Tehetség nap a Bolyaiban

Tehetség napot tartottak hétfőn a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban. Felavatták a tehetséges diákok tablóját is.

Greiner-Csapó Júlia

Az iskolai csengő egy rendkívüli tanítási nap kezdetét jelezte hétfőn reggel a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban. Egy tehetség segítő program részeként szervezték meg az intézményben a tehetség napját. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Baranyai József, a programok főszervezője és Károly Frigyes igazgató. 

A diákok már a megnyitón hallhattak Baranyai Józseftől egy fejtörő feladatot, aminek a megoldásáért jutalom járt. Ezen a napon avatták a tehetséges bolyais diákok tablóját is, ami fölé dr. Iker János, volt iskola igazgató egy idézetet helyezett el. A tablón az országos és a nemzetközi versenyek győztesei, az ifjú kutatók, a sport, a művészetek, vagy a tudományok terén sikeres diákok, az iskola egykori tanuló szerepelnek.

A diákokat érdekes előadásokkal lepték meg a tanáraik és a meghívott vendégek. Kollerics Barnabás Tehetségek a magyar rocktörténelemben, dr. Vigh Kálmán pedig A János vitéz: mese a valóságban címmel tartott előadást.

Az egésznapos rendezvényen az előadások mellett vetélkedőkön vehettek részt a diákok,  és számos ámulatba ejtő kísérletet láthattak. A nap egyik érdekessége volt, hogy a tizedik osztályos tanulók természettudományos kísérleteket mutattak be az első osztályosoknak.
 
Az ifjú bolyais kutatók - Orosz Ádám és Mérő László tizenegyedik osztályos gimnazisták - által fejlesztett robot autót is meg lehetett nézni. Sikerült egy új ötletet is megvalósítani, így a járművet immár egy időben többen is irányíthatják, méghozzá úgy, hogy közben feladatokat is adnak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!