Habzik a Rába: fehéres-sárgás, hatalmas tajtékfoltok jelentek meg a folyóban

Az elmúlt napokban ismét erősen habzott a Rába. A Pronas mérései szerint a 10 fokozatú skálán 6,5 a mértéke. Az okokat ezúttal is rejtély fedi.

Szenkovits Péter

A régi, rossz időket idézi három-négy napja a Rába. Mint ismeretes, az elmúlt években a folyó mellett lévő osztrák bőrgyárakba modern tisztítóberendezéseket szereltek be, illetve a jennersdorfi bőrgyárban ez folyamatban van. Mindennek hatására kezdett tisztulni a víz. Ám időnként gyanús eredetű habfoltok jelennek meg a szentgotthárdi duzzasztógát környékén. Aztán szinte egy csapásra eltűnnek.

Az elmúlt hétvégén megint csúnya, fehéres-sárgás, hatalmas tajtékfoltok adtak okot az aggodalomra. „Az osztrákok ilyenkor a virágporra szokták fogni a habok megjelenését, fejtette ki lapunknak Woki Zoltán, a Pronas aktivistája. „A legutóbbi, február végi-március eleji szennyeződéskor azonban még nem volt virágzás. Osztrák szakemberek ugyan vettek akkor mintát a folyóból, de a vizsgálatok eredményeit nem ismerjük. Azt is mondták, hogy felfutott az ipari termelés. De vajon ez csak két-három hétig tartott? Arról is lehetett hallani, hogy a múltkor kisebb üzemzavar volt a jennersdorsi szennyvíztisztítónál. Ám azt kiküszöbölték. A nagy hőmérséklet-különbségre is szoktak hivatkozni. Tavaly, március elején melegebb volt, mint idén, akkor mégsem volt habzás Konkrétan meg kellene nevezni, melyek azok az anyagok, amelyek okozzák a habzást? Továbbá tudni kellene azt is, hogy a különféle mesterséges szereknek és a természetes anyagoknak (virágpornak, algáknak, lehullott lomboknak) milyen az arányuk szennyeződések idején? Arra is választ várunk, hogy hirtelen, egyik napról a másikra miképpen történhet a szennyeződés? Amíg ezekre a kérdésekre nincs felelet, addig megoldás sem várható. Időnként valaki, valahol, valamit belenyom a Rábába. De ki?.
 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!