260 milliós kötbért kell fizetnie a Strabagnak

Pert nyert a Szova Zrt. a Strabaggal szemben - tudtuk meg Németh Gábortól, a Szova vezérigazgatójától. A Győri Ítélőtábla döntése szerint a Strabagnak 260 milliót kell kifizetnie.

Peltzer Géza

A Strabag MMl Kft. 2004-ben kötött szerződést a Szova (Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási) Zrt. jogelődjével, az Önkormányzati Házkezelési Kft.-vel, ebben az építőiprai cég vállalta az Arena Savaria Sportcsarnok kivitelezését több mint bruttó 3 milliárd forintért 2005. május 31-i befejezési határidővel. A szerződésben a vállalkozó késedelmes teljesítése esetére a felek napi fél százalék kötbér kifizetésében állapodtak meg. Mivel a Strabag csaknem fél év késedelemmel teljesített, így a szerződés értelmében az Önkormányzati Házkezelési Kft. jogosult volt a kötbérre.
 
A kivitelező időközben kezdeményezte a befejezési határidő módosítását, de ezt a Szova jogelődje nem fogadta el, és továbbra is igényt tartott a csaknem 260 millió forintos kötbér érvényesítésére, amelyet a 2006. februárban esedékes számlába be is épített. A felek a vitás kérdésben nem tudtak megegyezni, ezért a Strabag 2007-ben pert indított az Önkormányzati Házkezelési Kft. ellen. A 2006 óta tartó huzavona alatt az ügyben többféle jogcímen nyújtott be keresetet a Strabag, a felek többször nyújtottak be fellebbezést, és kifogásolták a megszületett ítéleteket, emellett több szakértő kirendelésére is szükség volt.

A három éve tartó jogi vita végére nemrégiben pont került, a Győri Ítélőtábla döntése szerint a Szova a pert megnyerte, jogosan tart igényt a kötbér megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!