Botrányos állapotok! Málló vakolat, falfirkák a felújítás után

A Kiskar utca 3-9. számú épületek homlokzata megújult, ám a lábazat kimaradt a projektből. Újabb tipikus magyar történet.

Nagy Ildikó

Mintegy 120 millió forintból újult meg a Kiskar utca 3-9. számú társasház homlokzata. A falakat szigetelték, majd színezték, és nyílászárókat is cseréltek. Mivel a felújításhoz pályázati forrást nyertek, csak a költségek egyharmadát fizették a lakók, a többit önkormányzati, illetve állami támogatásból finanszírozták.

A felújítás nem volt zökkenőmentes: a lakók többször panaszkodtak a lépcsőházakban uralkodó áldatlan állapotokra, és tavaly mi is beszámoltunk a Kossuth utcai beugróban ottfelejtett szemétkupacról. Most azonban más szúr szemet. A járókelőknek ugyanúgy, mint az ott lakóknak. A munkások levonultak, úgy tűnik, hogy a munkát befejezték, ám az épület lábazatához hozzá sem nyúltak. Falfirkák, málló vakolat alul, fenn meg az új színezés: így kerek és így magyar a történet.
 
- Hamarosan elkészül az épület lábazata is - mondja Lőkkös Judit, a társasház ügyeit kezelő SZOVA Zrt. osztályvezetője. Hozzáteszi: a munkát elnyert budapesti cégnek voltak vitái a szombathelyi  alvállalkozóval, ám ha sikerül megegyezniük, rövidesen a lábazat is megújul.

Némileg másképp látja a helyzetet Géczi Zoltán, a felújítási munkát fővállalkozóként elnyert Kalotherm Zrt. munkatársa. Ő ugyanis kategorikusan kijelenti, hogy a lábazat nem szerepelt sem a pályázati kiírásban, sem a szerződésben. Amit ők elvállaltak, azt megcsinálták, mondja. (Igaz, a határidővel is voltak gondok, hiszen az épület felújítását tavaly októberig be kellett volna fejezniük, ám ehhez képest nemrég végeztek a munkával.)  
 
- A Kalotherm Zrt. szerint a kiírásban és a szerződésben nem szerepelt az épület lábazata, szerintünk meg igen - jelenti ki Lőkkös Judit, és elárulja azt is, hogy most éppen ez a vita - vagy fogalmazzunk finomabban: megbeszélés - tárgya közöttük. Az osztályvezető hangsúlyozza: szeretnék, ha júniusban a lábazat felújítását is elvégeznék. Hozzáteszi azt is, hogy a lakóknak ez nem jelent többletkiadást.

Érthetetlen vita - munkatársunk véleménye

Nehéz elképzelni, hogy úgy írnak ki közbeszerzési pályázatot egy ház felújítására, hogy a lábazatot kihagyják a kiírásból. És azt is nehéz megérteni, hogy ezen miért kell vitatkozni, hiszen a kiírásból és a szerződésből feltehetően kiderül, hogy kinek van igaza. De gyanítom, hogy mi, földi halandók keveset tudunk, hiszen feltehetően jó pár pályázatíró, bonyolító, satöbbi cég benne van még a buliban. És most bizonyára keresik a hunyót. Csak halkan teszem hozzá: 121 millióért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!