Nyugdíjba megy Szombathely főjegyzője

Nehéz a megyeszékhely pénzügyi helyzete, az ellenzék nem ért egyet a bizottsági struktúra átalakításával, a városvezetés bevásárlóközpontot létesítene a vasút mellé, nyugdíjba vonul dr. Kaczmarski János főjegyző. A januári szombathelyi közgyűlés döntései, utózöngéi.

Prófusz Péter

- Bár néhány alapvető kérdésben a városvezetés és az ellenzéki koalíció nem értett egyet, összességében a vita  hangneme végig megfelelő volt - kezdte a közgyűlés utáni szokásos sajtótájékoztatót Marton Zsolt alpolgármester.

Mint elmondta: sajnálják, hogy a lakásellenőrzési bizottság nem láthat munkához, hiszen Balassa Péter (Jobbik) kezdeményezését mindvégig támogatták, viszont amikor kiderült, hogy a városvezetés nem kíván tiszteletdíjat adni a bizottság tagjainak, a képviselő elállt a  kezdeményezésétől.

Marton Zsolt elmondta: az Iseum ügyében a közbeszerzés szabálytalanságai miatt az előző ciklusban tízszázalékos forrásmegvonást állapított meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, melyet dr. Puskás Tivadar polgármester közbenjárásának köszönhetően felére csökkentettek. Ezzel a város mintegy 50 millió forintot takaríthat meg.

Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szerint a város működési hiánya 2010-re megközelítette az 1,7 milliárd forintot. Az alpolgármester úgy látja, hogy már 2006 végén át kellett volna alakítani a város teljes működési rendszerét.

Az MSZP-SZTKE sajtótájékoztatóján dr. Horváth Attila elmondta: sajnálják, hogy a városvezetés nem állította fel  a Savaria Rehab-Team  Kft.-t és a Falco    kosárlabdacsapatát vizsgáló bizottságokat. A képviselő szerint a kormányváltás után jöttek az ígéretek a gazdasági helyzet javításáról is, ám ebből jelenleg semmi sem  látható. Dr. Horváth Attila kiemelte: az ellenzék írásos állásfoglalást kér a pénzügyi és gazdasági, valamint a jogi bizottság összevonásának jogi hátteréről, s amíg ez nem készül el, addig  az MSZP az érdemi munkában segít ugyan, de nem töltik be a nekik járó két bizottsági helyet.
  
Nyugdíjba vonul dr. Kaczmarski János címzetes főjegyző. Közszolgálati jogviszonyát közös megegyezéssel szüntetik meg, így a főjegyző március 1-től nem folytatja tovább hivatali munkáját, ám a fizetését december 31-ig biztosítja a város. A közgyűlésen a jobb- és baloldal egyaránt méltatta dr. Kaczmarski Jánost, akit utódja kinevezéséig dr. Nagy Tibor aljegyző helyettesít majd. A tisztség pályázati kiírásáról a közgyűlés később dönt. 


Bevásárlóközpont a vasútnál?

Kerékpárút épülhet a Bartók Béla körút és a Magyar László utca között. Az érintett 159 négyzetméteres terület a Máv Zrt. tulajdonában van, melyre a város a közgyűlési döntés értelmében hosszú távú bérleti szerződést köt.

A közgyűlés döntése értelmében az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként szociális célú városrehabilitációt valósítanak meg. Az önkormányzat a Savaria Városfejlesztési Kft.-t bízta meg a Városligetre vonatkozó funkcióbővítő terv és a részletes pályázati dokumentáció kidolgozásával.
 
A város a jövőben a Semmelweis, a Vasút, a Szelestey és a Nádasdy utca által határolt tömbbe autóbusz-pályaudvart, mellé pedig egy bevásárlóközpontot létesítene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!