Balesetben meghalt két magyar katona Afganisztánban (videó a járműről)

Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban, közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az elmúlt években már sok közlekedési szerencsétlenség történt azzal az amerikai MRAP típusú páncélozott járművel a közel-keleti hadszíntereken, amelyet a magyar kontingens is használ.

MTI

A közlemény szerint magyar idő szerint 10 óra 15 perckor a tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik gépjárműve az afganisztáni Baglán tartományban felborult.
   
Az M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hatan utaztak, egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy ember súlyos, életveszélyes, egy súlyos, nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett - olvasható a HM közleményében.
   
Az elhunyt katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatta, a sebesült katonák hozzátartozóinak tájékoztatása folyamatban van. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak - írták.

A gyártó videója a járműről

Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.
  
A HM a részletekről sajtótájékoztatón számol be.

OLDALTÖRÉS: Hősi halottá nyilvánította a miniszter a közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát

Hősi halottá nyilvánította a miniszter a közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát

Hősi halottá nyilvánította a miniszter a közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát

Hősi halottá nyilvánította a miniszter a közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, aki az afganisztáni Baglán tartományban halt meg kedden magyar idő szerint délelőtt 10 óra 15 perckor. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.
   
A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint és az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közlekedési baleset történt helyi idő szerint 12 óra 45 perckor Afganisztánban. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.
   
A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint kedden délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról, akik - mint mondta - "megrendülten, de méltósággal" fogadták a tragikus baleset hírét.
   
A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba a balesetről tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt, a miniszterelnököt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.  
   
A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az Afganisztánban szolgáló katonai sofőrök megfelelő kiképzést kaptak a legbiztonságosabbnak tartott amerikai páncélozott járművek vezetésére.

 

OLDALTÖRÉS: Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

Fn.hu: borulékony harckocsiban haltak meg a magyar katonák

Az elmúlt években már sok közlekedési szerencsétlenség történt azzal az amerikai MRAP típusú páncélozott járművel a közel-keleti hadszíntereken, amellyel kedden magyar katonák is balesetet szenvedtek, és ketten meghaltak - írta az fn.hu.

A portál szerint 2008-ban egy amerikai katonai jelentés a gépjármű felülvizsgálását indítványozta, mondván, könnyen borul, ám az amerikai hadseregnél nem vonták be ezt a típust, csupán a biztonsági öv használatát javasolták. 2007. november 7. és 2008. június 8. között 66 baleset történt amerikai katonák körében ezzel a gépjárműtípussal Irakban és Afganisztánban. Ebből mintegy 40 közlekedési szerencsétlenség vezetési hibából, valamint rossz útviszonyokból (rossz állapotú utak, hidak stb.) eredt. Öt amerikai katona például úgy halt meg, hogy csatornába zuhantak be a kocsijukkal, amelynek fogságából azonban nem tudtak kimenekülni.
   
Az új típusú aknavédelemmel ellátott (MRAP) amerikai harcjárművek idén januárban érkeztek a mazari-sarifi táborba. A járműveket az USA ajánlotta fel a Magyar Honvédség részére. Monte Dunard ezredes már 2008 júniusában aggodalmát fejezte ki arról, hogy az MRAP MaxxPro könnyen felborul, erre a tengerészgyalogság vezetőségének írt katonai jelentésében hívta fel a figyelmet. Kérését, miszerint vizsgálják alaposan felül a járművet, elutasították. A jelentés arra is kitért, hogy a borulások 75 százaléka olyan terepen történt, ahol emelkedő vagy csatorna volt. 2008-ban az AP amerikai hírügynökség birtokába kerültek olyan belső használatú katonai dokumentumok, amelyekben az amerikai hadsereg vezetősége az Irakban és az Afganisztánban szolgáló katonáit arra figyelmezteti, hogy óvatosan vezessék ezeket a járműveket. Az amerikaiak egyébként mintegy hétezer darabot használnak az MRAP típusú páncélozott járműből a közel-keleti hadszíntereken - (2008-as adat) - olvasható az fn.hu-n.
   
Az MRAP típusú járműnek szervokormánya és légféke van, valamint  nagyon gyorsan felgyorsul. Ezek a jellemzők pedig azzal áltatják a vezetőjét, hogy "csupán" a fürgébb és kisebb Humvee nagyobb változatát vezeti. Az első komoly baleset 2008. április 23-án történt egy Bagdadtól északra fekvő városnál. Akkor ugyan lassan ment az autó, ám a vezető 90 fokban meg akart vele fordulni. Mindezt azonban olyan hirtelen tette, hogy beleborult egy 3 méter mély öntözőcsatornába. A katonák azonban szerencsés módon túlélték a balesetet. Egy hónappal a baleset után az Amerikai Hadsereg Harckészültségi és Biztonsági központja (USACRC) azonban kiadta az MRAP-ra vonatkozó biztonsági figyelmeztetést és vezetési "praktikákat", amelyek eljutottak az AP-hez. Ebben többi között a biztonsági öv használatát, a jármű súlypontjának alacsonyan tartását tanácsolják, óva intenek a nagy sebességtől, víz közelsége (pl. csatornák mellett) esetén pedig a lassítást javasolják. 

