Kőszegi fekete nap: a földmunkák gyengítették meg a Mária-szobrot ledöntő hársfát?

"Fekete nap Kőszegen" - ezt írta be a múlt szombathoz naplójában egy kőszegi polgár. Az átépítés alatt álló Jurisics téren kidőlt a szép fa, ledöntötte a Mária-szobrot. Vajon miért?

Némethy Mária

- Szombaton reggel fél 8 körül irdatlan zajra ébredtem  hallom - Martis Annától, a Kőszegi Városvédő Egyesület elnökétől, aki ott lakik a Jurisics téren, ahol  kidőlt a hársfa, ledöntötte a barokk Mária-szobrot.

- Két markológép dolgozott a téren. Az ablakhoz menve láttam, milyen mélyen szedik ki a talajt a fa körül. Aztán egyszer csak reccs, kidőlt az a szép fa, rá a szoborra. Borzasztó látvány volt. Azonnal telefonáltam a polgármesternek, riasztottam több mindenkit, mert ilyen barbarizmust még talán a törökök sem csináltak itt. Azt a szép, rügyező hársfát így tönkretenni! S azt a Kőszeghez hozzánőtt, gyönyörű szobrot! Pár kilométerre odébb, Ausztriában egy ilyen szép fát körbekerítenek, gondoznak. Itt meg..? Telefonon felhívtak az ország túloldaláról is ismerősök, mert hallották a hírekben, hogy az erős szél mit tett Kőszegen.

- Mindenkinek elmagyaráztam: itt a házak között, a templom védelmében nem tudta volna kidönteni csak úgy azt a fát a szél.

Martis Anna még most is könnyezik. Siratja a fát, a szobrot. Határidőnaplójába a múlt szombathoz beírta: Fekete nap Kőszegen.

- Szombaton délelőtt összefutottak a kőszegiek. Csak azért mentek el a Jurisics-térre, hogy lássák, mi történt. A Lábasház alatt állva néhányan fényképeken örökítették meg a ledőlt fa és a szobor szomorú látványát. Köztük volt Giczy József városi képviselő is, aki úgy vélte: felelősének kell lennie a történteknek.
 
Huber László  polgármester hétfőn az ügyben azt nyilatkozta:

-  Nem nekem kell megítélnem, hogy mitől dőlt ki a fa. Szakértők, például a biztosítóé is vizsgálja majd. Kár a fáért, sajnáljuk. A tér átépítésének terve szerint megmaradt volna. Kár a szoborért is. Ez utóbbi egyébként az egyház tulajdonában van.

Ivicsics Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékes szakembere hétfő délelőtt már Kőszegen volt, restaurátor szakértővel érkezett Budapestről.

- Engem a kivitelező hívott fel szombaton, tőle hallottam milyen bajt okozott itt a szél. Most a szobor részeit vizsgáljuk meg  nyilatkozta.

Ő is ott volt hétfőn a Jurisics-tér átépítésén dolgozó kivitelezők szokásos hétfői koordinációs megbeszélésén.

- Mi minimális földet mozgattunk meg, de a fa alatt egy kőcsatorna húzódik, ezért lefelé jóformán nem is voltak gyökerei, csak oldalt- hallom a kivitelezést irányító
Szemes Tibortól,
 aki szerint a Városkút egyik sarkát is megrongálta kidőlésekor a fa gyökere. A kivitelezőnek biztosítása van, a szobor, a kút helyreállítását is abból fedezik. A kérdésre, lesz-e fa a régi helyén, azt válaszolja: a tervezőkön múlik.

A történelmi belváros rekonstrukciója amúgy az előzetes tervek szerint halad a héten tovább Kőszegen. A hét közepéig le lesz zárva a Városház utca, a tér másik felén a szennyvízcsatornát újítják fel, elkezdődtek a munkák a Diák közben is.

Régészeti feltárás is folyik a téren. Papp Ildikó, a Savaria Múzeum régésze elmondta: egy barokk csatornára bukkantak, de a várt, középkori ferences kolostor romjaira eddig még nem. A feltárások tovább folytatódnak addig, amíg a közművek építése tart.

Korlátozás a Városház utcán

A Városház utca  Fő tér felőli oldalán  a régi tégla boltozatú híd megóvása érdekében, az érintett szakaszon kiegyenlítő betonréteg és vízszigetelés is készül. A bontással szinte egy időben a betonréteget is el kell készíteni, ezért várhatóan 13-áig az utcát teljes szélességében lezárják. A hét hátralévő részében is korlátozásra kell számítani, de ha a kivitelezés megfelelő ütemben halad, a hétvégén az új  beton burkolatalapon újra lehet gyalogolni  a Városház utcán.

OLDALTÖRÉS: A szélben a szoborra dőlt a fa

 A szélben a szoborra dőlt a fa 

 A szélben a szoborra dőlt a fa 

 A szélben a szoborra dőlt a fa 

Nagy kárt okozott a szélvihar a kőszegi Jurisics téren szombaton: kidöntötte a Mária-szobor közelében álló fát, amely pedig elsodorta a műemléket. 

Országszerte közel százszor riasztották a tűzoltókat szombaton az erős szél okozta károk miatt. A kőszegi tűzoltók még vasárnap is azt mondták, hogy állandóan csörög a telefon, nem tudnak beszélgetni a Jurisics téri káresetről. A téren ugyanis a Mária-szoborra dőlt szombaton a közelében álló több mint harminc méter magas hársfa, és magával rántotta a földre.

Azt, hogy senki nem sérült meg, annak lehet köszönni, hogy a különben forgalmas tér felújítás alatt van, nem nagyon járnak most arra az emberek. (Sokakat a szél is visszatart attól, hogy kimozduljanak otthonról.) Viszont az is feltehető, hogy épp a felújításhoz kapcsolódó földmunkák miatt sérült meg a hatalmas fa gyökérzete, így meggyengült, védtelenebb volt a szélviharban.

A homokkőből készített Mária-szobor nem bírta ki az esést, erősen megrongálódott, a feje leszakadt, elvált a törzsétől és a földbe fúródott. A tűzoltók a szobor maradványait Szombathelyről hívott speciális műszaki mentő közreműködésével emelték le a talapzatról. A barokk alkotást a helyi múzeum restaurátorai állítják majd helyre, és az irányításukkal fogják a szobrot visszaemelni a helyére.

Aki ismeri a Vas megyei kisvárost, megjegyezte a míves, magasba nyúló, sodort mintázatú oszlopot, amely talapzatul szolgált Mária szobrának. Az emlékmű már a 18. század óta vigyázta itt a lakók életét. 1739-ben állíttatta a város, azóta a Jurisics tér meghatározó eleme volt és lesz, hiszen mindent megtesznek, hogy a közel háromszáz éves szobor újra betöltse térszervező funkcióját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!