Munkahelyekre várnak Kőszegen

Eltűnőben van az a romhalmaz, amely a városba érkezőket fogadta eddig Kőszegen. A Kőszegi Ipari Parkban, a posztógyár helyén épül az áruház, lesz út, körforgalom. Hány embernek kínálnak majd munkát?

Némethy Mária

- Az épülő áruház vásárlóköre nem csak Kőszegre tervezett, az elképzelések szerint körülbelül 30 kilométeres sugarú körön belüli vásárlókra számítanak Közép-Burgenlandból és Fertőszentmiklósig bezáróan Győr-Moson-Sopron megye településeiről is - közli Gergye Péter, az ipari park igazgatója, aki elárulja: a 3000 négyzetméteres üzlet belső kialakítása az országban a legmodernebb lesz. Kiépítenek  240 autót befogadó parkolót, ami nagyrendezvények idején is szolgálhatja majd a várost. Lesz buszmegálló, új út, itt épül a város első körforgalma. 

A ledózerolt posztógyár helyén épülő áruház külső megjelenésében egy rekonstruált falszakasszal idézi majd az egykori gyárat. Ez a terület tulajdonosainak,  műemlékes szakemberek és építészek közös elképzelése alapján született meg. A régi gyárfal mögött létrejött egy 50 négyzetméteres helyiség, amely a kőszegi textilipari múzeum befogadóhelye lesz. A terület tulajdonosainak elképzelése és a beruházói szándék szerencsés találkozása volt, hogy létesüljön a gyár múltját bemutató emlékhely. Ez találkozott a lelkes textiles múltat gyűjtő P. Burusch Gyula által vezetett csapat hasonló szándékával. A kiállítótér az áruház biztonsági rendszerével lesz védett. 


- A válság kellős közepén vagyunk, s ez 20 éve az első jelentősebb építkezés Kőszegen - szögezi le Gergye Péter.  
- Szeretnénk a várossal együttműködni. Ehhez minden segítséget meg kívánunk adni a realitások talaján.  Szeretnénk folytatni a beruházást. Nyár elején vélhetően átadják a folyamatban lévő építkezést, szeptember elején pedig mérleget vonunk az eddig elvégzett feladatokról. Sok-sok feladatunk van, például újabb befektetőket keresni, a kármentesítést folytatni. Emellett  felajánlottuk a területet a városi rendezvények kiszolgálására, parkolásra, gyülekező térnek a szüreti menethez.
 
Március 15-e után indul a körforgalom építése közműkiváltásokkal.

Kőszeg képviselő-testülete és az Innovációs Park Kőszeg Kft. újabb megállapodást köt egymással. Ennek tárgya az a 2007 szeptemberében kötött megállapodás, amely nemcsak a  volt posztógyár területén elhelyezkedő ingatlanok eladási feltételeit rögzítette, hanem munkahely teremtési kötelezettséget is rárótt az Innovációs Park Kőszeg Kft.-re.

- Továbbra is 300 fős munkahely teremtési kötelezettség  terheli a kft-t, de tekintettel a területen folyamatban lévő jelentős munkahelyteremtő beruházásra, augusztus végéig haladékot kap arra, hogy eleget tegyen a munkahely teremtési kötelezettségének. Ha nem tesz eleget, akkor 30 millió forinton felüli kötbért kell fizetnie, vagy  biztosítékként  garanciát kell nyújtania arra - közölte Huber László, Kőszeg polgármestere.

GARANCIA NYÚJTÁS, BIZTOS KÖTBÉR

Az önkormányzat és az Innovációs Park Kőszeg Kft. közti megállapodásban benne áll: ha az IPK Kft. nem tud 300 munkahelyet teremteni augusztus végéig, akkor az önkormányzat jelzálogszerződés kötését vagy egyéb közvetlenül érvényesíthető garancia nyújtását kezdeményezheti a szerződésszegésre megállapított kötbér biztosítékaként. Ha a garanciákról szeptember közepéig  megállapodnak, a képviselő-testület napirendjére tűzi az esetleges határidő módosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!