Szócska Miklós nagytérségi szakmai központokról beszélt Szombathelyen

Az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésének elveiről tárgyalt Szombathelyen, Zalaegerszegen és Győrben Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékes államtitkára.

Erős D. Zoltán-MTI

Országjáró körútja utolsó előtti napján látogatott el Nyugat-Dunántúlra Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Az utolsó Budapest és Pest megye lesz, miután ott koncentrálódik az egészségügyi ellátórendszer 40 százaléka.

Az államtitkár a vasi megyei, kórházi és hivatali vezetőkkel, országgyűlési képviselőkkel, polgármesterekkel folytatott megbeszéléseinek  tapasztalatait sajtótájékoztatón értékelte.  

Elmondta, hogy látogatásának kettős célja volt: egyrészt bemutatni a Semmelweis-terv progresszív ellátó rendszer  kialakításával kapcsolatos elemeit, valamint megismerni azokat a problémákat, amelyek ezzel kapcsolatban felmerülnek. Itt már tekintettel volt arra a vitára, amely a Semmelweis-terv első változatában megfogalmazott területi beosztások kapcsán a megyében is felmerült. Úgy gondolja, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni, hogy milyen szakmai logika szerint kívánják átalakítani az ellátórendszert. A nagytérségi szakmai központoknál nem feltétlenül egy intézmény kerül meghatározásra, hanem munkamegosztásra van szükség a kórházak között. A nagytérségi szakmai központ és a nagytérségi intézmény egy térségen belül nem minden esetben esik egybe. A Semmelweis-terv második változatában már szándékosan nem szerepel területi beosztás. A nagytérségi feladatokat osztják el egymás között a megyék. Az például biztos, hogy a térségben a sugárterápiás kezelés központja Szombathely lesz, míg a szívsebészet a jövőben is Zalaegerszegen működik majd. A nagytérségi funkciókat a feladatnak megfelelően finanszírozzák majd. Ehhez azonban belülről át kell szabni a rendszert is. 

A sárvári térségi rehabilitációs központ létrehozását, valamint a járóbetegellátó központ kialakítását  pozitívan értékelte az államtitkár. Véleménye szerint ez  jól beleillik a rendszerbe, s fontos eleme lesz annak. A Szombathelyen megfogalmazott véleményekből sokat tanultam, hangoztatta Szócska  Miklós.

Az országjáró körút tapasztalataira alapozva egy intenzív tervező munka kezdődik, s a nagytérségi munkamegosztás  mentén határozzák meg a rendszer működését, vázolta az elkövetkező időszak feladatait az államtitkár. 

A Semmelweis terv első olvasata a nagytérségi központok kijelölésével félreértésekre adhatott okot, fogalmazta meg prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház  vezérigazgatója.  Ám kiderült, hogy nem arról van szó, hogy a nagytérségben lesz egy központi kórház, s oda összpontosulnak a feladatok, hanem marad az eddigi  munkamegosztás az intézmények  között. Így a Markusovszky kórháznak is megmarad  a regionális szerepköre. Ez azt jelenti, hogy a szombathelyi kórház fogad más megyékből is betegeket, s maradnak olyan szakterületek, amelyeket a vasiaknak továbbra is  másutt kell igénybe venniük. A régióban ennek kialakult gyakorlata  van, állapította meg a vezérigazgató.

OLDALTÖRÉS: Hamarosan bemutatja kormány a Semmelweis-tervből készült koncepciót

Hamarosan bemutatja kormány a Semmelweis-tervből készült koncepciót

Hamarosan bemutatja kormány a Semmelweis-tervből készült koncepciót

Hamarosan bemutatja kormány a Semmelweis-tervből készült koncepciót

Hamarosan bemutatja a kormány az egészségügy megmentését célzó vitairat, a Semmelweis-terv bővített, szakmai hozzászólásokat is integráló változatát, a Semmelweis-koncepciót.

Erről Török Krisztina, az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) főigazgatója beszélt  csütörtökön egy budapesti konferencián. Közlése szerint mintegy kétezer oldalnyi hozzászólás, vélemény beépítésével készült el a végleges változat.
   
Az egészségügy átalakítása kapcsán elmondta: a jövő év januárjáig "mindent meg kell csinálni”. Mint hozzátette, nagyon szoros ütemterv szerint dolgoznak, de az egészségügy helyzete indokolja ezt a tempót. 
   
Emlékeztetett az egészségügyért felelős államtitkár szavaira, miszerint ellátóhely nem szűnik meg, de azok átalakulhatnak. Hangsúlyozta: májusra-júniusra minden kórháznak látnia kell a jövőjét, azt, hogy 2012-től milyen irányba megy a fejlesztése, és ehhez milyen forrásokhoz tud jutni.
   
Török Krisztina előadásában ismertette az egészségügyi nagytérségi ellátásszervezéshez kapcsolódó feladatok folyamatát. Az egyik első lépésnek nevezte Szócska Miklós hamarosan végét érő országjáró körútját. Az államtitkár megyénként végigjárja az országot, és vázolja a Semmelweis-terv célkitűzéseit a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetői, fenntartói, a kormányhivatalok szakszervei, valamint országgyűlési képviselők számára.   
   
A főigazgató tájékoztatása szerint ezt követően a kórházaknak ki kell tölteniük egy kérdőívet, hogy a szaktárca átfogó képet kapjon az intézmények helyzetéről és ez alapján elő tudják készíteni az egészségügyi vitairatban vázolt funkcionális integrációt. A kórházaknak e hét hétfőjétől kezdve három hetük van a kérdőív kitöltésére.
   
Várhatóan március közepétől pedig 2-3 fős munkacsoportok látogatnak majd el naponta átlagosan két, aktív ellátást végző intézménybe, hogy személyes tapasztalatokat gyűjtsenek. Ezzel párhuzamosan a szakmai kollégiumoknak az egyes szakterületeken belül meg kell határozniuk, mi szükséges a megfelelő ellátáshoz.
   
Az EMKI célja, hogy a személyes interjúk, a kórházak által kitöltött kérdőívek elemzése, valamint különböző adatbázisok - például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai - alapján májusban felvázolja a nagytérségi ellátásszervezés módszertanát.
   
Török Krisztina elmondta, hogy eddig a csütörtöki látogatás kivételével az országjáró körút minden állomására elkísérte az államtitkárt. Mint hozzátette, személyes véleménye szerint a kórházigazgatók nyilván nem fognak boldogan váltani, de alapvetően konstruktív hozzáállást tapasztalt az út során.    
   
Az intézményekben a leggyakrabban az egészségügyi ágazatot illetően a humán erőforrással kapcsolatos gondokat említették problémaként. Török Krisztina szerint viszont ebben az évben nagy béremelések nem várhatók, ez pedig órási bérfeszültséget okoz az egészségügyi dolgozók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!