meghívott előadók, dr. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke között.

Az államtitkár más témájú mondandóját is kritika érte, amikor délután az Országgyűlés által idén júniusban elfogadott, három csapás néven ismertté vált törvénymódosítás szerepelt a tanácskozás napirendjén. E törvénymódosítás a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határát a kétszeresére emeli, ha azok közül legalább három a személy elleni erőszakos bűncselekmény.  

További szigorítást jelent, hogy ha a büntetési tétel így felemelt felső határa a húsz évet meghaladja, vagy a halmazatban lévő bűncselekmények közül a törvény szerint valamelyikre életfogytiglan is kiszabható, az elkövetőre életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni. Az erőszakos többszörös visszaesővel szemben a büntetés enyhítésének pedig nincs helye, mondja a jogszabály. Az államtitkár szerint sem alkotmányossági, sem emberiességi probléma nincs ezzel kapcsolatban.

Másképp ítéli meg mindezt dr. Tóth Mihály tanszékvezető egyetemi tanár. Úgy véli, a három csapás elkapkodott, dilettáns munka, félreérthető,  hozzá nem értésről árulkodik, ráadásul önálló képviselői indítványként fogadták el, szakmai vitát sem lehetővé téve. Hozzátette: ha a jogtudósokat is megkérdezik, segítettek volna, így utólag csak a bírálat marad számukra.

Dr. Finszter Géza egyetemi tanár szerint így nem lehet kodifikálni, ahogy a jelenlegi jogalkotók teszik. A törvényeket nem gyorsan, hanem épp ellenkezőleg, töprengve kell megalkotni. Kijelentette: nem pártfogója a többszörösen visszaeső erőszakos bűnözőknek, ám nem ért egyet azzal a hivatkozással, hogy választói akaratot teljesítettek a törvénymódosítással.

Dr. Kónya István, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője a kritikus hangok után egyebek közt azt mondta a három csapásról: van számos dolog, amit  a jogalkotó nem szabályozott pontosan. A jogtudósok segítettek volna, ha megkérdezik őket.

Mi az a három csapás elve?

A három csapás címke az USA-ból ered, a kifejezés a baseballból származik, és a három hibalehetőségre utal. Az úgynevezett three strikes intézményét először Washington állam fogadta el 1992-ben. Sokkal inkább az elkövető visszaesésben kifejeződő veszélyességére, és nem a tett súlyára reagál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!