Földrengés: ez Japán legnagyobb válsága a háború óta

A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás, jelentette ki vasárnap a nemzethez intézett beszédében Kan Naoto miniszterelnök, és összefogásra kérte a lakosságot. A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a helyzet normalizálódásáig a magyar állampolgárok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba.

MTI

Ez próbatétel minden japán számára, de ő bízik abban - mondta a televízióban is közvetített beszédében -, hogy a nemzet elszántan felülkerekedik a földrengés, a szökőár és a nukleáris baleset okozta tömegkatasztrófán, és újjáépíti az országot.
   
A kormányfő bejelentette, hogy hétfőtől áramkorlátozást rendelnek el a fővárosban és környékén, hogy megelőzzék az országos áramkimaradást, és elektromossághoz juttassák a földrengés sújtotta körzetet. A hideg északi országrészben a különféle források szerint kétmillió vagy akár 5,6 millió háztartásban nincs áram és 1,4 millióban víz. A Tokiót és környékét ellátó TEPCO áramszolgáltató vállalat tervei szerint a három órát is elérő forgó áramszünet lesz.

Edano Jukio, a kabinet titkára és fő szóvivője közölte ugyanakkor, hogy a költségvetés tartalékalapjából 200 milliárd jent (2,44 milliárd dollár) fordítanak ebben a hónapban a mentési munkálatokra, de egyelőre nem készítenek pótköltségvetést. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium felszólította a nagyvállalatokat, hogy takarékoskodjanak az elektromossággal. A kormány vasárnap a duplájára, százezerre növelte a mentésben részt vevő katonák számát.

OLDALTÖRÉS: Növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés

Erőteljes növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés

Erőteljes növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés

Erőteljes növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés

Erőteljes növekedési lendület közepette érte a japán gazdaságot a földrengés- és szökőár-katasztrófa, és a kezdetben várható megtorpanás után a megemelt költségvetési kiadások, és a japán jegybank részéről valószínűsíthető további enyhítés is segíteni fog e lendület fenntartásában - jósolták londoni makroelemzők. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport felidézi, hogy a Kobe kikötővárost elpusztító 1995-ös földrengés utáni három negyedévben a japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékot meghaladó, éves szintre számolt ütemben növekedett. A ház szakelemzői szerint "kétségtelen", hogy "nagyon rövid távon" fennakadások lesznek a gazdasági aktivitásban, de ezután növekedni fognak a közmunka-kiadások.

OLDALTÖRÉS: Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége vasárnap.

Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.
   
A Fukusima-1 erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) vasárnap bejelentette:  megkezdték a gőz kieresztését a hármas reaktorból, hogy így csökkentsék az ott kialakult nyomást, s ezzel megakadályozzák a reaktort körbevevő védőburkolat bármiféle súlyos károsodását.  "Két dolgot csinálunk egyszerre: gőzt engedünk ki a reaktorból, s vizet engedünk be oda" - mondta Edano Jukio kormányszóvivő egy sajtóértekezleten. "A folyamat során szabadba jutó radioaktivitás annyira alacsony, hogy nem fenyegeti az emberek egészségét" - tette hozzá.
   
A radioaktivitási szint hasonló emelkedését tapasztalták az egyes reaktornál is, amikor az üzemeltetők szombaton onnan szintén gőzt engedtek ki a nyomás csökkentésére. Egyébként az egyes reaktornál a nyomáscsökkentési kísérlet során berobbant a kiszabadult hidrogén, s az lerombolta a reaktort övező betonépület tetejét, illetve falainak felső részét. De az atombiztonsági ügynökség szerint a robbanás nem károsította meg magát a reaktort körbevevő védőburkolatot. S hogy a hűtési folyamatot segítsék, a TEPCO időközben megkezdte az egyes reaktor feltöltését tengervízzel, illetve bórsavval.
   
Jukio szerint az egyes reaktornál végbemehetett a fűtőrudak részleges összeolvadása, s a mérnökök most vizet pumpálnak a hármas reaktorba, hogy ugyanezt ott megakadályozzák. Mint mondta, a hármas reaktornál a fűtőrudak esetleg részlegesen deformálódtak, de itt valószínűleg nem került sor összeolvadásra. Azt is közölte, hogy a hármas reaktornak otthont adó épületnél szintén fennáll egy robbanás kockázata (ahogy az szombaton az egyesnél történt), de valószínűtlen, hogy ez magát a reaktort körbevevő védőburkolatot is megkárosítaná.
   
