Egyházi iskolák és óvodák: jár a kiegészítő normatíva az intézményeknek

Az állam elkezdte kifizetni az egyházi iskolafenntartóknak azt a kiegészítő normatívát, amit évikig jogellenesen tartottak vissza az Állami Számvevőszék szerint.

Greiner-Csapó Júlia

Az oktatási intézmények - a fenntartójuktól függetlenül- állami normatívát kapnak a gyerekek után, azonban ez korántsem fedezi az óvodák, az iskolák működési költségeit. A hiányzó összeget az intézmények zavartalan működéséhez a fenntartóknak kell biztosítani.

Ezt az önkormányzatok saját, éppen erre a célra elkülönített forrásból fedezik. Az egyház azonban nem rendelkezik az önkormányaztokhoz hasonló adóbevételekkel, ezért a kiegészítő részt az államtól igényelheti. Az egyházi intézmények fenntartói a törvény szerint annyi pénzt kérhetnek az államtól, amennyit az önkormányzatok fordítottak az előző évben erre a célra.  

Az egyházi intézményeknek ennek az összeg ezidáig csak egy töredékét kapták meg, azonban most javulni látszik a helyzet. Az Állami Számvevőszék  által megállapított négymilliárdos  elmaradásból az első körben egymilliárdot kapnak vissza az egyházi iskolafenntartók.
 
- Fel kellett hívnunk az oktatási intézmények figyelmét arra, hogy nem fogják megkapni a normatívák teljes összegét, ezért próbáljanak meg takarékoskodni - mondta Hesz Erzsébet, a Magyarországi Evangélikus Egyház Oktatási Intézmények óvodai és külügyi szakreferense. - A fejlesztések és a beruházások ezidáig várattak magukra, hiszen a fenntartóknak csak az életbevágó helyzetek megoldására volt pénze. Most javulni látszik az óvodáink, iskoláink anyagi helyzete.

A kormány a kiegészítő normatívák kifizetésével egyenrangúnak tekinti az állami, illetve önkormányzati  fenntartású és az egyházi fenntartású intézményekben tanuló  gyerekeket.
 
- Eddig csak csökkentett támogatást kapott az intézményünk, ezért szigorú gazdálkodási intézkedéseket kellett bevezetnünk. Mindezek ellenére az óvoda és az iskola működése mindvégig biztosított volt. Dr. Veres András megyéspüspök ezidő alatt is folyamatosan támogatta a munkánkat. A  felújításokat, a beruházásokat azonban el kellett halasztanunk. Az új kormánynak köszönhetően megfogjuk kapnak a kiegészítést - mondta Englert Zsolt, a  szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium igazgatója.

A szülők természetesen választhatnak beiratkozáskor az állami és az egyházi fenntartású intézmények közül, de világi iskoláknak, óvodáknak az egyháziakhoz hasonlóan egy a célja: a gyerekek készségeit, képességeit megfelelő módon fejlesszék. Arra törekednek, hogy a kisgyerekek egészséges felnőttekké váljanak, ezért diszkriminációnak is minősülhetne az ok, amiért a teljes normatívát eddig nem fizették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!