Heiligenkreuzi szemétégető - Valljon színt Hans Niessl!

Osztrák és magyar civilek arra kérték Hans Niessl-t, hogy ne csak a Pandorfba tervezett deponáló ellen tiltakozzon, hanem a Heiligenkreuzba szánt égető felépítését se engedje meg.

Szenkovits Péter

A Heiligenreuzban lévő ipari parkban tartottak sajtótájékoztatót pénteken délután az osztrák civilek, a Bigas nevű környezetvédő szervezet tagjai. Szép számmal jelentek meg a média osztrák és magyar munkatársai, s természetesen ott voltak a szentgotthárdi Pronas Civil Összegfogás aktivistái is.
 
Két apropója volt az égetőellenes tiltakozásnak, amiként arról Johann Raunikar, a Bigas vezetője beszélt. Az egyik, hogy pontosan két évvel ezelőtt adta ki a Burgenlandi Tartományi Hivatal a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető építési engedélyét a Begas nevű cégnek.

A másik: Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök nemrégiben nagy vehemenciával tiltakozott az ellen, hogy egy másik tartománybeli cég szemétlerakót építsen Parndorfban. Ugyanazokat az érveket sorolta, mint amiket a Pronas és a Bigas képviselői is már öt éve hangoztatnak a Szentgotthárd  szomszédságába tervezett bűzmű ellen. A Niessl-beszédről szóló felvételt le is játszották a résztvevőknek. A parndorfi projekt kapcsán a burgenlandi tartományfőnök az állította: "Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy azt az esztelen beruházást, a mérgező szemétdeponáló megépítését meg fogjuk akadályozni. Leszögezte: A burgenlandi polgárokon sem Bécsből, sem Alsó-Ausztriából nem lehet átgázolni."
 
Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője megígérte, hogy minden tőle telhetőt el fog követni azért az Országgyűlésben, hogy megakadályozza hulladékégető megvalósítását.

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester beszámolt arról is, hogy amikor találkozott az osztrák nagykövettel, egyértelműen állást foglalt amellett, hogy az új gotthárdi városvezetés ugyanolyan elánnal fog küzdeni a beruházás ellen, mint tette azt a régi. A honi környezetvédelmi államtitkár pedig arról biztosította őt, hogy kormányszinten is elutasítják a szóban forgó hulladékégető fölépítését.
 
"A jó pap is holtig tanul, ez a mondás remélhetőleg Hans Niessl számára is fontos, úgyhogy egyetlen tollvonással vonja vissza az ide tervezett égető építési engedélyét. Ettől a döntéstől függ, hogy a burgenlandi tartományfőnök komoly politikus, államférfi-e, vagy valami más. Várjuk a válaszát!", szólított fel Soós Zoltán, a Pronas elnöke.
 
Az osztrák civil szervezeti vezető, Raunikar úr szerint (ugyanígy vélekednek többen is) a végső szót a politika fogja kimondani.

 OTT FIGYELEMBE VENNI, ITT NEM
 
Soós Zoltán Pronas-elnök: Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök nagyon erélyesen tud fellépni minden Burgenlandot veszélyeztető környezeti ártalommal szemben. Úgy vettük észre, ha ugyanezt mi, magyarok tesszük, akkor már nem ilyen megértő. Az egyik jellemző példa erre a tervezett heiligenkreuzi szemétégető. A parndorfi hulladékdeponáló is a természeti értékeket és a turizmust veszélyeztetné, akárcsak az ide tervezett bűzmű, de ezt Hans Niessl nem veszi figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!