Gaskó István: a kormány embertelen intézkedései miatt nagy az elégedetlenség

Fennállása huszadik évfordulóját ünnepli a Liga Vas Megyei Szövetség. Kedden ünnepi ülést rendeztek a Napfény étteremben, amelyen részt vett Gaskó István elnök.

Peltzer Géza

A Liga Szakszervezeteknek minden régióban működik irodájuk, a Nyugat-magyarországi regionális iroda vezetője, Kiss Zoltán elmondta: Éppen ma húsz éve tartottak a Vas megyei, a Liga Konföderációkhoz tartozó szakszervezetek egy fórumot. Ezt akkor elődeink elnevezték a Liga Vas Megyei Szövetségnek.

- A szövetség tizenöt szervezetet foglal magában, és összesen több mint háromezer tagot képviselünk. Városi szinten minden közgyűlés előtt hallatjuk a hangunkat, ezt a tevékenységünket szeretnénk megyei szintre kiterjeszteni, vagyis létrehozni a megyei koordinációs fórumot - ez a keddi nap második fő programpontja. Erre vannak jó példák az országban. -

Szombathelyen is legalább tíz éve jól működik ez az érdekegyeztetés, ami azt jelenti, hogy a lakosság nagy részét érintő döntések előtt kikérik a szakszervezetek véleményét.

A Liga húszéves tevékenységét az érdekvédelmi tanácsadó így értékelte: - Azt gondolom, hogy  az egyik legnagyobb és legsikeresebb szakszervezet a Liga Szakszervezet. Jelentős eredményeket tudunk  a hátunk mögött, de nem titkolhatjuk el azt sem, hogy  vannak kudarcaink is.

Azt látjuk, hogy mivel a munkavállalókat negatívan érintő érdeksérelmek sora következik be napjainkban, munkánknak egyre nagyobb szerepe lesz. Elmúltak azok az idők, amikor ölbe tett kézzel várhattuk, hogy majd valaki kikaparja a gesztenyét nekünk. Nem lesz ilyen  többé. Ha nem lesz megfelelő munkavállalói összefogás, akkor nem fogunk tudni eredményeket elérni. -

Az eseményen részt vett Gaskó István, a  Liga elnöke is.  Kifejtette: azzal, hogy Országos Érdekegyeztető Tanácsból kivonult a kormány, és egy asztalhoz ültette le a bélyeggyűjtőket, a történelmi egyházakat, és a szakszervezeteket, valójában ellehetetlenítette a tanácsot.

Hozzátette: nagy az elégedetlenség a társadalomban a kormány embertelen intézkedései miatt, ráadásul küszöbön áll A munka törvénykönyve újabb módosítása, amely egyáltalán nem a munkavállalók érdekeit szolgálja.

Az elnök úgy véli, az elégedetlenség tüntetésekhez fog vezetni, mivel a dolgozók sztrájkjogát tavaly megszüntette a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!