A japán hatóságok a Fukusima-1-es erőmű körül 20 kilométeres védőzónát hoztak létre, s egy közeli, másik atomerőműnél is életbe léptettek hasonló, 10 kilométeres övezetre vonatkozó intézkedést. Mintegy 140 ezer embert telepítettek ki a térségből, s az illetékesek arra készülnek, hogy jódot osszanak az érintetteknek, így védve őket a radioaktivitás káros hatásától.
   
Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. 22 emberről bizonyosodott be, hogy sugárfertőzést szenvedtek. Az evakuálási központokba érkező kitelepítetteknél a radioaktivitás szintjét védőruhás szakemberek ellenőrzik.
   
A Fukusima-1 (Daicsi) és a szomszédos Fukusima-2 (Daini) atomerőművekben egyébként összesen 7 forralóvizes reaktor állt le automatikusan a pénteki japán földrengés idején. A két atomerőmű három további reaktora pedig eleve állt, előre betervezett karbantartási munkálatok miatt. A hét reaktor jelenlegi állapota a következő:
   
Fukusima Daicsi:
    1-es reaktor - 460 Megawattos - feltöltik tengervízzel
    2-es reaktor - 784 Megawattos - arra készülnek, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 784 Megawattos - vasárnap reggel megkezdték a belső nyomás csökkentését
   
Fukusima Daini:
    1-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    2-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
    3-as reaktor - 1100 Megawattos - sikeresen lehűtötték
    4-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást

OLDALTÖRÉS: 22 ember kapott sugárfertőzést

22 ember kapott sugárfertőzést

22 ember kapott sugárfertőzést

22 ember kapott sugárfertőzést

Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. 22 emberről bizonyosodott be, hogy sugárzást kapott. A földrengés, a cunami és az atomerőművi meghibásodások miatt országszerte mintegy 600 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.
   
A nap folyamán el kellett rendelni a legalacsonyabb, egyes fokozatú - rendkívüli esemény miatti - készültséget egy újabb japán atomerőműnél. A japán hatóságok arról tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy az Onagava erőműnél a sugárzás szintje meghaladta az engedélyezett határértéket. A szivárgás okát keresik. A Fukusima-1-től több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktora ellenőrzés alatt van.
    
Komoly üzemanyaghiány alakult ki Japán földrengés sújtotta területein, és a jelekből ítélve a lakosság menekül a balesetet szenvedett atomerőmű térségéből - mondta el az MTI-nek a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója, Lukács Csaba. Tokió körzetében a benzinkutak jelentős részét bezárták, és az autósok legfeljebb húsz litert tankolhatnak. Nem kizárt, hogy a földrengés és árvíz sújtotta térségben egyáltalán nincs már üzemanyag - vélekedett.

XVI. Benedek pápa vasárnapi áldásosztásában elmondta, hogy imádkozik a földrengés áldozataiért, és dicséretesnek nevezte a méltóságot és bátorságot, amellyel a japánok a csapást fogadták. A Vatikán bejelentette, hogy 150 ezer dollárral támogatja az áldozatokat.

OLDALTÖRÉS: Ausztria stressz-tesztet szorgalmaz az európai atomerőművekben

Ausztria stressz-tesztet szorgalmaz az európai atomerőművekben

Ausztria stressz-tesztet szorgalmaz az európai atomerőművekben

Ausztria stressz-tesztet szorgalmaz az európai atomerőművekben

A bankihoz hasonló "stressz-teszt" lefolytatását szorgalmazta az európai atomerőművekben vasárnap az osztrák környezetvédelmi miniszter.

Nikolaus Berlakovich az osztrák közszolgálati televízió délelőtti politikai műsorában azt mondta, az európai uniós környezetvédelmi miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésen "erőteljesen fel fog lépni" egy ilyen biztonsági felülvizsgálat érdekében.
   
