Japán: zárt övezetté nyilvánították a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetét

A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20 kilométeres kitelepítési körzetét - jelentette be csütörtökön Kan Naoto kormányfő.

MTI

A miniszterelnök látogatást tett a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott létesítmény Tokiótól északra fekvő térségében, s találkozott helyi közigazgatási vezetőkkel és kitelepített lakosokkal, hogy megbeszélje velük a teendőket.
   
A katasztrófát követően 80 ezer embert telepítettek ki az erőmű okozta radioaktív szennyezés miatt, de néhány tucat család azóta visszatért a térségbe, s a rendőrség a törvény szerint nem akadályozhatta meg őket ebben, miközben az erőmű üzemeltetője még szinte eredménytelenül küzd az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb nukleáris baleset következményeivel.
   
Edano Jukio, a kormány főtitkára egy sajtóértekezleten elmondta, hogy a tiltó rendelkezés pénteken 0 órától lép életbe. Ettől kezdve hatósági engedély nélkül nem szabad belépni a 20 kilométer sugarú övezetbe. A rendelkezés megszegőit 100 ezer jenre (mintegy 1200 dollár) büntethetik. Edano a helyiek megértését kérte annak érdekében, hogy ne kelljen ellenük jogi lépésekhez folyamodni.
   
Másfél hónappal a 28 ezer ember halálát okozó katasztrófa után továbbra is több mint 130 ezer ember él iskolai tornatermekben és más ideiglenes szálláshelyeken. Az egyik ilyen fukusimai menedékhelyet felkereső Kan Naoto csütörtökön ízelítőt kaphatott a kitelepítettek haragjából.
   
"Most elmennek? - kiabált oda egy férfi, amikor Kan és kísérete elindult az ajtó felé. - Mi vagyunk itt a kitelepítettek. Tényleg tudomást sem akarnak venni rólunk?" A kormányfő visszafordult és bocsánatot kért, mire egy másik kitelepített újra leteremtette. "Ide kellene hoznia a kabinetjének tagjait, hogy ők is kipróbálhassák, milyen itt élni. Mit gondol, hogyan érezzük itt magunkat? Azt akarjuk, hogy valahogy vegyék már ellenőrzésük alá az atomerőművet" - mondta egy nő.
   
A lesújtott Kan Naoto azt válaszolta, hogy kormánya minden tőle telhetőt megtesz a mentesítési munkák tervezett időkeretben való végrehajtásáért. A miniszterelnök ezután újra távozni próbált, de ismét visszahívták. "Azt akarjuk, hogy sokkal határozottabban vegye a kezébe az irányítást, és gyorsan járjon a dolgok (a válság) végére" - szegezte neki egy következő kitelepített.
   
A japán kormányfőt, aki már a katasztrófák bekövetkezte előtt is népszerűtlen volt, azóta pártján belül és az ellenzék oldaláról is éles bírálatok érik a fukusimai nukleáris válság elhúzódó kezelése miatt.
   
Az üzemeltető TEPCO cég a héten kezdte el kiszivattyúzni az erősen sugárszennyezett vizet az erőmű egyik sérült reaktora alatti helyiségekből, ami kulcsfontosságú lépés lenne ahhoz, hogy hozzáláthassanak a reaktorblokk hűtőrendszerének helyreállításához. A vízszint azonban egyelőre nem csökken, ami újabb kínos fejlemény a mérnökök számára, akik előzőleg a tengerbe szivattyúzták a sugárzó vizet.
   
A TEPCO a napokban azt közölte, hogy valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás. Hat hónapon belül már jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!