Rokkantnyugdíj-rendszer: százezer ember kerülne vissza a munkaerőpiacra

A rokkantnyugdíjazási rendszer szigorítása révén várhatóan tízezerszámra kerülnek majd ki a nyílt munkaerőpiacra azok az emberek, akik csökkent munkaképességűek ugyan, de ennek mértéke nem éri majd el a megváltozott határértéket. Visszavezetésük a munka világába a szakemberek szerint nem lesz mindig egyszerű.

Tersztyánszky Krisztina

A munkaügyi központoknak a rokkantnyugdíjasokkal nincs együttműködési kötelezettségük, hiszen ezeknek a személyeknek a munkaerőpiaci integrációját nem látja megvalósíthatónak a komplex minősítő bizottság - tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

40-80 százalékos egészségkárosodás esetén rendszeres szociális járadékot, illetve rehabilitációs járadékot ítél meg a nyugdíjbiztosító. Ezen megváltozott munkaképességű személyek munkába állását Rehabilitációs Információs Centrumok segítik. Itt információt kapnak az egészségi állapotuknak megfelelő munkakörökről, képzési irányokról. Sokukat a Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. munkaerőpiaci szolgáltatásaihoz irányítják.

- A megyében évente 120-140 fogyatékos, megváltozott munkaképességű embert helyeznek el a Munkaasszisztensi Szolgálat munkatársai, és a legtöbbük esetében hosszú utat kell bejárni - emeli ki  Pántya Erika osztályvezető. Az ügyfelet  alaposan meg kell ismerni, fel kell mérni képességeit, igényeit. Ezt követi a neki megfelelő munkahely felderítése, ami több hónapig is tarthat. Minél rövidebb ideje került ki a rendszerből valaki, annál könnyebb a visszairányítása, de azoknál, akik már régóta otthon vannak, nehezebb a helyzet. Tavaly drasztikusan nőtt a rehabilitációs hozzájárulás, sok munkáltató nyitott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása felé.

Füzessy Józsefné foglalkoztatási szakértő aggódik azokért, akik hirtelen elveszítik majd biztos jövedelmüket.
Attól, hogy a státusza rokkantnyugdíjasról csak csökkent munkaképességűre változik az illetőnek, a munkaerőpiacra való bejutási esélye nem javul.

Azzal a különbséggel, hogy már nem lesz választható számára a munkavállalás, hanem kényszer. A rendszeres ellátás mellett a többség nem dolgozik, sokan a családi munkamegosztásban vesznek részt. Ezeknek az embereknek a munkába visszaállítása csak segítséggel, jelentős támogató rendszer beléptetésével lehetséges.

Emrich József csak kerekesszékkel tud mozogni, ám mivel még nincs meg a szolgálati ideje, csak rokkantsági járadékot és fogyatékossági támogatást kap. Ebből nem tud megélni, örül, hogy egy hatórás munkahelyen dolgozhat recepciósként. A megszorítás híre megrettentette.

- Nem érezzük magunkat biztonságban. Ha most a rokkantnyugdíjakhoz hozzányúlnak, bármit el lehet képzelni. Eddig azt hittük, hogy életünk végéig biztonságban leszünk. Azzal egyetértek, hogy a jogosultak körét jobban meg kell szűrni, de aki tényleg rá van szorulva, azt ne bántsák. Az a baj, hogy nem tudjuk, hol lesznek a határok. -

Hasznosnak érzi magát

Mártfai Márta könyvtáros az egyike annak a tizenhárom csökkent munkaképességű embernek, akiket a Vasi Múzeumbarát Egylet, illetve a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága rehabilitációs foglalkoztatás keretében alkalmaz. Születésétől mozgássérült, emellett két diplomát is szerzett. Úgy látja, az egészséges társadalom nem nyitott a rehabilitálhatóságra. 

- Nemcsak azért dolgozom, mert az ellátásból nem tudok megélni - magyarázza. - Pszichés kérdés is, hogy az ember hasznosnak érezze magát, jó közösségben legyen, értelmes legyen az élete. Én sokat harcoltam, hogy dolgozhassak, s épp ezért helyeslem a szigorítást. Az is jó lenne, ha az orvosszakértői vizsgálaton jobban odafigyelnének a sérültek értékeire. Ne csak azt nézzék, hogy milyen szempontból rokkant valaki, hanem azt is, hogy mire jó még az illető. -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!