Sukoró-ügy: a szálak a Gyurcsány-kormányig érnek

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint azzal, hogy az ügyészség meggyanúsította Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium (PM) volt szakállamtitkárát, egyértelművé vált, hogy a sukorói ingatlanpanama szálai a Gyurcsány-kormányig érnek.

MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője kedden közölte az MTI-vel, hogy jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével gyanúsítják Markó Andreát a sukorói földcserével összefüggésben.

Budai Gyula szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta: senki nem hiheti azt, hogy Markó Andrea szakállamtitkárként saját maga döntött, és kezdett egyeztetést a befektetővel.

A kormánybiztos szerint Markó Andrea szerepe a sukorói ingatlanpanamában kettős volt: egyrészt mint a PM szakállamtitkára a kiemelt beruházások koordinálásáért volt felelős, másrészt a vagyongazdálkodási tanács tagjaként részt vett 2008 nyarán a csereszerződéssel kapcsolatos döntésben.

Markó Andrea 2008 februárjától koordinálta az egyeztetést a sukorói telekcsere ügyében az izraeli befektetőkkel, ő tárgyalt Joav Blumnak, a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás egyik befektetőjének jogi képviselőjével a Pénzügyminisztériumban, és ő képviselte Veres János akkori pénzügyminisztert azon a 2008. május 21-i találkozón, ahol Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök megbeszélést folytatott a befektetőkkel, és meghatározták, hogy a különböző hatóságoknak, minisztériumoknak milyen konkrét feladatai lesznek a telekcserét érintően - sorolta Budai Gyula. Hozzátette, utóbbi találkozón Markó Andrea azt kapta feladatul, hogy a koncessziós szerződés kidolgozásában, a koncesszió elintézésében "hatékonyan vegyen részt". "Gyurcsány Ferenc azt határozta meg, hogy ennek a koncessziós jognak rendben kell lenni" - jegyezte meg.

Budai Gyula véleménye szerint a volt szakállamtitkár meggyanúsításával egyértelművé vált, hogy sem Gyurcsány Ferencnek, sem Veres Jánosnak, sem pedig Bajnai Gordonnak nem fogadható el az az állítása, amely szerint nekik nem volt tudomásuk semmiről.

A helyzetet "fokozza" - folytatta -, hogy Markó Andreát a csereszerződés megkötéséig folyamatosan tájékoztatták azokról a jogi visszásságokról, amelyek alapján nem köthették volna meg a koncessziós szerződést. Hozzáfűzte azt is, hogy Markó Andrea szintén részt vett abban az "iratkimentésben", amelyet a sukorói kaszinóberuházásban szerepet vállaló kormánytagok, vagyonkezelői vezetők hajtottak végre.

Az elszámoltatási kormánybiztos arról is szólt, hogy Joav Blumot azért nem gyanúsították meg a mai napig, mert "kivonta magát az eljárás alól", nem hajlandó Magyarországra jönni, hogy a nyomozóhatóság meghallgassa őt az ügyben, mindezt különböző indokokra hivatkozva teszi.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusban történt cseréjével összefüggésben, amelynek során a gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!