Berlakovich a gazdasági válság alatt a bankoknál végrehajtott átvilágításhoz hasonló módon az összes európai atomerőmű "azonnali", földrengés-biztonsági szempontok alapján történő felülvizsgálatát javasolja.
   
A miniszter emlékeztetett arra, hogy az osztrák kormány elutasítja az atomenergia használatát és a nukleáris energiát nem sorolja a fenntartható technológiák közé. Kijelentette, hogy Ausztria az EU-ban is az atomenergiáról való lemondás mellett fog fellépni.
   
Az osztrák miniszter visszautasította azokat a belföldi bírálatokat, melyek szerint nem lépett fel elég határozottan a németországi atomerőművek működtetésének meghosszabbítása ellen. Ausztria a bajorországi Isar 1. erőmű "biztonságának javítását vagy leállítását" akarja - mondta.
   
Japánnal kapcsolatban hangsúlyozta: szakértők szerint Ausztriára nem jelentenek veszélyt a kilencezer kilométer távolságban bekövetkező események.
   
Érthető, hogy a japán kormány érdeke elkerülni a pánikot - mondta a miniszter. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "transzparens tájékoztatásra van szükség", s hogy erről a brüsszeli tanácsülésen is szó esik majd.
   
Ausztriában egy kutyás mentőosztag áll készenlétben, hogy Japánba utazzon és részt vegyen a mentési munkálatokban. A belügyminisztérium néhány munkatársa már elindult a szigetországba, hogy segítsen az osztrák állampolgároknak hazautazásuk megszervezésében.

OLDALTÖRÉS: Külügyminisztérium: csak indokolt esetben utazzanak a magyarok a szigetországba

Külügyminisztérium: csak indokolt esetben utazzanak a magyarok a szigetországba

Külügyminisztérium: csak indokolt esetben utazzanak a magyarok a szigetországba

Külügyminisztérium: csak indokolt esetben utazzanak a magyarok a szigetországba

A Külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy a Japánt ért 8,9-es földrengés és az ezt követő cunami okozta károk miatt, a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba.

A kormany.hu portálra vasárnap feltett közleményben a tárca azt kéri a magyar állampolgároktól, hogy előzetesen körültekintően tájékozódjanak a választott légitársaságnál, az utazásszervezőnél, a kinti meghívó félnél, illetve a szállásadójuknál úti céljuk alapján a legfrissebb fejleményekről. Felhívja a figyelmet arra, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokat pedig a helyzet általános normalizálódásáig halasszák későbbre.
   
Megjegyezik: a japán helyzet átfogó értékelése alapján az Európai Unió tagállamai közül  jelenleg egyedül Németország tervezi, hogy chartergépeket küld öt nagyobb cége kint dolgozó munkatársai közül azokért, akik haza kívánnak térni. Ugyanakkor Németország sem adott ki olyan figyelemfelhívást, amely a német állampolgárokat a Japánból való kötelező távozásra szólítaná fel.
   
A Külügyminisztérium és a tokiói magyar nagykövetség a Japánban tartózkodó magyar állampolgárokkal és hazai hozzátartozóikkal folyamatos és közvetlen kapcsolatot tart, tájékoztatja őket a legfrissebb helyi fejleményekről, továbbá hazatérési szándékuk esetén a repülőterek működéséről, megközelíthetőségéről, és az igénybe vehető nemzetközi járatokról - olvasható.
   
Ha a japán biztonsági és közegészségügyi helyzet további változása új intézkedést tenne szükségessé, ide értve az állampolgárok egészségvédelmét és alapvető biztonságát érintő további fejleményeket is, akkor a tárca késedelem nélkül megteszi a szükséges védelmi lépéseket.
   
A közlemény kitér arra is, hogy a KÜM és a tokiói magyar nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a pénteki japán földrengéssel, az azt követő szökőárral, valamint a fukusimai atomerőműben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatos fejleményeket. Ennek során munkakapcsolatot tart fenn az illetékes uniós szervekkel, többi között az Európai Külügyi Szolgálat helyzetértékelő központjával és tokiói nagykövetsége útján a japán kormányzati szervekkel, valamint az unió tagállamainak ottani képviseleteivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!