Mentők: az új esetkocsik csak C-kategóriás jogosítvánnyal vezethetők

Új esetkocsikat kapnak nyáron a mentők. Az autók nehezebbek lesznek 3,5 tonnánál, így csak "C"-kategóriás jogosítvánnyal vezethetik ezeket a mentőgépkocsi-vezetők.

Bajdó Bettina

Új gépkocsik beszerzésére írt ki a közbeszerzési eljárást az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), csakhogy a pályázatban szereplő feltételek alapján várhatóan olyan mentőautók érkeznek majd, amelyek kizárólag "C"-kategóriás jogosítvánnyal vezethetők.

A  mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök jelentős részének azonban csak "B"-kategóriás jogosítványa van. A mentőszolgálatnál már dolgoznak a megoldáson. Egyelőre felmérik, hány gépkocsivezető rendelkezik "C"-típusú gépjárművezetői engedéllyel. Az OMSZ-nél egyébként először szereznek be az uniós szabványoknak megfelelő, már eleve mentőautónak felszerelt gépkocsikat.

Köcse Tamás, az OMSZ Vas Megyei Mentőszervezetének vezető mentőtisztje elmondta, hogy a régióba is érkeznek új esetkocsik, ám azt még pontosan nem tudják, hogy szám szerint mennyi. A megyében jelenleg összesen hét esetkocsi van. Szombathelyen jelenleg egy 24 órás szolgálatban lévő esetkocsi található, s van egy másik, mely naponta tíz órát  fut. Van még Bükön, Répcelakon, Sárváron, Körmenden és Szentgotthárdon is.

- Mindig szükség van új járművekre - folytatta a vezető mentőtiszt, mivel elöregedtek a mentéshez használt autóink. Egy pályázatnak köszönhetően most új kocsik érkeznek minden megyébe. Vas kis megyének számít, ezért valószínű, hogy két esetkocsit kaphatunk majd. Az autók nehezebbek lesznek 3,5 tonnánál, így csak "C"-kategóriás jogosítvánnyal vezethetik ezeket a mentőgépkocsi-vezetők. Eddig a mentőautókhoz elég volt a "B"-s vezetői engedély. -

A vezető szerint ez nem okoz majd gondot Vas megyében, mivel a sofőrök nagy részének van már "C"-kategóriás jogosítványa. Akinek pedig nincsen, annak is lesz lehetősége vizsgázni, méghozzá különleges kedvezményekkel.

A tehergépkocsi vezetésére szóló engedély megszerzése jelenleg körülbelül 200 ezer forintba  kerül. A mentőszolgálat dolgozóinak viszont várhatóan nem kell fizetniük az emelt szintű jogosítványért, ugyanis már tárgyalnak a feltételekről a munkaügyi központtal. Úgy tűnik, hogy a jogosítvány megszerzéséhez munkahelymegtartó támogatást nyújtanak majd.

Elöregedett a géppark

A mentőautók egy részét  mielőbb le kell cserélni,  január 1-jén  247 gépkocsi életkora érte el a tíz évet, köztük olyanok is vannak, amelyek 6-800 ezer km-t futottak. Ha nem cserélnek le legalább 150 mentőkocsit, a tartalékautók száma a minimálisra csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!