Ökumenikus imahét: az ősegyház egységét állítják például

A héten katolikus és protestáns templomok adtak helyet a vasi megyeszékhelyen az ökumenikus imahét programjainak.

Tersztyánszky Krisztina

Az ökumenikus imahéten a keresztény egyházak hívei hagyományosan az egységért imádkoznak. Ilyenkor összegyűlnek egymás templomiban, hogy azt emeljék ki, ami hitükben összeköti őket. Ebben az évben az  imahét tematikáját a mai Jeruzsálemben élő különböző keresztény gyülekezetek állították össze.

- A keleti országokban még sokkal több irányzat él a kereszténységen belül, mint Magyarországon - magyarázta el Jakab Bálint szombathelyi református lelkipásztor. A katolikus és protestáns irányzatok mellett itt különböző nemzeti, ortodox, kopt, káld és egyéb vallások színesítik a palettát. Az ő számukra tehát különösen fontos az egység hangsúlyozása.

Az imahét központi gondolata a jeruzsálemi ősgyülekezet, a világ első keresztény gyülekezete, amely az első Pünkösdkor jött létre a Szentlélek hatására. Ennek tagjai, mivel valami hasonlót éltek meg, még egyek voltak az apostoli tanításban, az úrvacsorai közösségben.

Az apostolok tanítását a gyülekezet minden tagja értette, annak ellenére, hogy a Római Birodalom különböző tartományaiból, más nyelvi közegből jöttek. "A lélek egységében van mit beszélnünk egymással" -  ez az imahét üzenete.

Isten jelenléte össze tud kötni térben és időben, a Megváltó Krisztusban hívő emberek ugyanazt a hitet élik meg, ha más-más külsőségek és körülmények között teszik is ezt. Az összekötő közös élmény lehetősége nagyon fontos üzenet a ma individualizálódott társadalmában élő embernek.

Csütörtökön Császár István katolikus püspöki helynök és Steinbach József dunántúli református püspök is részt vett a liturgián, melyre sokan jöttek el a különböző felekezetek hívei közül.

Vendégpályán, de nem idegenben

Öt település - Csánig, Nick, Répcelak, Uraiújfalu és Vámoscsalád - nyolc temploma szolgál helyszínül nyolc estén át az ökumenikus imahét alkalmainak. Az elmúlt napokban mindig megtelt a soros templom, ahol Verasztó János evangélikus lelkész szavaival - "sohasem a házigazda lelkipásztor prédikált, hanem a vendégpályára, de nem idegenbe érkezett." Az ökumenikus imahét vasárnap a répcelaki evangélikus templomban zárul, ahol Ittzés János püspök vezeti a liturgiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!