MMIK: kevesebb pénz és öt fővel kevesebb munkaerő

A szombathelyi és megyei megszorítások érzékenyen érintik az MMIK-t is. Az intézmény létszáma öt fővel csökken, ám a továbbiakban is a szakmaiság megőrzése a fő cél.

Prófusz Péter

Nemrég fogadták el a megye és Szombathely önkormányzatának idei évre vonatkozó költségvetését. A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) közös fenntartású intézményként működik, így mindkét testület büdzséje érinti. Egyebek mellett e témában tartottak kedden sajtótájékoztatót az MMIK konferenciatermében.

- A kulturális ágazatot érintő számokból látszik, hogy az MMIK esetében is jelentős támogatás-csökkenésről beszélhetünk - kezdte mondandóját Joós Tamás, az intézmény igazgatója. - Így aztán nagy áldozatot kell hoznunk, hiszen az alapító okiratban szereplő feladatok száma természetesen nem csökkent. A megyétől és a várostól kapott támogatásokat  végigkövetve látható, hogy az általunk bázisévként számításba vett 2005-ös esztendőben a várostól körülbelül 41,5 millió, míg a megyei önkormányzattól mintegy 65 millió forint támogatást kaptunk. Ezek a számok az idei költségvetési előirányzatban már jóval alacsonyabbak, ugyanis mindkét fenntartó 26 millió forintot ad. -

Joós Tamás  elmondta: az MMIK dolgozóinak, egyébként gyakran változó létszáma, 2009 óta folyamatosan csökken, a tavalyi 33 fős állomány a 2011-re elfogadottak szerint öt fővel lesz kevesebb. Az igazgató hangsúlyozta: az MMIK  sikeres pályázataival több tízmilliós nagyságrendű összegeket nyert.

Továbbá 2008-ban vizsgálták a megye közművelődési feladatellátását, melyet az MMIK-n keresztül végez. Joós Tamás büszkén jelentette be, hogy a felmérés eredményeként a megye és így az intézmény is országosan a harmadik legjobb minősítést kapta.

Zotterné Boda Erzsébet műszaki-gazdasági igazgatóhelyettes szerint a csökkenő támogatás (a két fenntartótól kapott pénzek a béreket sem fedezik) és létszám mellett  nehéz teljesíteni a bevételi kötelezettségeket, ám igyekeztek olyan szakmai munkatervet  kidolgozni, mellyel  nagyobb problémák nélkül befejezhető az idei  év.

Parais István, az MMIK szakmai igazgatóhelyettese elmondta: az intézmény a szűk költségvetési kereteken belül   továbbra is igyekszik kamatoztatni szakmaiságát. A ház  mindenki számára nyitva áll, az MMIK  célja pedig az, hogy a lehető legszínesebb városi, megyei és határon túli programokat szervezze meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!