Nejlonzacskóba kaparták össze a grófnő maradványait

- Sikerül-e végigvinni a restaurációt? - ez a kérdés Battyány Erzsébet földi maradványaival kapcsolatosan, mert szeretnék újratemetni. A jótékony grófnő koponyáját Budapesten rekonstruálták, csontjai egy részét a SEK-en vizsgálják.

Merklin Tímea

Battyhány Erzsébet (1619-1674) grófnő a vépi Erdődy III. György felesége volt, az övék volt az ottani kastély. Erzsébet az ország egyik leggazdagabb asszonya volt, az ő pénzéből épült fel Szombathelyen a barokk Szent Márton templom. Szintén Erzsébet építtette a soproni kolostrot, Szombathelyen ispotályt is alapított. A Szent Márton templom alatti kripták közül rögtön az első jobbra az övé. Egy érckoporsóban feküdt, abban egy pazar díszítésű fakoporsó volt.
 
- A fémkoporsót már évekkel ezelőtt feltörték, kitéptek belőle egy darabot - tudjuk meg Hesztera Aladár restaurátortól, akinek a műhelyében találhatók jelenleg Battyhány Erzsébet földi maradványai, legalábbis részben. - A koporsóba ütött lyukon keresztül lapátoltuk ki a maradványokat, és hoztuk el nejlonzacskóban, hogy átszitáljuk, és elkülönítsük a port az ember-, textil- és famaradványoktól.

Koporsószegek, deszkák, rózsafüzér, nyaklánc, cipősarok, csontok, amikből esetleg DNS-mintát is lehetne venni - ezek vannak most a restaurátor asztalán. Dr. Kiss Gábor régésztől megtudjuk, hogy amikor a holttest maradványait kiemelték, az volt az elképzelés, hogy kerüljön kiállításra a látogatóközpontban.

- Végig kellene menni a restaurálásnak, legalább másolatban a ruhát, a koporsót megcsinálni, de nincs rá pénz - mondja a régész. - A múzeumban nincs kapacitás, tulajdonilag a plébániához tartozik. A koponya Pesten van, ahol a Természettudományi Múzeum embertani tárában elkészült a koponyarekonstrukció. (Az ez alapján készült mellszobor Vasváron van). Erzsébet csontjainak nagy része a Savaria Egyetemi Központban vannak, antropológiailag dr. Tóth Gábor vizsgálta.

A Hesztera Aladár Szépítő Egyesülete és a Domonkos Kör Alapítvány együttműködési megállapodást kötött, hogy  dűlőre vigye Battyhány Erzsébet földi maradványai rekonstrukciójának ügyét. Szeretnék visszatenni a grófnőt a koporsójába.

A kör tagjainak kedden mutatták be a maradványokat a restaurátorműhelyben, hogy megismerkedjenek a problémával, lássák, mire is kell pénz. Bíznak abban, hogy e civil kezdeményezés előmozdítja a karitatív nemes asszony méltó nyugalomba helyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!