Most is csak nálunk habzik a Rába vize...

Egy ideje ismét habzik a Rába. A Pronas Civil Összefogás igyekszik kideríteni az okát. Egyelőre még bizonytalan a válasz.

Szenkovits Péter

Hetek óta megint csúnya habfoltok - kisebbek-nagyobbak - éktelenkednek a Rába szentgotthárdi gátja alatt. A régi (nem a szép) időket idézik, amikor is úgy hét éven keresztül laboratóriumi méréseknek köszönhetően is bebizonyososott: valami nagyon nem sitmmel a víz  minőségével. A Pronas aktivistája, Woki Zoltán számtalan fényképfelvételt készített, s küldött el az elmúlt időszakban az illetékes  osztrák hatóságoknak, kérve véleményüket, mi okozhatja ezt a mostani, intenzív habképződést.

A wollsdorfi bőrgyárból a következő válasz érkezett: "A víztisztítónk jelenleg hibamentesen  működik... Nálunk sem a bevezetés fölött, sem a bevezetés alatt habzás nem  tapasztalható." A Boxmark (Feldbachban és Jennersdorfban van üzemük) környezetvédelmi vezetője szintén nehezen tud egyértelmű magyarázatot adni, de két ok miatt elképzelhetőnek tartja a mostani habképződést. Egyrészt a gazdasági válság lecsengőben van, s a Rába mellett lévő osztrák gyárak újra "teljes gőzzel" üzemelnek. Másrészt az elmúlt napokban jelentős volt a hőmérséklet-különbség, éjszaka előfordult mínusz tizenkettő, napközben plusz hét fok. Ez is okozhatja a habzást.

Amint Woki Zoltán kifejtette: A bőrgyárak hosszabb ideje a bevezetett intézkedésekre, fejlesztésekre,  a vízminőség javulására hivatkoznak. A habképződést okozható természeti jelenségek - a tavaszi virágpor, a nyári algásodás, az őszi lombhullás - most, télvíz idején  nem jöhetnek szóba. Sajnos, nagyon nehéz - eddig lehetetlen - feladatnak bizonyult, hogy most is laboratóriumi vizsgálatokra támaszkodva megnevezhessük a habzás okát. Ami biztos lehet: nem a természet okozza a habokat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!