Vasvár 2011: újabb szűk esztendő jön

Elfogadták Vasvár idei költésgvetését. Folytatódnak a szűk esztendők, mi több, az utóbbi évek legnagyobb hiányával kell számolniuk. Az intézményekben zárolással szembesültek.

Kozma Gábor

Elfogadták az idei évi költségvetést a Hegyhát fővárosában. A testület kegutóbbi ülésén Kovács Tilda  polgármester előterjesztésében kiemelte: 13 éve vesz részt a költségvetések kidolgozásában, s ez alatt folyamatosan a megszorításokkal, elvonásokkal kellett, hogy szembesüljenek. Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a fejlesztésre fordítható összeget jól használták fel, kamatoztatták.

- A közelmúlt látványos fejlesztései is ennek köszönhetőek. A legnagyobb gondot mindig a működési költségvetés okozza, ám e területen is évek óta a nagyon szigorú a gazdálkodás - jelentette ki. Majd ismertette a költségvetés kiadásait és bevételi forrásait. Hozzátette: bízik az állami forrás-kiegészítésben.

Kőhalminé Major Judit könnyvizsgáló a testületi ülésen elmondta: a rendelet a törvényességi előírásoknak megfelel, a jogszabályi előírásokkal összhangban van, így rendeletalkotásra alkalmas. Mint mondta, a kiadási előirányzatok visszafogottak, gond a forrásokkal van.

- A tervezhető bevételek 36,3 millióval alacsonyabbak a korábbi esztendőénél: a helyi adóbevételek, az intézményi működési bevételek a kamatbevételek egyaránt csökkentek. Ezt nehezíti, hogy a pénzmaradvány rendkívül alacsony. Mindezek mellett az elmúlt öt év legmagasabb hiányával kell számolnia a városnak - hallottuk. Megtudhatuk: a pénzügyi bizottság tárgyalta, alaposan megismerte a költségvetést. Úgy látják, hogy az intézmények költségvetésén tovább faragni már nem lehet. Abban bíznak, hogy a 2012-es év számsorai emelkedő tendenciát mutatnak majd.

Dr. Pataky Pál képviselő kiemelte, hogy a humán erőforrás bizottság fogcsikorgatva fogadta el a hét szűk esztendő újabb évének költségvetését. Elmondta: az intézményvezetőkkel tárgyalva ugyancsak nehéz szívvel, de elfogadták 27 millió forintos zárolást is, melyet vésztartaléknak tekintenek majd, s bíznak abban, hogy nem kell igénybe venni.

Fixl László képviselő  hozzászólásában sajnálatosnak nevezte, hogy a költségvetési rendeletben megfogalmazott hiánytartalékaik eltűntek. A korábbi években ez az összeg biztos hátteret adott, amihez  nyúlhattak.

- Bár látványos fejlesztéseink elvitték ezt a tartalékot, ugyanakkor viszonylag megnyugodva mondhatjuk, hogy nincsenek milliárdos hiteleink, mint más városnak - mondta.

Kovács Tilda mindezekre reagált:  valóban felélte a város a tartalékait, azonban nem csupán a fejlesztésekre, hanem a működési kiadásokra is fordítottak ebből az összegből.

Végül az idei költségvetés bevételi terv főösszegét 1 milliárd 562 millió forintban határozták meg. Ebből 1 milliárd 392 millió forint bevétel, 95 millió forint működési hitel, valamint 74 millió forint a fejlesztési hitel, amit a  testület egyhangúlag megszavazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!