Hová tűnt a Vadása tó vize?

Jelentős vízmennyiség tűnt el a Vadása-tóból. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen semmilyen rejtélyes probléma sincs az események hátterében. Csónakkikötő épül.

Prófusz Péter

Olvasóink kérésére utánajártunk, hogy miért tűnt el jelentős vízmennyiség a Vadása-tóból. Nos, az ok roppant egyszerű: a hegyhátszentjakabi önkormányzat tulajdonában lévő tó környékén funkcióbővítő munkálatokba kezdtek, ezért leengedték a víz egy részét.
 
- Novemberben zárult le annak a sikeres pályázatnak a közbeszerzési eljárása, mely révén csónakkikötő épül a tavon - felelte érdeklődésünkre Kránitz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere. - A kirándulók által igénybe vehető szolgáltatások száma ezzel is növekedni fog. A kikötő a gát sarkánál, a büfé mellett épül majd fel. A munkálatokat csütörtökön kezdik meg, s várhatóan jövő hét végére fejeződhet be az alapozás. Az önkormányzatnak egyébként február 28-ig van engedélye arra, hogy a vízszintet a jelenlegi állapotban tartsa, ezt követően el kell kezdeni a tó feltöltését - folytatta a polgármester.

Mint elmondta: az engedély alapján a vízszintet a jelenleginél jobban is lecsökkenthették volna, ám úgy tűnik, erre nem lesz szükség. Kránitz Ferenc kiemelte azt is, hogy az ideiglenes vízmennyiség-csökkentés egy igazán szomorú jelenségre is ráirányította a figyelmet, ugyanis nagy mennyiségű szemét került felszínre, melyet  a faluszépítő egyesület tagjai távolítottak el a tóból. A polgármester elmondta, hogy a parttól három méterre is rengeteg hulladékot gyűjtöttek össze, ezért feltételezhető: a tó mélyebb részein is jócskán lehetnek oda nem illő tárgyak.

Az ideiglenes vízszintcsökkenés miatt felvetődhet a kérdés, hogy  a tóban élő gazdag halállomány hogyan tudja átvészelni ezt az átmeneti, vízhiányosabb időszakot.

- A Vadása-tóban élő békés halak jelenleg lecsökkent életfunkciókkal vermelnek, így a tó élővilágában nem okoz kárt a vízmennyiség csökkenése - oszlatta el az aggályokat Csécs Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke. - Nyáron más lenne a helyzet, hiszen a legmelegebb évszakban, az amúgy is oxigénhiányos vízben komoly probléma lenne egy jelentősebb vízmennyiség-csökkenés. -
   
Csécs Sándor szerint a munkálatok befejezése után a tó alig két hét leforgása alatt könnyedén vissza tud telni, így a horgászat szerelmeseit  tavasszal már a korábban megszokott vízmennyiség fogadhatja, vagyis a pecások továbbra is bátran hódolhatnak majd kedvenc időtöltésüknek. 

GAZDAG HALÁLLOMÁNYT REJT A TÓ

Csécs Sándortól azt is megtudtuk, hogy a  tóban ponty, keszeg, kárász, süllő és törpeharcsa is él, a horgászszövetség pedig évente három alkalommal  tavasszal, nyáron és ősszel  végez haltelepítést. Tavaly ősszel a büfé üzemeltetőinek kérésére ugyan pontyokat már nem engedtek a Vadásába, ám Csécs Sándor megnyugtatta e halfaj kedvelőit is: az ötéves, új halgazdálkodási terv  értelmében évente háromszor négy mázsa háromnyaras pontyot telepítenek majd a tóba. 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!