Dr. Parragh László: az ország évek óta az egyensúly és a növekedés csapdájában van

Az Alpok-Adria Munkaközösség kétnapos Európa fórumán a gazdasági válság hatásairól, és lehetséges megoldásairól is szó esett. Nehéz a közép-európai régió helyzete.

Prófusz Péter

Az Alpok-Adria Munkaközösség gazdasági projektcsoportjának kétnapos Európa fórumát tartották csütörtökön és pénteken. Az első napon egy főként vasi szakemberekből álló küldöttség látogatott el a szentgotthárdi Opel-gyárba (amely kilábalva a válságból már új beruházásba kezdett), valamint a szentgotthárdi és a heiligenkreuzi ipari parkba.
A második napon a megyeháza dísztermében két fő témát érintettek az előadók: a gazdasági válság utáni európai megújulás lehetőségeit, valamint a foglalkoztatás kérdéskörét (utóbbira a későbbiekben bővebben is visszatérünk).
A válság Szlovéniát is elérte. Dr. Andrej Horvat, a szlovén Miniszterelnöki Hivatal államtitkára előadásában hangsúlyozta: a gazdasági mutatók szerint a Muravidék Szlovénia legfejletlenebb régiója.

A térség problémái miatt a kormány külön törvénnyel avatkozott be a gazdasági folyamatokba. Ennek értelmében a muravidéki régió prioritást élvez az állami, illetve az uniós pályázatok elbírálásakor. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szlovén kormány a régióban összesen 33 millió eurót fordított képzésre, infrastruktrúra-fejlesztésre, valamint a térség promóciójára.

A válságból való kilábalás pozitív példája után dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar gazdaság helyzetéről szólva elmondta: az ország évek óta az egyensúly és a növekedés csapdájában van. Éppen ezért meghatározóak lesznek a kormány által tervezett változások. Vagyis azon valós szerkezeti reformok, melyek az önkormányzatokat, az oktatást, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintik.

Alberto Gasparini professzor, a Nemzetközi Szociológiai Intézet igazgatója az olasz Friuli Venezia Giulia tartományból érkezett a konferenciára. A professzor az eurorégiók (az uniós határ mindkét oldalán elhelyezkedő regionális és helyi hatóságok közti együttműködések, viszonylag szoros gazdasági, társadalmi kapcsolatok) jelentőségéről beszélt. Mint elmondta: az eurorégiók emelik ki egy-egy térség gazdasági potenciálját.

Wolf László, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a közép-európai régiót érzékenyen érintette a válság, Ukrajna például 14 százalékos GDP-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Jelentősen elmaradt a várakozásoktól a tőkebeáramlás, csökkent a belső kereslet. Magyarországon ráadásul a környező államokhoz képest magasabb az államadósság, és a költségvetési hiány, így leszakadóban vagyunk a regionális vetélytársaktól.

Wolf László szerint a gazdasági növekedés felgyorsításához a kiadások és az adóterhek csökkentésére, a foglalkoztatási helyzet javítására van szükség. A gazdaságpolitikának pedig az egyensúlyra kell törekednie, melyre később fokozatos növekedés építhető.

AZ ALPOK-ADRIA KÖZÖSSÉGRŐL

Az Alpok-Adria Munkaközösséget 1978 novemberében alapították Velencében. Jelenleg tíz tagja van: három olasz (Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto), három osztrák (Burgenland, Karintia, Stájerország) tartomány mellett Horvátország (a közösség jelenlegi elnöke), Szlovénia, valamint két magyar megye (Baranya és Vas). A dr. Kondor János vezette  projektcsoport a gazdasági együttműködés erősítésére törekszik. Ennek első állomása volt a kétnapos Európa fórum. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!