OLDALTÖRÉS: Szakértő: a magyar katonák új járművel szenvedtek balesetet


 Szakértő: a magyar katonák új járművel szenvedtek balesetet


 Szakértő: a magyar katonák új járművel szenvedtek balesetet


 Szakértő: a magyar katonák új járművel szenvedtek balesetet

A magyar katonák egy a Magyar Honvédségnél újonnan rendszeresített járművel szenvedtek balesetet; minden háború sajátossága, hogy a katonák nemcsak harci műveletekben, hanem közlekedési és egyéb balesetekben is meghalnak - mondta Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője kedden az MTI-nek.

Az MKI tudományos munkatársa hangsúlyozta: a katonák a civileknél lényegesen fegyelmezettebben vezetnek. Rámutatott ugyanakkor, hogy az a páncélozott szállító jármű, amely felborult Baglán tartományban, viszonylag új a magyar honvédségnél, a sofőröknek nincs még akkora tapasztalatuk.
   
Ráadásul egy olyan országról van szó, ahol teljesen más a közlekedési morál, mint Európában, bár erre viszonylag fel vannak készülve a katonák, többük már sokadszor jár a közép-ázsiai országban - tette hozzá.
   
Wagner Péter elmondta, hogy az amerikai MRAP MaxxPro típusú magas építésű, mintegy 20 tonnás járművet nem az afganisztáni terepre, hanem az iraki hadszíntérre fejlesztették ki, ahol sok jó út van. A jármű fő jellemzője, hogy a hasa V-alakú, képes az alatta felrobbanó pokolgép hatását mérsékelni, így viszonylag nagyobb a túlélési képessége, a magyar honvédség is ezért szerezte be - tette hozzá.
   
A szakértő azt is elmondta, hogy a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) jelenlegi váltásának sofőrjei kiutazásukkor, márciusban találkoztak először ezzel a járművel, kint kezdték el gyakorolni vezetését. Véleménye szerint a baleset legvalószínűbb oka az volt, hogy a járművel váratlan helyzetbe kerültek. Megjegyezte, a katonák túlélési esélyeit ilyen esetben nagy mértékben javítja, ha a járműben utazó katonák biztonsági öve be van csatolva. Kifejtette, egy repeszálló mellényben, teljes menetfelszereléssel utazó katonának nem egyszerű művelet magát egy ilyen járműben becsatolnia.
   
Wagner Péter arról is beszélt: nem tudni, milyen gyakran szenvednek közlekedési balesetet magyar katonák Afganisztánban, mert a Honvédelmi Minisztérium csak a halásos és súlyos sérüléssel járó esetekről számol be.
   
Az MKI munkatársa arról is tájékoztatott: Baglán tartományban - ahol a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja működik - 2010 márciusa óta folyamatosan katonai műveletek zajlanak. Amerikai és német csapatok érkeztek a térségbe, és azokban a járásokban, ahol a legrosszabb volt a helyzet, jelentősen javult a biztonság - mondta, és hozzátette, az amerikai alakulatok ott is intenzíven üldözik a tálib vezetőket.
   
Közúti balesetben meghalt két magyar katona Afganisztánban kedden, amikor felborult a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) konvojának egyik járműve, négy társuk megsérült. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy magyar idő szerint 10 óra 15 perckor a PRT egyik gépjárműve felborult az afganisztáni Baglán tartományban. Az M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott járműben hatan utaztak, egy katona a helyszínen, egy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. További egy ember súlyos, életveszélyes, egy súlyos, nem életveszélyes, kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

OLDALTÖRÉS: Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA

Magyar katonákat ért támadások, balesetek Afganisztánban - KRONOLÓGIA

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2006 októberétől Afganisztánban, a PRT keretében szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért támadásokról:

2006. július - Tálib fegyveresek rakétát lőttek ki arra a buszra, amelyen egy holland konvojban húsz magyar katona is utazott. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.
   
2008. június 10. - Egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben életét vesztette egy tűzszerész főtörzsőrmester. A 2006 ősze óta a Baglán tartományban szolgálatot teljesítő magyar újjáépítési csoportban ő volt az első halálos áldozat.
   
2008. július 12. - A Kunduz városba vezető úton tűzszerész feladata végrehajtása közben, robbanás következtében életét vesztette az egy hónappal korábban elhunyt tűzszerész helyére érkezett százados.
   
2008. szeptember 13. - Kézifegyveres támadás érte a magyar katonák Puli-Humriból Bagram városába tartó gépjárműoszlopát, a tűzharcban személyi sérülés nem történt.
   
2008. október 27. - Baglán tartomány székhelyén, Puli-Humriban egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön. A támadásban egy amerikai katona meghalt.
   
2009. május 9. - Puli-Humritól északra rátámadtak a magyar misszió járőröző katonáira, akik visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.
   
2009. szeptember 19. - Támadás érte a Baglán tartományban állomásozó MH Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt.
   
2010. február 7. - Gránátvetővel támadtak meg magyar katonákat Baglán tartományban: két katona megsérült, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.
   
2010. augusztus 23. - Az afganisztáni Baglán tartományban meghalt egy magyar törzsőrmesternő, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én elhunyt, ezzel ő lett az afganisztáni magyar misszió negyedik halálos áldozata.
   
2010. október 25. - Az afganisztáni Baglán tartományban öngyilkos merénylő megtámadta a magyar tartományi újjáépítési csoport egyik konvoját. A férfi az öt járműből álló sor harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet, amely az ő autóját teljesen szétroncsolta, de a magyar menetoszlopban senki sem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!