Kotorják a Marcal medrét: Ajkára szállítják a vörösiszappal szennyezett földet

Kotorják a Marcal nagyvizi medrét. Az elmúlt hetekben tizenötezer köbméter vörösiszappal szennyezett földet szállítottak vissza az ajkai zagytározóba.

Nagy Ildikó

A Marcal folyó és környéke ma is siralmas látványt nyújt. Főleg, ha a Boba és Nagypirit közötti hídtól nem messze dolgozó munkagépek mellől nézzük.  A vörösiszappal szennyezett víz akkor érkezett, amikor a folyó vízszintje a szokásosnál magasabb volt, így most, hogy a folyó visszahúzódott, jól látszik a pusztítás nyoma.

A folyó medrének rendbetételét a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálja. E szervezet igazgatója, Nádor István Kovács Ferenccel, a megyei védelmi bizottság elnökével tartott sajtótájékoztatót csütörtök délben a folyónál.

Nádor István elmondta: a folyó két oldalán 30-30 kilométeres szakaszt kell megtisztítani Most egy tíz kilométeres részen dolgoznak: eddig 15 ezer köbméter szennyezett földet kotortak ki és szállítottak el a MAL Ajka melletti zagytározójába. Mivel veszélyes anyagról van szó, a szállításhoz engedélyt kellett kérni: a teherautók  - egyszerre legalább hat - Kamondtól konvojban, a sort vezető és záró közutas járművek között haladhatnak a 8-as számú főúton Devecserig.

 

Nádor István újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy tavaly október elejétől mostanáig mintegy 420 millió forintjukba került a védekezés és a mentesítés. Az igazgató becslése szerint még legalább fél évre van szükségük ahhoz, hogy a Marcal vasi szakaszán - mindkét oldalon - megtisztítsák a nagyvizi medret. A Marcalba egyébként már nem szórnak gipszet, a következő nagy feladat a folyó aljának megtisztítása lesz.

Kovács Ferenc köszönetet mondott a vízügyi igazgatóság, valamint a tisztítást végző cég szakembereinek. A környéken gazdálkodók megnyugtatására pedig elmondta, hogy mindenki megkapja az őt megillető kártérítést, illetve segítséget.

A megyei közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: a Marcalt kellett beáldozni azért, hogy a Rábát és a Dunát megkíméljék a szennyeződéstől. Ezt gipsz szórásával, valamint a víz folyását lassító keresztgátak építésével tudták megvalósítani. (Keresztgát Nemeskocson, Kemeneshőgyésznél, valamint Marcaltőnél épült.) A Rába és a Duna megmentésének azonban ára volt: a Marcal élővilága ugyanis láthatóan teljesen kipusztult.

A GAZDÁLKODÓK SEGÍTSÉGET KÉRNEK

A Marcal vize még vörös, de a nagypiriti legelőn már ott bóklásznak a marhák. A gazda állítja: arra a területre nem folyt ki a vörösiszappal szennyezett víz. Reménykedjünk, hogy tényleg így van. A gazdálkodók azonban el vannak keseredve: úgy érzik, az ő gondjaikkal, nehézségeikkel eddig senki sem törődött. Tudják ők is: voltak, akiknek mindenüket elvitt a vörösiszap. Halkan megjegyzik: lassan tavaszodik, és ha nem jön a segítség, nekik is odalesz mindenük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!