Irokéz Gyűjtemény: reprezentatív kiállítás Párizsban

Február 10-én a Párizsi Magyar Intézetben nyílik kortárs magyar képzőművészeti kiállítás az Irokéz Gyűjtemény darabjaiból. A tulajdonost, Pados Gábort kérdeztük.

Ölbei Lívia

Bár az Irokéz Collection már "kinn van" a nemzetközi porondon - a Magyar Nemzeti Galériában nemrégiben megrendezett reprezentatív Irokéz-kiállításra is több külföldi szakember felfigyelt -, természetesen minden újabb bemutatkozás újabb lehetőségeket hordoz.

Az Irokéz Gyűjteményt - így a kortárs magyar képzőművészet legprogresszívabb vonulatát - reprezentatív módon bemutató kiállítás Libero Arbitrio címmel febuár 10-én nyílik meg és április 2-áig tart nyitva a Párizsi Magyar Intézetben. 

A jelenleg több mint 500 művet számláló Irokéz Gyűjtemény (ma már egyedüli) tulajdonosa, Pados Gábor a múlt év novemberében kapott felkérést a Párizsi Magyar Intézettől a jelentős magyar kortárs gyűjteményt reprezentáló tárlat megrendezésére. A meghívás összefüggésben van Magyarország soros EU-elnökségével.

 
Az Irokéz Gyűjteményt Szombathelyen nem kell bemutatni: jól tudjuk, hogy  az egyik legjelentősebb, a magyar kortárs művészetre  a legprogresszívabb irányokra  koncentráló  magángyűjtemény, amelyet a  '90-es évek első felében két szombathelyi kötődésű üzletember, Pados Gábor és Pajor Zsolt hozott létre; az első években mindenekelőtt a műfajok és médiumok tekintetében egyránt új utakat kereső Újlak-csoportra alapozva.  

A 2000-es évektől a gyűjtés iránya a konceptuálisabb (a gondolatiságot előtérbe helyező) művek felé fordult, ezzel együtt  a fiatal művészek alkotásain kívül beérkezett alkotóktól származó munkákkal bővült, illetve néhány művész esetében az életmű következetes nyomon követésére is vállalkozik.

A Párizsi Magyar Intézet kiállítása a konceptuális szálon indul el. A földszinten olyan műveket láthat majd a közönség, amelyek a posztszocialista kultúra és az ebben helyet kereső képzőművészet kérdéseivel foglalkoznak. Az emeleti anyag a posztkonceptuális művészet meditatívabb alkotásait vonultatja föl.

Mindeközben (ahogy arról beszámoltunk) kétséges, hogy a városi támogatás megvonása után folytatja-e missziós tevékenységét a szombathelyi Irokéz Galéria.  

Pados Gábor a napokban tárgyalt Lazáry Viktor alpolgármesterrel, aki februárra választ ígért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!