Fejvadászok a kórházakban: külföldre toboroznak magyar orvosokat

Illegálisan kerültek ki plakátok a nyugat-dunántúli kórházakba. A szombathelyi Markusovszky kórházban is így próbálták meg külföldre csábítani az orvosokat.

Bajdó Bettina

Az orvoselvándorlás miatt már a nagyobb kórházak is súlyos szakemberhiánnyal küzdenek, miközben a külföldi munkára csábító fejvadászok már a vidéki intézményeket is ellepték. A fejvadászok szinte egész Nyugat-Európába keresnek magyar munkaerőt, fényes karriert ígérve nekik. Némileg újdonság, hogy az orvosokon és szakápolókon kívül most már a gyógytornászok és a gyógyszerészek iránt is hasonlóan nagy a kereslet.

Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény falain is feltűntek a külföldi munkára buzdító plakátok, a kihelyezésükre azonban senki sem kért engedélyt. 

- A kórház belső szabályzata tartalmazza azt, hogy milyen hirdetések jelenhetnek meg a falakon - folytatta a vezérigazgató. - Nem lehet például házat, telket kínálni eladásra, a kórház fala nem apróhirdetési felület. Jogszerűtlen lépés volt az orvosokat külföldi munkára csábító plakátokat a falakra ragasztani. Már meg is fogalmaztuk jogász segítségével a tiltakozó levelünket. -

A vezérigazgató szerint nem csoda, ha az orvosok elgondolkodnak a külföldi munkavállalás lehetőségén. - Jóval a nyugat-európai átlag alatt vannak a magyar orvosi fizetések - tette hozzá a vezérigazgató. - Hiába szeretnénk többet adni az orvosoknak, a jelenlegi finanszírozás mellett ezt nem tehetjük meg. Azt még nem tudni, hogyan oldódik meg ez a probléma, most zajlanak a tárgyalások. -

- Elégedetlenek a rezidensek is, ha nem változik a helyzet, tömeges elvándorlásra is számítani lehet. A rezidensek általában 24 évesen kapják diplomájukat a kezükbe - emelte ki a vezérigazgató. - Kezdőként átlagosan 100 ezer forintot visznek haza, ebből az összegből nem lehet jövőt építeni. Sokan közülük külföldre vágynak. Felmerült a röghöz kötés elmélete is, vagyis azoknak, akik kimennek idő előtt külföldre, vissza kellene fizetni a tanulmányaik díját. Egyetértek ezzel, mivel az állam az adófizetők pénzéből finanszírozza az orvosaink tanulását. Ha pedig elmennek külföldre, akkor mi maradunk itthon orvos nélkül, így akár ablakon kidobott pénz is lehet a taníttatásuk. -

Jövő évtől 200 ezer forintos nettó kezdő orvosi és 300 ezer forintos nettó kezdő szakorvosi bért követel a Magyar Rezidensszövetség.  Ma egy kezdő orvos körülbelül 85 ezer forintot visz haza, míg egy nemrég szakvizsgázott kollégájánál 120 ezer forint körüli ez az összeg.

Az emelés mértéke meghaladná a 100 százalékot, de ez is csak tűzoltásra lenne elegendő. 2010-ben a végzősöknek a fele már be sem lépett a magyar szakorvosképzésbe. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest ötszörös a kezdő orvosok elvándorlása. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik 2011-ben is. A becslések szerint 2013 végéig további 4000 orvos hagyhatja el az országot. 

ULTIMÁTUMOT ADNAK A KABINETNEK

Ha a kormány nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek rövid távon javítanak az egészségügy és a rezidensek helyzetén, akkor a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot is intézhetnek a kabinethez. Sajtóinformáció szerint több orvos is arra készül, hogy felmondólevelét ügyvédi letétbe helyezi. A  felmondásukat az orvosok csak abban az esetben aktiválnák, ha a kormány ez év december 31-ig nem állapodik meg velük az általuk kért fizetésemelésről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!